Barion Pixel Viszket a bőröd? Ez csupán egy a hasnyálmirigyrák 11 meglepő tünete közül – Coloré

Viszket a bőröd? Ez csupán egy a hasnyálmirigyrák 11 meglepő tünete közül

2024. 04. 27.

A hasnyálmirigyrák nem játék, így ha a legapróbb tünetet észleljük, érdemes orvoshoz fordulni!

A hasnyálmirigyrák sok esetben semmilyen tünetet nem produkál, csak akkor, ha már a daganat megnőtt, és nehezen gyógyítható. Mindennek ellenére vannak jelek, amik a betegség jelenlétére utalnak, és bár apróságnak tűnhetnek, érdemes megfigyelni magunkat, hiszen minél előbb orvoshoz fordulunk, annál több esélyünk van arra, hogy meggyógyuljunk!

A hasnyálmirigyrák jelei

Akárcsak más ráktípusnak, a hasnyálmirigyráknak is számos jele van, ám attól, hogy néhányat észlelünk közülük, nem kell rögtön kétségbeesni, de nem árt orvoshoz fordulni!

Fáradtság, gyengeség

Több ráktípus jele a mással nem magyarázható gyengeségérzet, ami nem függ össze a fizikai aktivitásunkkal vagy épp az alvásunk minőségével.

Sárgaság

Ha szemen vagy a bőrön sárgaságot tapasztalunk, az első tünetek egyikével szembesülünk. Oka a bilirubin, a májban képződő sárgásbarna anyag felhalmozódása. Normális esetben az epe gondoskodik erről, ám ha az epevezeték elzáródik, a szervezetben felhalmozódik a bilirubin.

https://colore.hu/egeszseg/test-es-lelek/a-tudorak-korai-jelei/

Sötét vizelet

Ha vizeletünk napokig sötétebb az átlagosnál, érdemes gyanakodnunk arra, hogy valami probléma áll a háttérben.

Világos széklet

Ahogy a sötét vizelet, úgy a világos széklet is gondot okozhat, aminek oka, hogy a bilirubin az epevezeték elzáródása miatt nem jut a székletbe, így színe is más, egészségtelen lesz.

Viszkető bőr

A viszkető bőrt is a bilirubin felhalmozódása okozza, és a sárgaság előtt a viszketés az első jele annak, hogy elzáródott az epevezeték, amit sok esetben okoz hasnyálmirigyrák.

Fogyás, étvágytalanság

A legtöbb ráktípus kísérőjelensége a fogyás, így ha ezt tapasztaljuk, ne várjunk hetekig az orvos felkeresésével.

Has- vagy hátfájás

A hasi fájdalom is gyakori tünet, éppen úgy, ahogy a hátban érzett. Ennek oka, hogy a hasnyálmirigy nagyra tud nőni, így több szervet is nyomhat, emellett pedig a hát idegeit is, ami fájdalmat okoz. Ugyanakkor nem a hasnyálmirigyrák a has-és hátfájás leggyakoribb okozója!

Hányinger és hányás

Ha a daganat a gyomor túlsó végét nyomja, elzárhatja, így mivel az étel nem tud átjutni a szervezetünkön, hányás formájában szabadulunk tőle.

Epehólyag- vagy májmegnagyobbodás

Amennyiben a daganat elzárja az epevezetéket, az epehólyag megnagyobbodhat, és ezáltal a máj is. Ezt egy szakember már tapintás alapján is megállapíthatja, hiszen a bordák alatt kitapintható a megnagyobbodott epehólyag vagy máj.

A hasnyálmirigyrák egyik tünete a hasi- és hátfájdalom, valamint a máj vagy epevezeték okozta fájdalomérzet / Kép forrása: Phynart Studio / Getty Images
A hasnyálmirigyrák egyik tünete a hasi- és hátfájdalom, valamint a máj vagy epevezeték okozta fájdalomérzet / Kép forrása: Phynart Studio / Getty Images

Vérrögök

Gyakran az első jelek között van, hogy vérrög alakul ki a szervezetben, így előfordul, hogy egy mélyvénás trombózis megállapítása során derül fény a kiváltó okra. A vérrögöt mellkasi fájdalom, vagy légzésnehézség formájában is érezhetjük, így tegyünk róla, hogy mindent ellenőriznek, ha ilyen problémával kerülünk kórházba. Megnyugtató tény azonban, hogy a vérrögöket leggyakrabban más problémák váltják ki.

Cukorbetegség

A hasnyálmirigyrák magas vércukorszintet eredményezhet, melynek oka, hogy a daganat megszünteti a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét. Kísérheti a tünetet szomjúság és éhségérzet, valamint gyakori vizelési inger is.

Forrás: American Cancer Society.

Nyitókép forrása: Getty Images