Barion Pixel 5 olyan olasz étel, ami nem teljesen olasz – Coloré

5 olyan olasz étel, ami nem teljesen olasz

2022. 04. 21.

Az olasz konyha egyedülálló: nincsen olyan ember, aki ne tudna kapásból felsorolni legalább három olasz ételt. Felmerül a kérdés, valóban Olaszországból származnak bizonyos ételek? Biztos, hogy a bolognai szósz Bolognából származik? A Cézár salátát tényleg az ókori rómaiaknak köszönhetjük? Meg fogtok lepődni!

1. Bolognai spagetti

A bolognai spagetti az egyik legismertebb olasz étel. Aki azonban volt már Bolognában, tudja, hogy sok mindent lehet ott enni, kivéve bolognai spagettit. A bolognai szósz valóban létezik, és az Emilia Romagna régió egyik különlegessége, ahol Bologna is található. A szószt azonban simán ragunak nevezik a helyiek, és eszükbe sem jutna spagettivel tálalni, hiszen a szélesebb, tagliatelle tésztával tudják csak elképzelni. Maga az általunk bolognai szósznak nevezett ragu is máshogy készül, mint ahogy megszoktuk: az eredeti recept marhahúst, szalonnát, répát, zellert, hagymát, paradicsompürét, fehérbort és tejet tartalmaz.

A spaghetti bolognését az olaszok el sem tudják képzelni
A spaghetti bolognését az olaszok el sem tudják képzelni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

2. Pepperoni

A pizzát jellemzően pepperonival fogyasztjuk, de akár szendvicsbe is kiváló kísérő. Olaszul azonban a pepperoni a pepperoncini paprikára utal. A szó a legenda szerint akkor veszítette el jelentését, amikor az olaszok elkezdtek Amerikába vándorolni, ahol egy idő után már szalámiként honosodott meg. Ha pepperonis pizzát szeretnénk, akkor érdemes „pizza alla diavolát” rendelni, ami hasonlóan fűszeres szalámit takar, mint amit mi pepperoniként fogyasztunk. Szó szerint lefordítva az ördög pizzáját fogjuk kapni, úgyhogy égetni fog, mint a pokol tüze.

Pepperoni
A pepperoni teljesen mást mond egy olasznak, mint nekünk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. Hawaii pizza

Ha már megemlítettük a pizzát, álljon itt rögtön az egyik legkevésbé olasz pizza, a Hawaii! Az olaszok egyenesen kikészülnek annak gondolatától, hogy ananász legyen a pizzán, úgyhogy nem érdemes bepróbálkozni ilyen igényünkkel. Ha mindenáron gyümölcsöt és húst ennénk, érdemes inkább kipróbálni a sárgadinnyét sonkával, amit prosciutto e melone néven kaphatunk.

A Hawaii pizzát jobb nem is emlegetni ha Olaszországban vagyunk!
A Hawaii pizzát jobb nem is emlegetni ha Olaszországban vagyunk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

4. Cézár saláta

A Cézár saláta már csak neve miatt is olasz, pontosabban római gyökerekre utal: természetesnek vesszük, hogy Julius Cézár után kapta a nevét, így nyilvánvalóan csak olasz étel lehet! Az igazság azonban az, hogy Caesar Cardini a névadó, aki kettős, olasz- és amerikai állampolgárként nyitotta meg éttermét a tengerentúlon. A Cézár saláta ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor a július 4-i ünnepre készülődve alig volt alapanyaga a raktáron, így szó szerint abból főzött, ami volt: csirkéből, salátából, olajból, sajtból, kenyérből, tojásból, fűszerekből és Worcester szószból.

A Cézár saláta sem olasz étel
A Cézár saláta sem olasz étel, de nem ám! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

5. Carbonara

,,Te jó ég, ez is?!” merül fel a kérdés, a válasz pedig: sajnos igen. A carbonara, ahogy a legtöbben ismerjük csak módosítva olasz étel. Az eredeti, olasz receptben a szósz ugyanis csupán tojásból és parmezánból áll, amit a forró tésztára öntenek. A világon ugyan rendkívül népszerű étel lett, de a legtöbb helyen már tejszínnel is felturbózzák, ezzel krémesítve az egyébként is finom pastát. Az olaszok számára a bacon is elképzelhetetlen a carbonara mellé, ugyanis ők kizárólag tokaszalonnát használnak e célra.

Spaghetti carbonara
A carbonarának egy tejszínes változata terjedt el, amitől kiütést kapnak az olaszok / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

+1

Ez nem étel, így csak extraként szerepel listánkban, de mivel sokan fogyasztjuk, nem maradhat ki: ez nem más, mint az espresso. Bármennyire olaszos hangzású is a szó, ha espressót kérünk Olaszországban, értetlenül fognak nézni ránk, ugyanis náluk egyszerűen kávénak hívják. Ha dupla espressót szeretnénk, akkor csak a duplával kell kiegészítenünk: caffè doppio, és meg is van a dupla kávénk! A kávéval egyébként nem szoktak ücsörögni az olaszok: megkapják, lehajtják, és mennek a dolgukra. Önmagában a latte sem azt jelenti, amit mi értünk alatta, így ha tejeskávét szeretnénk kérni, akkor caffè latte vagy latte macchiato a megoldás.

Olasz kávé espresso
Ugyan nem étel, a kávé is felkerült a listánkra / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Coloré