Barion Pixel Mese, amiben minden daganatos kisgyermek főszereplő – Coloré

Mese, amiben minden daganatos kisgyermek főszereplő

2024. 05. 05.

A Bátorságpróba című mesekönyv Bartos Erika rajzaival daganatos és leukémiás gyerekeknek készült. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal.

A mesékben mindenki egészséges? A kérdés jogos és talán eszünkbe sem jut, hogy vannak gyerekek, akikben ugyanígy megfogalmazódik a kérdés, hogy vajon csak ők küzdenek olyan súlyos betegségekkel, mint a rák vagy a leukémia vagy esetleg egyes mesehősök vagy más kortársaik is.  

Nekik és értük született meg az Érintettek Egyesülete által A Bátorságpróba című mesekönyv, ami egyszerre felkavaró, szívszaggató és hiánypótló kiadvány.  

Batorsagproba 1
A Bátorságpróba

A Bátorságpróba mesekönyv Bartos Erika rajzaival daganatos és leukémiás gyerekeknek készült. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal.  A könyv ötlete az Érintettek Egyesület elnöke, Cserháti Erika fejében fogalmazódott meg, és az ő koordinálásával jöhetett létre ez a nagyszerű alkotás 2012-ben, akkor még az Őrzők Alapítvány berkein belül. 

Kata, Tomi, Marci és Zsuzsi történetén keresztül kapunk betekintést abba, hogy mi is történik akkor, ha daganatos betegséggel diagnosztizálnak egy ártatlan gyermeket.

A mesekönyvben a világ legnagyobb hőseiről olvashatunk, akiknek bátorsága és életszeretete is példaértékű, de egy-egy hercegnő és tündér is megjelenik néha. A daganatos betegséggel küzdő gyermekek számára hatalmas segítség lehet az, ha nem csak a saját bőrükön tapasztalják meg a kellemetlen vizsgálatokat, hanem egy mesehőssel is tudnak azonosulni, akivel éppen ugyanaz történik, mint velük.  

A könyv nem csak a kórházban töltött napokról és a kezelésekről szól, hanem azt is bemutatja, hogy mi történik egy családban, amikor a legkisebb tesónak kórházba kell mennie. Hogy nem csak neki hiányoznak a testvérei, szerettei és barátai, de bizony az otthon maradtak is aggódnak és gyakran sírnak is, amiért ő nincs jól, és nem lehet velük. Szó esik arról, hogy mi történik az elkülönítőben, hogy mikkel lehet elütni az időt, amikor egy (egyébként) örökmozgó gyermek pár négyzetméterre van “bezárva”. Minden szuri, vizsgálat és kellemetlen beavatkozás a gyerekek nyelvére van lefordítva. Nem csak nekik segít a megértésben, de az őket ápolóknak is mankó abban, hogy hogyan magyarázzák el, hogy most éppen mi történik a picik testében. Kiderül, hogy a piros és fehérhátú katicák, azaz a vörös és fehérvérsejtek miért vannak kevesebben és hogyan lehet őket meggyógyítani.  

mese - leukémia
kép forrása: Getty Images

A daganatot és leukémiát gyógyító módszerek mindegyikét részletesen bemutatja a négy főhős története. A műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés és a bátor testvértől kapott őssejt transzplantáció egy-egy szívfacsaró, valós történettel ám úgy van elmesélve, mintha ez lenne a világ legterészetesebb dolga. A rajzok pedig, tökéletesen illusztrálják a gyermekekkel, szüleikkel és az őket körülvevő kórházi csapattal történő eseményeket.

A mese viszont minden kis főszereplő számára boldogan ér véget, hiszen Tomi, Zsuzsi, Marci és Kata is gyógyultan mehet haza a szerető családjához. A kórházból való hazatérés izgalma és az azt követő kontroll vizsgálatok sem maradnak ki, hiszen a gyógyult gyerekek állapotának folyamatos monitorozása is nagyon fontos.

mese - bátorságpróba
kép forrása: Getty Images

A Bátorságpróba kötet segít a szülőknek, orvosoknak, nővéreknek abban, hogyan magyarázzák meg a gyermekeknek azt, ami velük történni fog, sok kérdésre kaphatnak így választ, olyanokra is, amiket megkérdezni sem mernek. Bartos Erika bájos rajzai teljesen szakszerűek, ugyanakkor bátorítóak, biztatók, s nagy segítséget jelentenek súlyosan beteg gyermekeknek. Abban a megrázó állapotban, mely a családot, gyermekeket éri a betegség felismerésekor az ilyen jellegű ismeretterjesztés sokat segíthet, oldhatja a betegséggel járó szorongást, és segítheti a kezelések elfogadását.Ez egy egyedülálló, hiánypótló kiadvány, Magyarországon ilyen átfogó mű gyermekorvosi témában karitatív céllal még nem készült.

A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintett családok a kórházban. A könyvek utánnyomásáról és kiszállításáról az Érintettek Egyesület gondoskodik, a program finanszírozása pedig felajánlásokból történik.