Barion Pixel „Sajnálom, hogy gyermeket szültem, mert hiányzik a korábbi életem és a Netflix”- Egy anya döbbenetes vallomása – Coloré

„Sajnálom, hogy gyermeket szültem, mert hiányzik a korábbi életem és a Netflix”- Egy anya döbbenetes vallomása

2024. 05. 11.

Egy újdonsült édesanya osztotta meg a gondolatait a Mumsnet nevű szülői fórumon. Ebben arról ír, hogy miért bánta meg, hogy gyermeket szült, így reagáltak a kommentelők.

Egy anya bevallotta, hogy hiányzik a korábbi élete

Az Egyesült Királyságban egy édesanya megosztotta a történetét a gyermekéről egy azóta már törölt bejegyzésben, ebben a gyerek előtti életére reflektált, amely az utazásokból, az otthonról végzett munkából, a természet élvezetéből, az egyedüllétből és a sok Netflixből állt.

A nő azt állítja, hogy „nem tud szabadulni a megbánás érzésétől”, annak ellenére, hogy 10 hónapos kislányát „kedvesnek, aranyosnak és függetlennek” írja le. Bár gyermekét „mindennél jobban szereti a világon”, az újdonsült anyuka azt mondja, nem rajong a szülői létért, mert fél az „állandó felelősségérzettől”, attól, hogy mindig ébernek kell lennie, és elvárják tőle, hogy a nap 24 órájában szórakoztasson egy apró embert.

Állandóan aggódom, hogy valami rossz történik vele

– vallja be.

anya
Kép forrása: tatyana_tomsickova / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Hozzáteszi, hogy az anyasággal járó megterhelő szerepek közepette nem tud nem visszagondolni egykori „békés” életére, és azon tűnődik, vajon „mindig bánni fogja-e” régi életének elvesztését.

Tudom, hogy egy idősebb gyerekkel együtt járnak majd más nehézségek, de azon gondolkodom, hogy vajon jobban fogom-e élvezni, ha egyszer már tudom egy kicsit magára hagyni, és ő is jobban el tudja szórakoztatni magát

– írja a nő. A posztban megkérdezi a többi szülőt, hogy ők is éreztek-e már hasonlót, és javult-e az életük az idő múlásával.

Az emberek (köztük én is, amikor még fiatal és tapasztalatlan voltam) azt hiszik, hogy megszülsz, és folytathatod az életed, ahogy korábban, de nem, nem. A terhesség és a szülés, valamint a baba szoptatása hatással van a kémiára. Az anya a babával egy időben születik. Te már más ember vagy

– írja egy felhasználó.

Sokkal könnyebbé válik, ha majd tudsz kommunikálni velük. Nem lesz ez örökké, ígérem

– teszi hozzá egy másik.

anya
Kép forrása: Kyryl Gorlov / iStock / Getty Images Plus / Getty Images
https://colore.hu/csalad/baba-mama/baromi-jo-anya-vagy/

Bár tabu róla beszélni, sokan bánják meg a gyerekvállalást

Egy 2021-es YouGov közvélemény-kutatás szerint minden 12. kitöltő szülő (körülbelül 12%) megbánta a gyermekvállalást. Az újdonsült anyák azon kapják magukat, hogy folyamatosan zsonglőrködnek csecsemőjük szükségleteivel, hogy a megfelelő alvási és étkezési ütemtervet kialakítsák, miközben kihagyják a saját étkezéseiket, és nem alszanak.

Gyakran számítanak rájuk családjuk elsődleges gondozóiként is, akik lépést tartanak a háztartási teendőkkel, főznek, és gondoskodnak arról, hogy minden más zökkenőmentesen működjön a házban. 

A Exhausted Parents című, a Frontiers in Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy az anyák közel 13%-a szenved kiégéstől és kimerültségtől a végtelennek tűnő felelősség miatt. Ez súlyosabb következményekhez vezethet, beleértve a szorongást és a depressziót. Fontos, hogyha hasonlót érzel, akkor nem vagy egyedül, és kérj segítséget!

Forrás: Your Tango

Borítókép forrása: Choreograph / iStock / Getty Images Plus / Getty Images