Barion Pixel Mit érez a magzat? – Coloré

Mit érez a magzat?

2021. 10. 25.

Még meg sem született, még sokat kell nőnie, fejlődnie egy magzatnak, mire megszületik, de ez nem jelenti azt, hogy nem érzékeli a kívülről érkező ingereket.

Titokzatos hely az anyaméh, és az élet csodájának tartjuk a magzat fejlődését. De hiszen az is: két aprócska sejt találkozásából alakul ki egy összetett és bonyolult felépítésű szervezet, egy aprócska ember. Még a kisbabák esetében is hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy milyen kevésre képesek, de a magzatnál még inkább igaznak tartjuk ezt. Fogalmunk sincs, hogy mit éreznek a külvilágból. Belegondolva, hogy mindenki volt hasonló fejlődési szakaszban, erről a létezési formáról mégsincs semmilyen emlékképünk. Sokkal többre képes a magzatburok és a méh biztonságában növekvő baba, mint gondolnánk. Lássuk, hogy mire!

Magzat mosolyog
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hall

Azt tudjuk, hogy 16 hetes magzati korban már kialakul a hallójárat, de mégsem gondolunk arra, hogy a bent növekvő baba hall is. Pedig érzékeli a hangokat: hallja az édesanya szívének dobbanását, a beszédét, az evéssel és emésztéssel járó neszeket, de a kívülről beszűrődő más zajokat is. Az is elképzelhető, hogy az anyuka hangját annyira felismeri a baba, hogy ez a születés utáni kötődésben is segíthet. Ugyanakkor a kívülről érkező, zavaró és túl hangos zajokat is hallja, amely akár sértheti is a hallását.

Magzat hallás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Lát

Lehet, hogy a magzatvízben lubickol születése előtt, de ahogy mi is zárva tartjuk a szemeinket víz alatt, úgy gondoljunk, hogy a baba is pont így tesz. A valóság az, hogy nincs állandóan csukva a szeme. A körülbelül 26. terhességi héttől kezdve pislog, mint ahogy majd idekint tenni fogja. Nemcsak kinyitja a szemeit, de érzékeli a fényeket, a formákat is.

Érzi az ízeket és illatokat

A 20. hét környékén már annyira fejlett egy magzat ízérzékelése, mint az újszülötté. A magzatvízből folyton kortyol, amelynek megvan a maga íze. Az ízérzékelésre azonban hatással van az is, hogy az anyuka milyen ételeket fogyaszt, ugyanis az emésztés során a magzatvízbe kerülnek az oldott állapotú molekulák, amelyet folyamatosan kóstol.

Mosolyog és sír

Ultrahangos felvételek bizonyítják, hogy már születése előtt mosolyog és sír a baba. Egy kísérletben résztvevő várandós édesanyák, akik nem mondtak le állapotuk ellenére sem a drogról és a dohányzásról azt tapasztalták, hogy babájuk sírt. Nemcsak emiatt képes sírni a magzat, ijedtség vagy félelem esetén is.

Álmodik

Azt talán végképp nem gondolnánk, hogy a magzat álmodik is. Az alvástevékenység egyértelmű, hiszen a várandós nő is érzékeli a mozgásból, hogy babája ébren van vagy sem. Az alvás mellett azonban álmodik is. Miről álmodhat egy még meg sem született baba?

Már hall, lát, érzékel odabent, így éberségi állapotában érzékeli a külvilágot, sőt arra a maga módján reagál, alvás során pedig álmodik is ezekről.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix