Barion Pixel Tokofóbia, a tabu, amiről nem beszélünk avagy szüléstől való rettegés – Coloré

Tokofóbia, a tabu, amiről nem beszélünk avagy szüléstől való rettegés

2024. 04. 30.

A tokofóbia, azaz a szüléstől való félelem nagyon sok kismama számára megnehezíti a várandósságot, főként annak utolsó heteit. Hiszen a nagy találkozás közeledte csak egyre inkább fokozza a rettegést. Ezesetben érdemes komolyan venni a hüvelyi szüléstől való félelmet és szakember segítségét kérni.

A tokofóbia sajnos a női élet legszebb időszakát nehezíti meg, ugyanis a szüléstől való kóros rettegés negatív hatással lehet a kismama hangulatára, amit a magzat is érzékel. A terhesség kilenc hónapja, de főként annak utolsó harmada a türelmetlen várakozásról, a fészekrakásról szól. A harmadik trimeszter végén minden kismama azzal a gondolattal kel és fekszik, hogy talán ma lesz a nagy nap, amikor megismerhetem a kisbabámat.

Szülés utáni pillanat
A harmadik trimeszter végén minden kismama türelmetlenül várja, hogy végre találkozzon a kisbabájával. / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A tokofóbiával küszködő anyukák számára viszont nem ennyire rózsaszín és gondtalan ez az időszak. A szüléstől való félelem miatt ugyanis az izgatott várakozás helyett szorongást, rettegést, kétségbeesettséget és olykor halálfélelmet éreznek. Mivel a szülés, – főként ha az első gyermekről beszélünk – minden nőben ébreszt egy minimális félelmet, a legtöbben elbagatellizáljak ha valaki arról beszél, hogy komoly félelmei vannak ha a hüvelyi szülésre gondol.

Az ismeretlentől, az újtól, esetleg a fájdalomtól való félelem valóban természetesnek mondható, de az semmiképpen sem az ha a kismama síró görcsökkel és halálfélelemmel küszködik, miközben a babaszoba berendezésével kellene foglalkoznia. A tokofóbia definíciója nem csak a szüléstől de magától a terhességtől való rettegést is magába foglalja. Az ettől szenvedő nők mindent elkövetnek azért, hogy semmiképpen se essenek teherbe, azok, akik pedig mégis vágyakoznak egy kisbaba után mindenképpen császármetszéssel szeretnék világra hozni gyermeküket.

Tokofóbia tünetei

Ennek a fóbiának is vannak leírható fizikai szorongásos tünetei. A tokofóbiás nő vagy már kismama akár attól is tapasztalhat torokszorítást, remegést, hányingert, izzadást, sőt akár sokkos sírórohamot is, ha csak arra gondol, hogy egy nap szülnie kell. Vannak, akiket halálfélelem és rémálmok is györötnek az ádott állapotban. Ez nem csak fizikailag de lelkileg is nagyon megterhelő mind az anya, mind a magzat szervezete számára, hiszen a stressz hormonoktól nem védi meg a placenta a babát, így nem csak az anya de a pocakban fejlődő baba is félni kezd a szüléstől / születéstől. A tokofóbia azért is számít tabunak, mert a legtöbb nő szégyenkezik miatta még saját maga előtt is, hiszen amikor a legboldogabbnak kellene lennie, éppen élete legmélyebb pontján van.

Tokofóbia kezelése, leküzdése

Abban az esetben ha már a terhesség elején kiderül, hogy kóros rettegésről van szó érdemes azonnal szakemberhez fordulni. Ez elsősorban azért is nagyon fontos, mert nagy százalékban rombolhatja a kismama életminőségét, megnehezíti a hétköznapokat és a babavárást is. Ha a várandósság kilenc hónapját nem csak egy nőgyógyász gondozza, de egy pszichiáter is végigkíséri sok esetben mire elérkezik a nagy nap sikerül leküzdeni a szorongást. A megfelelő légzőgyakorlatok, meditációk, relaxációs gyakorlatok, jóga és pilates edzések sokat segíthetnek a stressz csökkentésében. Ha nem az első babáját váró, hanem már többgyermekes édesanyáról van szó, a szülésélményt feldolgozó terápiás csoportok is hatalmas segítséget jelenthetnek. Mind ezek hatására sok esetben elkerülhető a császármetszés.

/csalad/baba-mama/tokofobia-szulestol-retteges/