Barion Pixel Kisbabát szeretnél? Ezek a terhesség korai jelei – Coloré

Kisbabát szeretnél? Ezek a terhesség korai jelei

2022. 11. 20.

A terhesség korai jeleivel érdemes tisztában lenni, akár szeretnél kisbabát, akár nem, hogy időben észrevedd, és eldönthesd, hogyan tovább. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned.

Míg a menstruáció elmaradása gyakran a terhesség egyik első jele, számos egyéb dolog is felhívhatja a figyelmedet arra, hogy babát vársz. Ezek lehetnek hangulatváltozások, fájó mellek, kimerültség vagy a reggeli rosszullét.

Minden embernél és minden terhességnél egyediek a tünetek. Ezenkívül kihívást jelenthet a terhességi és a premenstruációs tünetek elkülönítése. Ha szeretnél kisbabát, azért érdemes figyelni a terhesség korai jeleire, ha nem, pedig azért, hogy időben tudj lépni, ha véletlenül megfoganna a gyerek. Fontos hangsúlyozni, hogy a várandósság megelőzésének a legjobb módja a védekezés, de tudjuk, hogy nincs olyan módszer, ami száz százalékos védelmet nyújtana. Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyél a terhesség korai jeleivel.

Összeszedtünk tehát néhány jelet, amiknek a megjelenése gyanúra adhat okot, viszont természetesen a terhességi teszt vagy az ultrahang a legjobb módja annak, hogy megállapítsák, hogy kisbabát vársz-e.

A terhesség korai jelei

Ezek a tünetek nem mindig jelennek meg, és hiányuk nem feltétlenül jelenti, hogy nem vagy terhes, vagy azt, hogy gond lenne a magzattal. A terhesség első néhány hetében azonban sok ember észleli ezeket.

A terhesség korai jelei (például a szagokra való érzékenység és a fájó mellek) megjelenhetnek a menstruáció elmaradása előtt, már néhány nappal a fogantatás után, míg egyéb jelek (például pecsételés) körülbelül egy héttel a megtermékenyítés után jelentkezhetnek.

Az is előfordulhat, hogy néhány hétig nem veszel észre semmit. Néhányan nagyon kevés tünetet érzékelnek akár több hétig is, mások pedig akár mindegyiktől is szenvednek.

terhesség korai jelei
Forrás: Shutterstock

Menstruáció elmaradása

A terhesség egyik legmegbízhatóbb mutatója a menstruáció elmaradása. A kimaradt menstruáció azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy babát vársz. Ha pozitív lesz a teszted, az orvosod érdeklődni fog az utolsó rendszeres menstruációd kezdő napjáról, ez fog segíteni abban, hogy kiszámolják, nagyjából mikorra várható a babád.

Néhány nőnél előfordulhat, hogy a terhesség alatt is megmarad a menstruáció, ez azonban nem gyakori.

Emelkedett bazális (vagyis alap) testhőmérséklet

Ha speciális bazális testhőmérőt használsz az első reggeli hőmérsékleted követésére, észre fogod venni, hogy a teherbe eséskor körülbelül 1 fokkal emelkedik a hőmérsékleted. A testhő természetesen más okból is megemelkedhet, így azért nem lehet miatta biztosra venni, hogy megfogant a gyerek.

Szagérzékenység

Ha a korábban enyhe szagokat is erősebbnek érzed, vagy nem bírod azokat az illatokat, amiket eddig szerettél, akkor is gyanakodhatsz arra, hogy várandós vagy.

Megváltozott mellek

Az érzékeny, duzzadt mellek és a sötétedő, dudoros bimbóudvarok a terhesség korai szakaszában tapasztalható mellelváltozások közé tartoznak. Mindez az ösztrogén és a progeszteron hormonok miatt alakul ki. A mellérzékenység fájdalommal jár, ez része a szervezeted felkészülésének a tejtermelésre.

A bimbóudvar sötétebbé válhat, és megnőhet az átmérője. Valószínűleg apró dudorokat is észreveszel majd, amelyek mérete és száma egyre nő. Ezek a dudorok, amelyeket Montgomery-mirigyeknek hívnak, mindig is ott voltak, de most arra készülnek, hogy több olajat állítsanak elő, amint a baba elkezd szopni.

Reggeli rosszullét

A reggeli rosszullét a kismamák körülbelül 50 százalékát érinti, bár az intenzitása jelentősen változhat. Van, aki éjszaka, van, aki csak nappal, és van, aki ritkán tapasztalja. Kísérheti hányás, de az is előfordulhat, hogy csak hányingert érzel. Mivel az állapotos nők szaglása érzékenyebb, az ételek, parfümök és más szagok rosszullétet okozhatnak. Ez már a fogantatás után két héttel elkezdődhet, bár általában a terhesség négy és nyolc hete között szokott előfordulni.

Fáradtság

A terhesség korai jele lehet a gyakori szunyókálási vágy. Egyeseknél a fáradtság elég korán jelentkezik, mivel testük számos változáson megy keresztül a gyermekvállalásra való felkészülés során. Az igazán magas progeszteronszint olyan érzést kelthet, mintha csak aludni akarnál.

Gyakori pisilési inger

Két-három héttel a fogantatás után fokozott szükségletét észlelheted a pisilésnek. Ez a hCG hormonnak köszönhető, amely fokozza a vesék vérellátását, segítve őket abban, hogy hatékonyabban szabadítsák meg testét (és végül a baba testét) a salakanyagoktól. Ezenkívül a növekvő méh is kezd némi nyomást gyakorolni a hólyagra, így kevesebb hely marad a vizelet számára, és gyakrabban kell WC-re menni.

terhesség korai jelei
Forrás: Shutterstock

Hangulatingadozás

A terhesség hormonális változásokat okoz, ami a hangulatingadozásokért felelős. Már a terhesség negyedik hetében PMS-stílusú kedélyállapot-változást érezhetsz, később, az első trimeszterben és gyakran a terhesség hátralévő részében is előfordulhat, hogy szorongást, félelmet tapasztalsz.

Forrás: What to expect, Buzzaroundus

Borítókép forrása: Shutterstock