Barion Pixel Csonka András: „Nem nagyon értem azokat, akik évről évre ugyanoda járnak vissza nyaralni” – Coloré

Csonka András: „Nem nagyon értem azokat, akik évről évre ugyanoda járnak vissza nyaralni”

2022. 06. 17.

Sztárok vakáción c. sorozatunkban hazai színészeket, műsorvezetőket, humoristákat és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek az idei nyaralásra. Mai interjúnkból kiderül, miért érezte magát SZOT-üdülőben Csonka András színész-énekes egy távoli egzotikus szigeten, és miért jelentett neki mindennél nagyobb boldogságot egy közönséges mekis hamburger Thaiföldön.

Coloré: Hogy tervezed az idei nyarat?

Csonka András: A színház miatt nem egyszerű, mert az előadások nyáron sem szüneteknek, de mindenképpen szeretnék elutazni külföldre, tengerpartra (nyugati irányba). Lehet, hogy családi barátokkal megyek, de ha az nem jönne össze, akkor egyedül is bevállalom – pár év után most már nagyon el szeretnék menni valahova! Még gondolkodom a desztináción, fontos, hogy viszonylag könnyen, gyorsan elérhető legyen, és a víz mellett lényeges számomra a kulturális táplálék is. Elképzelhető, hogy egy tengerjáró hajóútra fogok befizetni.   

Csonka András
Egy mesés görög szigeten, Santorinin. Kép forrása: Csonka András

Van-e olyan kedvenc desztinációd, ahova rendszeresen visszajársz, vagy inkább mindig új helyeket veszel célba? 

Ha úgy jön ki a lépés, akkor megfordulok ugyanazon a helyen többször is – Velence például megunhatatlan –, de igyekszem mindig új helyre menni.

Olyan rövid az élet, így is rengeteg mindent nem fogok látni a világból, ezért sem nagyon értem azokat, akik évről évre ugyanoda járnak vissza.

Mi az elsődleges szempont utazáskor: behozni a lemaradást olvasás, filmnézés terén, vagy inkább a helyi kultúra megismerése?

Is-is. A pandémia alatt a streaming szolgáltatók filmjeit néztem, alig olvastam valamit, nagy a lemaradásom, már összegyűjtöttem egy halom könyvet. Emellett szeretek zenét hallgatni, akár a tengerparton is, a városnézés pedig elengedhetetlen része a vakációnak. A délutánokat, estéket szívesen töltöm a környék felfedezésével, ezért nem szeretem például az elszigetelt szállodákat. Mauritiuson kerültem ilyen helyzetbe: távol voltam mindentől, nem tudtam kimozdulni, ráadásul még egy hotelnyi magyar turista is megérkezett – nagyjából, mintha egy SZOT-üdülőben nyaraltam volna.

És hogy állsz a gasztronómiával?

Azzal óvatosabban bánok, nem vagyok elég merész hozzá. A fűszeres, csípős ételeket sajnos nem nagyon tudom megenni, de szerencsére bármerre járok a világban, az általam imádott olasz konyha – a pizza, a tészta – mindenhol megtalálható. 2004-ben Ázsiában voltunk az RTL Klubbal A világ 7 csodája c. műsor forgatásán, és Thaiföldön jöttünk rá, hogy amit itt Európában thai ételként eladnak, az egy merőben más változat, mint a helyi, ami iszonyatosan csípős, fűszeres. Teljesen kikészült tőle a gyomrom. Amikor aztán Bangkokban megláttam a McDonald’s sárga „M” betűjét, olyan volt, mint egy oázis a sivatagban: rávetettem magamat a közönséges hamburgerre (pedig itthon ez egyáltalán nem jellemző rám).

Csonka Andras Nyaral
Nyaralás Malajziában. Kép forrása: Csonka András

Melyik volt a legemlékezetesebb nyaralásod? 

A legtökéletesebb vakáció, minden szempontból (szállás, időjárás, körülmények) talán egy toszkán körút volt a pandémia előtt, a már említett családi barátokkal. Autóval mentünk, útba ejtettük Triesztet, Siennát, San Gimignanót, a Cinque Terrét, és a tengerparton is eltöltöttünk néhány napot. Szicíliát is nagyon szeretem, Taormina varázslatos volt, imádom az ódon hangulatú helyeket. Spanyolország, Olaszország bármikor jöhet! De kedvelem a tengeri hajóutakat is, mert amikor időnként a hajó kiköt, lehetőség van kulturálódni, várost nézni – imádtam például Ibizát.

Vannak-e olyan bakancslistás helyek, ahová egyszer az életben mindenképpen el szeretnél jutni?

A Távol-Keletre, Japánba, illetve Ausztráliába mindenképpen. Szívesen elmennék az északi országokba, Skandináviába is, illetve Koppenhágába; de visszamennék Salzburgba is, ahol ugyan jártam egyszer, nagyon régen, még 1985-ben, egy egynapos kiránduláson Anyámékkal.

Hol élnél legszívesebben?

Az eddigiek alapján talán nem meglepő, ha Olaszországot mondom: egyrészt a klíma miatt, másrészt tetszik a tengerközelség, az emberek nyitottsága, mentalitása, a mediterrán életmód, a fiesta és nem utolsósorban a konyha. És közel is van – én nem tudnék úgy élni valahol, hogy ne tudjak könnyen hazautazni.

Sztárok vakáción c. sorozatunkban még Aranyosi Péter, Kamarás Norbi, Sydney van den Bosch, Tóth Janka, Gonda Kata, Iszak Eszti, Sajgál Erika, Széphalmi Juliska, Szikra László, Dancs Annamari, Virág András, Danny Blue, Bruti és Köllő Babett osztotta meg velünk nyári terveit és korábbi utazási élményeit.