Barion Pixel Mi az a kismamaagy? Tényleg létezik? – Coloré

Mi az a kismamaagy? Tényleg létezik?

2022. 07. 17.

A kismamaagy kifejezéssel sokan találkoztak már. Vagy azért, mert a várandósság alatt furcsa tüneteket észlelt magán valaki, vagy azért, mert az ismerősök felkészítették, hogy többek közt agyi rövidzárlatokkal is járhat ez a kilenc hónap. Valóban megváltoztatja az agyi működést a terhesség vagy csak véletlen egybeesés, hogy hülyeségeket csinál ilyenkor az ember?

A kismamaagy-jelenség nem jelentkezik minden várandós nőnél, vagy ha igen, különböző mértékben. A test ugyan több kísérőjelenséget produkál, mint minden ember, minden terhesség is más, így ha babatervezés előtt állunk, nem kell attól tartanunk, hogy részünk lesz ebben az ,,időszakos meghülyülésben”.

Mi is az a kismamaagy?

Most, hogy ennyit szó volt róla, lássuk, hogy milyen tüneteket is produkál a jelenség! A leggyakoribb tünet az olyan fokú feledékenység, amely a terhesség előtt nem fordul elő. Nemcsak fontos dátumokat, hanem szavakat, tetteket és tárgyak helyét is elfelejti az ember lánya: nem találja a kulcsot, nem veszi fel a sütőkesztyűt a forró tepsi kivételekor, vagy épp úgy megy el otthonról, hogy közben rotyog a pörkölt a tűzhelyen.

Ezt a típusú feledékenységet többféleképp is magyarázzák, melyek közt szerepel az evolúció és a szervezetben történő változások egyaránt.

Szavakat, dátumokat és tetteket is elfeledtet a kismamaagy
Szavakat, dátumokat és tetteket is elfeledtet a kismamaagy / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit mond a tudomány?

A tudománynak nincs pontos válasza a kérdést illetően, ám több kutatás is zajlott, hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz. Louanne Brizendine kaliforniai agykutató a Női agy című művében úgy fogalmaz, hogy terhesség alatt a nők agya sokkal jobban figyel a veszélyekre, ezért eshet meg az, hogy mindennapi dolgok feledésbe merülnek. A szakember szerint ez a gyermek születése után sem múlik el rögtön, hiszen ekkor már a kisbaba védelme a cél. Ilyenkor a kismama nem úgy funkcionál, mint terhesség előtt, hiszen idegszálai teljesen le vannak kötve és minden erejével a babára fókuszál. Idővel azonban, ahogy hozzászokik az a fiatal anyuka a kisbaba jelenlétéhez és gondozásához, nincs szüksége a veszélyre való felkészülésre, így fokozatosan elmúlik a kismamaagy-jelenség.

Arról, hogy meddig tart ez az állapot, más és más vélekedések vannak. Akadnak, akik szerint félév, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba, de a Barcelonai Egyetem kutatásai megcáfolták ezt: terhesség előtt és után vizsgálták a nők agyát, és a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a várandósság alatt az agy szürkeállománya is változásokon megy keresztül. Érdekesség, hogy a vizsgálatok az agy olyan területén mutattak más értékeket, ami akkor aktiválódik, amikor egy anya fényképet lát a gyermekéről.

Az agy szürkeállományában végbemenő változás akár két évig is tarthat
Az agy szürkeállományában végbemenő változás akár két évig is tarthat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A mérések szerint akár a gyermekek kétéves koráig is kitarthat az anyák szürkeállományának változása, és csak akkor áll vissza eredeti állapotára, ha a gyermek és anyja kötődése valamelyest, például a bölcsődébe járás miatt lazul.

Mit tehetünk ellene

Mivel a kutatások alátámasztották, hogy az agyban lévő változások a tünetek okozói, ahogy sok más esetben is, itt is az idő lehet a gyógyír. Szerencsére tehetünk azért, hogy kordában tartsuk agyi rövidzárlatainkat: ha rendszeresen és kielégítően alszunk, kognitív képességeink nem romlanak olyan mértékben, mintha folyamatosan kialvatlanok lennénk.

Jó hír, hogy ahogy megérkezik a kisbaba, egyszerre sok mindenre kell figyelnünk, és ez olyan jót tesz az agynak, mint a rejtvényfejtés: bizonyos képességeink javulnak, úgyhogy valóban csak időszakos problémáról van szó.

Feledékeny kismamát látsz?

Anyaként, barátnőként vagy férjként is szemtanúi lehetünk a kismamaagy létezésének. Ugyan szólhatunk érte, de ha nem ön- és közveszélyes a kismama, felesleges azzal bosszantani, hogy mi mindent felejtett el. Nem ez az egyetlen dolog, amit nem érdemes mondani egy várandós kismamának: korábbi cikkünkben összeszedtünk ilyenekből tízet is!