Barion Pixel Hogyan állapítható meg, hogy valaki nárcisztikus? Erre a 8 jelre figyelj! – Coloré

Hogyan állapítható meg, hogy valaki nárcisztikus? Erre a 8 jelre figyelj!

2023. 02. 28.

Mikor lépi át az énközpontúság a nárcisztikus személyiségzavar határát? Ezekre a jelekre figyelj!

Mindannyian mondtuk már azt valakire, hogy nárcisztikus. Talán használtad már egy olyan exedre, aki folyamatosan a tiéd elé helyezte a saját igényeit és vágyait, vagy egy olyan főnöködre, aki következetesen félbeszakít a megbeszéléseken, és elveszi a dicsőséget az eredményeidért.

De milyen is valójában egy igazi nárcisztikus? A szakértők becslése szerint az emberek akár 5 százaléka is szenvedhet ebben a személyiségzavarban (NPD-ben). A kutatások azt mutatják, hogy a férfiaknál gyakrabban fordul elő ez a rendellenesség, mint a nőknél: egy tanulmány szerint az általános népességben a férfiak 7,7 százaléka nárcisztikus, míg a nők 4,8 százaléka.

Mit jelent a nárcisztikus személyiségzavar?

A pszichológusoknak számos elméletük van arról, hogyan és miért alakul ki az NPD egyes emberekben. Ezeknek az elméleteknek a lényege az az elképzelés, hogy a betegségben szenvedők életük korai szakaszában súlyos pszichológiai sebet szereztek. Ez általában valamilyen trauma, például bántalmazás vagy elhanyagolás eredménye. Ami arra késztette az NPD-s egyéneket, hogy hamis ént hozzanak létre.

Nagyképűség, csodálat iránti igény és más emberek felé irányuló empátia hiánya jellemzi őket. De hogyan ismerhetsz fel egy nárcisztikust?

A beszélgetés monopóliuma

Nem hagynak szóhoz jutni vagy félbeszakítanak beszélgetés közben, hogy kifejtsék véleményüket vagy magukról mondjanak valamit. Ezzel akár percekre teljes csendbe kényszerítik a másikat. Hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt is, amit beszélgetőpartner kérdez, vagy csak felületes válaszokat adnak, mielőtt visszaterelnék a beszélgetést a saját narratívájukra.

Felsőbbrendűség

A nárcisztikus világ a jóról/rosszról, felsőbbrendűről/alsóbbrendűről és helyesről/helytelenről szól. Határozott hierarchia van, amelyben a nárcisztikusok állnak a csúcson – ez az egyetlen hely, ahol biztonságban érzik magukat.

A nárcisztikus egyénnek kell a legjobbnak, a leghelyesebbnek és a legkompetensebbnek lennie; mindent a maga módján csinál, mindent birtokolni és mindenkit irányítani akar. Érdekes módon a nárcisztikusok akkor is ezt érzik, amikor ők a legrosszabbak, legbetegebbek, legidegesebbek vagy legsérültebbek. Úgy gondolják, ahhoz is joguk van, hogy bántsanak másokat, vagy bocsánatkérést követeljenek.

Nárcisztikus
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szabályok vagy társadalmi konvenciók figyelmen kívül hagyása

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők szeretik figyelmen kívül hagyni a szabályokat és a hagyományokat. Az NPD-ben szenvedő személy különleges bánásmódot kérhet, vagy sértve érezheti magát, ha nem tudja megkerülni a rendszert.

A megjelenése megszállottja

Egyes nárcisztikusok minden nap órákat töltenek a tükör előtt. Folyamatosan javítják vagy módosítják külsejüket. Arra is hajlamosak, hogy kibeszéljék mások megjelenését. 

Irigység

Erős meggyőződésük lehet, hogy mások irigyek rájuk. Egyesek ezt a késztetést arra használják, hogy közelebb kerüljenek a gazdag vagy magas státuszú emberekhez, és aktívan próbáljanak kapcsolatba lépni velük. A munkahelyen az irigység arra készteti őket, hogy ellopják, vagy legalábbis lekicsinyeljék a kollégáik munkáját. Irigységet érezhetnek olyan képességek iránt, amelyeket mások évek kemény munkájával szereztek meg. Ha nem tud felhasználni valakit arra, hogy elérje, amit akar, akkor előfordulhat, hogy megpróbálja elüldözni a munkatársát a munkahelyéről.

Tipikus példa, hogy az NPD-s keveset dolgozik egy projekten, ennek ellenére elvárja, hogy a neve megjelenjen rajta.

Felelősség hiánya

A felelősségvállalás hiánya, beleértve a hibáztatást és a hárítást is, a nárcisztikus ember szembetűnő jele. Bár irányítani akarnak, soha nem akarnak felelősséget vállalni az eredményekért – kivéve persze, ha minden pontosan az ő elképzeléseik szerint alakul, és a kívánt eredmény bekövetkezik.

Amikor a dolgok nem a terveik szerint alakulnak, vagy úgy érzik, hogy kritizálják őket, vagy kevésbé érzik magukat tökéletesnek, akkor rendszerint minden felelősséget és hibát másra hárítanak, hogy fenntartsák saját tökéletességük hitét.

Néha ez a hibáztatás általánosságban történik – úgy érzik, mindenki ellenük van. Leggyakrabban azonban azt a személyt bántják, aki érzelmileg a legközelebb áll hozzájuk, a leginkább kötődik hozzájuk.

Mások figyelmen kívül hagyása

Gyakran manipulatív hajlamot mutatnak, és a másokkal való interakcióikat saját céljaik elérésére használják fel. Családi és baráti kapcsolataikat a saját maguk javára és önértékelésük növelésére használják fel.

Nárcisztikus
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Applied Behavior Analysis, Mind Body Green, Prevention

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix