Barion Pixel Kismama vagy? Ha ezt a 6 tünetet észleled magadon, azonnal hívj orvost – Coloré

Kismama vagy? Ha ezt a 6 tünetet észleled magadon, azonnal hívj orvost

2021. 11. 23.

A várandósság során a női test teljesen átalakul. Megváltozik a súly, és azzal együtt minden más testrész mérete is. A hormonváltozás a legtöbb szervrendszer működésére kihat: megváltozik a bőr, a hangulat, az anyagcsere, a vérnyomás, és így tovább.

És akkor még nem említettük a reggeli rosszullétet, a falásrohamokat vagy a méhfeszülést. Nem is csoda, ha belezavarodnak, hogy mi miatt kellene aggódniuk. A szakértők szerint amennyiben az alábbi 6 jel valamelyikét tapasztalják, akkor ne késlekedjenek, azonnal hívják a mentőket!

Túl gyakori, lázzal párosuló hányás

Bár az első trimeszterben sok nőnél gyakoriak a hányingerrel, hányással járó rosszullétek, Dr. Isabel Blumberg szülész-nőgyógyász azonban arra figyelmeztet, hogy mindez már nem tekinthető normálisnak, ha be is lázasodnak. Ahogy az sem, hogy ha még a víz is kijön belőlük, a vizeletük mennyisége pedig drasztikusan lecsökken. Ezek a kiszáradás jelei, amit infúzióval kell pótolni. Míg a túl gyakori hányás egyszerre veszélyezteti az anya és a magzat egészségét, hiszen így nem szívódnak fel a tápanyagok. Túlsúly, fiatal anyai életkor vagy ikerterhesség esetén gyakrabban fordul elő, és mindenképp kórházi kezelést igényel.

Hüvelyi vérzés

Az általános vélekedés szerint amennyiben egy várandós nő vérzést tapasztal, azonnal kórházba kell feküdnie, ahol kivizsgálják, és szükség esetén megakadályozzák az esetleges vetélést, koraszülést. (Az orvosi felügyelet már a pecsételő vérzésnél is indokolt lehet.) Csakhogy ilyen vérzést a nők 25 százaléka tapasztal az első három hónapban, 50 százalékuk mégis egészségesen hozza világra gyermekét, aki koraszülött sem lesz. Vagyis a vérzés nem jelent automatikusan vetélést. Dr. Daniel Landers, anyák és magzatok gyógyítására szakosodott specialista szerint még akkor sincs feltétlenül probléma, ha a vérzés enyhe görcsökkel társul, mivel a beágyazódás, a durvább szexuális együttlét vagy a méhen belüli polip is kiválthatja ezt. Ettől függetlenül arra figyelmeztet, hogy vérzés esetén azonnal menjenek kórházba!

Beteg Kismama
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Erős fejfájás

Az időszakos, enyhe fejfájás a terhesség során még normálisnak tekinthető. Ingadozó vérnyomás és hormonszint, ami miatt a nők érzékenyebbek. A tartós és súlyos fejfájás, különösen szédüléssel és/vagy látászavarral, ájulással kísérve azonban már nem játék. Ilyenkor fontos, hogy legyen a kismama mellett valaki, amíg orvoshoz érnek, valamint próbáljon a bal oldalára feküdni. A fejfájás időnként csak a kiszáradás tünete, de a második vagy harmadik trimeszterben már a terhességi magas vérnyomás is okozhatja, ami orvosi beavatkozást igényel. Az anyai túlsúly, az ikerterhesség vagy a családon belüli örökletesség mind fokozhatja ezt a veszélyt.

Erős hasi fájdalom

Dr. Laura Riley specialista szerint a táguló méh, a nyúló szalagok, a belső szervek szokatlan helyzete, a belekben található szelek gyakran fájdalmat okozhatnak. Ám ha az kibírhatatlan, akkor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. A babavárás első három hónapjában fennáll a méhen kívüli terhesség kockázata, ami műtét nélkül akár halálos is lehet. A görcsös fájdalom ezenkívül a vetélés vagy a koraszülés jele is lehet, nem beszélve olyan állapotokról, mint a vakbélgyulladás, ami sajnos várandósság alatt is jelentkezhet.

Folyadék ürülése, hólyagfájdalmak

A magzatvíz szivárgása már hetekkel a szülés előtt bekövetkezhet: mivel ez növeli a fertőzésveszélyt, ezért ilyen esetben mindenképpen menjünk kórházba. A terhesség korábbi szakaszaiban előfordulhat, hogy amit a nők magzatvíznek néznek, az valójában vizelet, merthogy a baba erősen megrúgta a hólyagjukat. A hólyagra nehezedő nyomás miatt egy bizonyos pontig emiatt nem kell aggódni. Ám ha hasi fájdalmak, csípő érzés vagy láz is jelentkezik, akkor az már húgyúti fertőzésre utalhat. Ezt is minél hamarabb meg kell mutatni a kezelőorvosnak, ugyanis egy nem megfelelően kezelt fertőzés legrosszabb esetben koraszülést vagy alacsony születési súlyt okozhat.

Lábfájdalom

A testsúlygyarapodás és a vizesedés minden kismamánál lábfájdalmat okoz, ám ha ez hirtelen felerősödik vagy nem múlik el, célszerű nyomban orvoshoz fordulni. A megváltozott hormonszint miatt ilyenkor hatszoros az esély a vérrögök kialakulására, vagyis legrosszabb esetben mélyvénás trombózis sem kizárt. Utóbbi jelei az erős fájdalom, az egyik láb bedagadása, a bőr kivörösödése, felforrósodása.

Ha valaki ezt tapasztalja, azonnal hívjon mentőt, ahogy akkor is, ha hirtelen légszomja lesz, szorít a mellkasa, a pulzusa pedig az egekbe szökik – ilyen esetben a vérrög tüdőembóliát okozhatott. A magasabb életkor, a túlsúly és a genetika egyaránt hajlamosító tényező, jó hír viszont, hogy megfelelő orvosi kezeléssel, sok pihenéssel, kompressziós harisnyával, vérhígítókkal megelőzhető a vérrögök kialakulása. A megelőzés szintén fontos tényezője továbbá az elegendő folyadékfogyasztás, vagyis a napi minimum két liter víz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix