Barion Pixel Bologna a szószon túl – 5 hely, amit látnod kell! (Videóval!) – Coloré

Bologna a szószon túl – 5 hely, amit látnod kell! (Videóval!)

2022. 03. 03.

A Bologna szó hallatán az emberek többségének a klasszikus étel, a bolognai spagetti ugrik be, ám a város rendkívül sok érdekességet kínál. Boltíves árkádjai és egyeteme igazi gyöngyszemek, az egykori metropoliszról pedig a megmaradt tornyok árulkodnak. Mi van tehát Bolognában a szószon túl?

,,Bolognatörténet”

Bologna az Emilia-Romagna régió legnagyobb városa. A 400 ezer lakosú város a hetedik legnagyobb egész Olaszországban. Története a hatodik századig nyúlik vissza. Az utóbbi évszázadokban több nép is magáénak akarta tudni a várost, de aztán 1860-ban végül az Olasz Királysághoz csatolták.

A második világháborút ez a város sem úszta meg, ám történelmi központja így is megmaradt. Természetesen ehhez hozzájárultak a felújítási munkálatok, amiket 1970-ben kezdtek el. Mára Bologna igazi csomópontnak számít, hiszen nemcsak a turisták látogatják nagy számban, hanem ismert cégek főhadiszállása is.

Mit ne hagyjunk ki?

A város főterén, a Piazza Maggiorén a 15. században érezhetjük magunkat, hiszen igazi történelmi városrész: az egész tér közigazgatási- és vallási épületekkel van körbevéve. Itt látható a San Petronio Bazilika is, ami kívülről ugyan nem mutat sokat, de a belseje felejthetetlen! Építését 1390-ben kezdték, és még ma sem fejezték be, ez látható a főhomlokzaton is.

Bologna főtere, a Piazza Maggiore
Bologna főtere, a Piazza Maggiore / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bologna tornyai igazi metropolisi hangulatot kölcsönöztek a 13. századi városnak. Összesen 180 torony emelkedett a magasba, ám ebből mára már csupán egy pár maradt. Eredeti céljuk ismeretlen volt: egyes vélekedések szerint gazdag családok állíttatták maguknak, ám mások úgy gondolják, védekezésül szolgáltak a támadások ellen.

180 toronyból csak egy pár maradt
180 toronyból csak egy pár maradt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Bolognai Egyetemet 1088-ban alapították, így a világ legrégebbi egyetemeként tartják számon. Olaszországon belül ez a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, és ez nemcsak szépségének köszönhető. Ha szerencsénk van, a nyitott kapun bejuthatunk az udvarra, de külső részén is érdemes elidőzni, ugyanis ódon boltívek alatt haladhatunk át a magasztos épület oldalában.

Az 1088-ban alapított egyetem árkádjai
Az 1088-ban alapított egyetem árkádjai / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A város egyik legszebb szimbóluma a Szent Lukács Bazilika, mely Monte della Guardia-ról magasodik Bologna fölé. 1160-ban csupán egy kis kápolna át a hegy tetején, ám három évre rá elkezdték bővítését. Jelenlegi külsejét a 18. században kapta. A falak egy Szűz Máriáról festett ikont rejtenek, melyet a legenda szerint maga Szent Lukács festett.

A város fölé magasodó Szent Lukács Bazilika
A város fölé magasodó Szent Lukács Bazilika / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Természetesen nem hagyhatjuk ki a gasztronómiát, és nemcsak a bolognai szósz miatt, hanem azért sem, mert itt található a világ egyik legnagyobb ételparkja, a Fico Eataly World. E helyen boltok és több étterem is megtalálható, ám olyannyira egybeolvadnak, hogy szinte alig lehet megkülönböztetni, hogy melyik asztal kihez tartozik. A finom ízeken túl főzős workshopokon is részt vehetünk, hogy szuvenírként az olasz ételek készítésének titkát vihessük haza.

Fico Eately World - beszédes név, nemde?
Fico Eately World – beszédes név, nemde? / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ugyan az Utas és holdvilág főszereplője látott már szebbet az ,,árkádos, édes Bolognánál”, nézzétek meg Ti is a saját szemetekkel!