Barion Pixel A rozmaringolaj az egyik legjobb dolog, ami a hajaddal történhet! – Coloré

A rozmaringolaj az egyik legjobb dolog, ami a hajaddal történhet!

2022. 04. 07.

A Tiktokon mostanában igen felkapottak a rozmaringolajról, pontosabban annak hajnövesztő hatásáról szóló videók, ezért kíváncsiak voltunk a tudomány álláspontjára.

A hajhullás egy sokakat érintő probléma, amelyre nagyon nehéz tartós megoldást találni. Egyes tanulmányok szerint a rozmaringolaj elősegíti a hajnövekedést, ápolja a fejbőrt, nem mellesleg aknék ellen is hatásos lehet. Ez már csak azért is jó hír, mivel 50 éves korukra a nők fele, míg a férfiak 85 százaléka jelentős mennyiségű hajhullást tapasztal. És bár száz százalékos bizonysággal nem állíthatjuk, hogy mindenkinél egyformán hatásos, természetes hatóanyagai miatt azonban érdemes esélyt adni neki.

A rozmaringolaj hatása a hajra

A rozmaring illóolaját a növényből nyerik, és rengeteg szépségápolási – és különösen hajápoló – termék népszerű összetevője. Merthogy a bőrgyógyászok szerint a rozmaringkivonat csillapíthatja a fejbőr viszketését, javíthatja a vérkeringést, ezáltal a hajhagymák állapotát is. A szer továbbá gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a lerakódást, erős antioxidánstartalmának köszönhetően pedig védi a hajat a külső környezeti károktól.

A rozmaringolaj pozitív hatásai a kutatások szerint

A férfiak kopaszodása a hajhullás egyik formája, amely akkor fordul elő, amikor a tesztoszteron mellékterméke, az úgynevezett dihidrotesztoszteron (DHT) megtámadja a hajhagymákat. A férfiak és a nők is termelnek tesztoszteront, előbbiek jellemzően nagyobb mennyiségben, így náluk gyakrabban, korábbi életkorban és kiterjedtebben jelentkezhet a hajhullás.

A rozmaringolaj segíthet az ilyen típusú hajhulláson: egy 2013-as kísérletben egereken vizsgálták a tesztoszteronszint és a hajhullás kapcsolatát. Kiderült, hogy serkenti a hajnövekedést. Bár a tanulmány nem minősül reprezentatívnak, a szerzők elmélete szerint megakadályozhatja, hogy a DHT kötődését a hormonreceptorokhoz, amelyek lehetővé teszik a szőrtüszők megtámadását.

Rozmaringolaj Hajra
A rozmaringolajat a rozmaringnövényből nyerik (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Egy másik, 2015-ös tanulmány szerzői összehasonlították a rozmaringolajat a minoxidillal, egy népszerű hajnövesztő kezeléssel. A DHT-val összefüggő hajhullásban szenvedőket két csoportra osztották, akik hat hónapig rozmaringolajat vagy minoxidilt kaptak. A harmadik hónap végére egyik csoportnak sem volt több haja, a hatodik hónapra azonban mindkettőben jelentős hajnövekedést tapasztaltak. A rozmaringolajjal kezelt csoportban jobban nőt a haj, mint a minoxidilos csoportban, de statisztikailag nem volt szignifikáns a különbség. Ez az eredmény tehát arra utal, hogy a rozmaring kivonata elősegítheti a hajnövekedést, de csak hosszú távon. Ugyanebben a vizsgálatban fejbőrviszketést gyakrabban tapasztaltak a minoxidilt kapó csoportban, így a rozmaringolaj jobb választás lehet az allergiával vagy bőrirritációval küzdőknek.

Egy kis számú kutatás eredménye azt sugallja, hogy a rozmaring olaja a hajhullás egyéb formáit is visszafordíthatja. Egyes tanulmányok, köztük egy 2017-ben publikált ugyanis azt találta, hogy az olaj elpusztíthat néhány gombát és baktériumot. Tehát, ha a hajhullás fertőzés vagy egészségtelen fejbőr miatt következik be, a rozmaringolaj segíthet. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy helyettesítheti a bőrgyógyász által felírt kezeléseket.

Rozmaringolaj
A rozmaringolaj természetes gyorssegély hajhullásra (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az alopecia egy autoimmun betegség, amely hajhullást okozhat. Egy 1998-ban végzett kutatás a rozmaringolajos aromaterápia hatását vizsgálta a betegségben szenvedőkre. A résztvevők mintegy 44 százalékánál javult a haj állapota a természetes hajápoló hét hónapon keresztüli használatával, szemben azzal a 15 százalékkal, akik nem kaptak ilyen kezelést.

Szóval az is lehetséges, hogy a rozmaringkivonat fokozza a hagyományos kezelések hatékonyságát, de ezt még nem sikerült egyértelműen bebizonyítani. Végezetül egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a növény pozitívan hatott a patkányok vérkeringésére és bőrének egészségére. Ha ugyanez igaz lenne az emberekre is, akkor a rozmaringolaj megelőzheti a hajhullást azáltal, hogy javítja a haj és a fejbőr egészségét.

Kinek kell vigyáznia a használatával?

Terhes vagy szoptató anyáknak nem tanácsos a használata, hacsak az orvos másként nem tanácsolja. Arra viszont mindenkinek vigyáznia kell, hogy a szer ne kerüljön szembe vagy szájba, gyermekektől pedig elzárva tartandó. Apropó gyerekek: arra mostanáig nincs bizonyíték, hogy a rozmaringolaj a gyermekkori hajhullás ellen is hatásos, vagy hogy biztonságos a használata a kicsik fejbőrén.

Így alkalmazzuk a hajápolásban

A rozmaringolaj minden hajtípusra jótékony hatású: hozzájárul az egészséges hajhagymákhoz, és megakadályozza a további károsodásikat. És bár a hajvégekre is felvihető, célszerű a fejbőrbe dolgozni a természetes szert. Keverjünk össze néhány cseppet bármilyen hordozóolajjal, például argán- vagy édesmandulaolajjal, és masszírozzuk bele a fejbőrünkbe, várjunk húsz percet, majd mossuk le. Akár a samponunkba is keverhetjük, vagy a zuhanyozás után használt hajápoló termékekhez is adhatunk néhány cseppet.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix