Barion Pixel Tegyél rendet, takaríts ki az elméd a mentális egészségedért, mondják a tudósok: Na de hogyan fogj hozzá? – Coloré

Tegyél rendet, takaríts ki az elméd a mentális egészségedért, mondják a tudósok: Na de hogyan fogj hozzá?

2024. 05. 21.

Néhány éve tele van az internet olyan videókkal, amelyeken emberek raknak rendet, rendszereznek fiókokat, címkéznek üvegeket, töltenek újra fűszeres tégelyeket, pakolják át az egész hűtőt és még sorolhatnánk. Az ilyesféle tartalmaknak milliós követőtábora van, de vajon miért? A választ ezúttal is a tudomány adja meg.

Miért érzünk elégedettséget egy tökéletesen szimmetrikusan telepakolt hűtő vagy szekrény láttán? Miért töltenek az emberek órákat olyan blogok keresésével, amelyek megtanítják nekik, hogyan rendezhetik be szín szerint a fiókjaikat?

A dolgok tisztán és rendezetten tartása jó hatással van a mentális egészségre, ezt a tudomány is több ízben bebizonyította.

NiCole R. Keith, az Indianai Egyetem professzora által levezényelt tanulmány megállapította, hogy a tiszta házban élő emberek egészségesebbek, mint a rendetlen otthonokban élő társaik. Keith és munkatársai 998, 49 és 65 év közötti afroamerikai résztvevő fizikális egészségi állapotát követték nyomon. Azok a résztvevők, akik tisztán tartották otthonukat, egészségesebbek és aktívabbak voltak, mint azok, akik nem így tettek. Az is kiderül, hogy az otthon tisztasága sokkal inkább előrevetítette a fizikai egészséget, mint a környékbeli sétalehetőségek.

A Psychology Today számos ilyen témájú tanulmányt gyűjtött össze. A Personality and Social Psychology Bulletin tudományos folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmány nyelvi elemző szoftvert használt annak mérésére, ahogyan hatvan személy leírta otthonát. Azok a nők, akik életterüket „zsúfoltnak” vagy „befejezetlen projektekkel” telinek írták le, nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak és kimerültek, mint azok, akik otthonukat „pihentetőnek” írták le. A kutatók azt is megállapították, hogy a zsúfolt otthonú nőknél magasabb a kortizol stresszhormon szintje.

2011-ben a Princeton Egyetem kutatói úgy találták, hogy a rendetlenség megnehezítheti egy adott feladatra való összpontosítást. Konkrét eredményeik azt mutatták, hogy a szem látókérgét túlterhelhetik a feladat szempontjából irreleváns tárgyak, ami megnehezíti a figyelem felosztását és a teendők hatékony végrehajtását.

Az amerikai Alvástársaság (National Sleep Foundation) által végzett felmérés kimutatta, hogy azok, akik minden reggel megvetik az ágyukat, 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel számolnak be rendszeres jó alvásról. Emellett a felmérésben résztvevők 75 százaléka mondta azt, hogy jobb éjszakai pihenést biztosít, ha friss az ágynemű, mert jobban érzik magukat. Így tehát e kutatás kimutatta, hogy bizony jó, ha gyakran cseréljük a huzatokat,

A szervezett időbeosztás és a rövid távú célok listája segíthet formában maradni, írja a Journal of Obesity-ben megjelentetett tanulmányok egyike. E szerint azok az emberek, akik megtervezik edzésprogramjukat, célokat tűznek ki és rendszeresen rögzítik fejlődésüket, nagyobb valószínűséggel folytatják az edzést, mint azok, akik terv nélkül jelennek meg az edzőteremben.

Ha ilyen jó, miért nem vagyunk mind rendszeretőek?

Életünk során apró (vagy nagy) tárgyak sorát gyűjtjük össze, amelyekre nincs feltétlenül szükségünk. Például lehet, hogy van egy zacskó műtrágyád, mert egyszer rendbe akartad rakni a kertet. Előfordulhat, hogy a konyhafiókban régi születésnapi kártyák gyűjteménye lapul, a lenti polcon pedig egy olyan gofrisütő van, amelyet soha nem használsz. Ezek olyan helyet foglalnak el, amelyet más, szükségesebb tárgyak jobban fel tudnának használni.

A megoldás: Azért nehéz sokszor ezektől megszabadulni, mert érzelmileg kötődünk bizonyos tárgyakhoz, és nem vagyunk Marie Kondo-k, hogy ez könnyen menjen. Próbálkozz első körben az adományozással. Ha félsz elengedni bizonyos dolgokat, készíts róluk fotókat, hogy könnyebb legyen az elengedés. Azt is tartsd szem előtt, hogy amikor a lakás rendezettebb lesz, lehet, hogy mégis akad majd hely a számukra.

Már egy szoba rendberakása is nagyon sok időt vesz igénybe. Ha azzal a kilátással kell szembenéznünk, hogy az egész otthonunkat tetőtől talpig gatyába rázzuk, könnyen kísértést érezhetünk arra, hogy már akkor feladjuk, mielőtt elkezdjük.

rendrakás takarítás gardrób
Forrás: Jakovo / Getty Images

A megoldás: Mint minden ijesztő projektnél, itt is működhet a módszer, miszerint lépésről lépésre tedd meg a dolgokat. Szánj napi 30 percet takarításra és rendszerezésre. Ha nincs rá időd, próbálkozz 15 perccel. Ha arra sincs, próbálkozz 10 perccel.

Kevés dolog kielégítőbb, mint egy tökéletesen tiszta otthonba hazaérkezni. Azonban sajnos, ha a házad tiszta, könnyebb lesz visszatérni a rossz szokásokhoz. Itt-ott lerakott kanalak, bögrék, ruhadarabok, könyvek, elcsúszott terítők, párnák, és hamarosan az otthonunkon ugyanaz a káosz uralkodik el, mint korábban.

A megoldás: Nézd a cikk elején említett videókat vagy olvass rendszerezős blogokat. Legyen a mantrád: „Nem lerakom, hanem elrakom!”. Idézd fel ezt a cikket, és emlékezz: Azok az emberek, akik tisztán és rendezetten tartják otthonukat, sokkal egészségebbek testileg és lelkileg egyaránt. Ez pedig megéri az időt és a fáradozást.

Forrás: Psychology Today
Borítókép forrása: Kostikova / Getty Images