Barion Pixel Vitaminok a terhesség előtt – Így készülj a babavárásra – Coloré

Vitaminok a terhesség előtt – Így készülj a babavárásra

2022. 08. 18.

Már a terhesség előtt is fontos a tudatos, egészséges életmód. Ezekkel a vitaminokkal és nyomelemekkel támogathatod a szervezeted, ha kisbabát szeretnél.

Amikor kisbabát szeretnénk, már a terhesség előtt is célszerű beszerezni azokat az elengedhetetlen vitaminokat, amik a terhesség előtt, alatt és még a szülés után is nagy szerepet játszanak az édesanya és a baba egészségében.

Terhesség előtt is érdemes odafigyelni az egészséges életmódra.
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Természetesen az egészséges, vegyes táplálkozást, a megfelelő minőségű és mennyiségű gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, és a napi legalább két liter tiszta vízbevitelt egyetlen vitamin sem pótolhatja. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy már a babatervezéskor is odafigyelj arra, hogy mit teszel tányérodra és a poharadba.

A terhességet megelőző hónapokban ugyan lehet, hogy még nincs baba a hasadban, de azt tudnod kell, hogy a számára megfelelő körülmények kialakítása már ilyenkor is nagyon fontos. Sokan, például csak akkor szoknak le a dohányzásról, amikor már biztosak benne, hogy egy új kis élet növekszik bennük.

terhesség előtt is fontos az egészséges táplálkozás
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fontos megemlíteni, hogy mielőtt szerelmeddel belevágtok közös életetek legnagyobb kalandjába, érdemes ellátogatni a nőgyógyászodhoz, aki megerősít abban, hogy minden rendben, vagy segít leküzdeni azt a problémát, ami esetleg megakadályozná, lassítaná a folyamatot. Így még a terhesség előtt kiderülhet, hogy nincs-e valami olyan súlyos vitamin- vagy nyomelemhiány, ami megakadályozza a terhesség létrejöttét.

Terhesség előtt ezek a legfontosabb vitaminok

Az egyik legfontosabb vitamin, amit mindenképp szerezz be már a terhesség tervezésekor, az a folsav, más néven B9-vitamin, ami azért elengedhetetlen már a terhesség előtt és az áldott állapotban is, mert csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát.

A vaspótlás is kimondottan nagy fontossággal bír, hiszen a vas hatalmas szerepet tölt be a vérképzés során. Mivel a terhesség alatt közel 50 százalékkal nő a kismamákban keringő vér mennyisége, ezért a vashiány és a vérszegénység elkerülése nagyon fontos.

A jódpótlásra is fokozottan ügyelnie kell, a leendő kismamának, anyukának. A terhesség alatti jódhiány számtalan olyan tragikus dolgot okozhat, amire jobb nem is gondolni, de érdemes tisztában lenni vele. Ilyen a vetélés, a halva születés, de rossz hatással lehet a magzat fizikai fejlődésére, és még mentális betegségek kialakulásához is vezethet. Azért nagyon fontos erre odafigyelni, mert már az is meghatározó lehet, ha csak minimális a jódhiány az anya szervezetében.

Terhesség előtt a D-vitamint sem szabad elfelejteni, mivel csökkenti a vetélés, a koraszülés, sőt még a császármetszés kockázatát is. Befolyásolja a cukor anyagcserét, így az inzulinszintet is. Ez azért is nagyon fontos, mert sok kismama küzd terhességi cukorbetegséggel, úgynevezett gesztációs diabétesszel. A magzat fejlődésében is elengedhetetlen, mivel növeli a baba súlyát, a testmagasságát, és megakadályozza az idegrendszeri betegségek kialakulását.

A magnézium szintén támogatja a cukor anyacserét, de ami talán ennél is jelentősebb, hogy a D-vitaminhoz hasonlóan, segíti a magzat egészséges idegrendszeri fejlődését. Megközelítőleg ötszáz olyan biokémiai folyamat van, ami nem tud végbemenni enélkül a fontos nyomelem nélkül.

Variety,of,vitamin,pills,in,wooden,spoon,on,white,background
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az A-vitamin két elengedhetetlen funkciót tölt be, ami miatt a terhesség előtt is érdemes elkezdeni a szedését. Kiemelt szerepe van a látás kialakulásában, és a szöveti fejlődéshez is hozzájárul.

Meg kell említeni, hogy egyik vitamint, és nyomelemet sem szabad túlzásba vinni, mert a túl magas A-vitamin szint, akár torzszülést is okozhat.

Mivel, a terhesség előtt senki sem tudja, hogy melyik vitaminból mennyire van szüksége a szervezetének, ezért a legjobb, ha azok közül a kimondottan a terhesség idejére készített, vitaminokból választasz, amikben éppen annyi nyomelem és vitamin van, ami megfelelő a terhesség előtt, és a babavárás kilenc hónapja alatt.

Ez is érdekelhet

Mi az a kismamaagy? Tényleg létezik?

A kismamaagy kifejezéssel sokan találkoztak már. Vagy azért, mert a várandósság alatt furcsa tüneteket észlelt magán valaki, vagy azért, mert az ismerősök felkészítették, hogy többek közt agyi rövidzárlatokkal is járhat ez a kilenc hónap. Valóban megváltoztatja az agyi működést a terhesség vagy csak véletlen egybeesés, hogy hülyeségeket csinál ilyenkor az ember? A cikket IDE kattintva tudod elolvasni!