Barion Pixel A szemeteszsák használata a TikTok szerint, avagy mostanáig tévúton jártunk? – Coloré

A szemeteszsák használata a TikTok szerint, avagy mostanáig tévúton jártunk?

2022. 05. 05.

A szemeteszsák használata egyszerű, mint az egyszeregy, csakhogy egy Tiktok-felhasználó nemrég bebizonyította, hogy eddig mindannyian rosszul használtuk.

Ugyan ki sejtene átverést a szemetesszák használata mögött? Hiszen az egész csak annyi, hogy fogjuk megrázzuk, ráhúzzuk a szemetesre, és ezennel készen is áll feladatának ellátására. Nos, nem egészen. Létezik ugyanis egy sokkal kényelmesebb és gyorsabb módja a szemeteszsák kukába helyezésének.

A szemeteszsák használata a TikTok szerint

Az alapötlet a Stored Simply nevű TikTok-csatorna gazdájától, Hannah Ian rendszerezőtől (igen, akárcsak Marie Kondo) ered, aki a rend mellett úgy tűnik a praktikusság mestere is. Rövidke videójában elárulja a szemeteszsák használatának titkát: merthogy azt eredetileg kifordított állapotban csomagolják, ezért felesleges megráznunk. Egyszerűen húzzuk rá a szélét a szemetes tetejére – akár egy kalapot – majd gyömöszöljük a zacskót a kukába. Ez így olvasva talán bonyolultnak hangzik, a videóban azonban jól látszik, mennyire egyszerű:

A virálissá vált videót a Hefty nevű szemeteszsák-gyártó sem hagyta szó nélkül. Munkatársai szerint nincs semmilyen titok, mindenki használja úgy a szemeteszsákot, ahogy az számára a legkényelmesebb. Arra viszont van egy tuti tippjük, hogyan érhetjük el, hogy a lehető legtöbb hulladék férjen a zsákba: mindig ügyeljünk arra, hogy a megrekedt levegő szabadon távozhasson a szemetesből, így könnyebben megtölthetjük a szemeteszsákot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy fúrunk egy egészen apró kis lyukat a zacskó aljába.

Alternatívák műanyag szemeteszsák használata helyett

Egyre többen próbálják ki a csomagolásmentes életmódot a szelektív gyűjtés mellett, a keletkező hulladékok tárolása azonban már nehezebb feladat, ha a környezetvédelemről van szó. De vajon tényleg bonyolultabb? Az alábbi módszerekkel kikerülhetjük a műanyag szemeteszsák használatát.

Lebomló és újrahasznosított zsák

A hagyományos műanyag kukászsák mellett manapság már létezik lebomló anyagból készült zsák is, ám erről tudni kell, hogy még a lebomló címkével ellátott eszköz is csak megfelelő környezetben képes lebomlani, amire sok ország hulladékkezelési rendszere nincs felkészülve – az újrahasznosítottból pedig hulladék lesz. A vegyes hulladékot a boltokban vásárolható zsákalternatívákban tárolhatjuk a legegyszerűbben, ami ugyanúgy néz ki, mint a műanyag, ám ha megfelelően lebontjuk a szemetet, akkor szinte semmi sem kerül a kommunális szemétbe, így nem is kell sok zsák.

Csomagolóanyagok újrahasználása

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a fenntarthatóság felé, ha a bolti alternatív zsákok helyett otthon keresünk olyan régi, ám még használható csomagolóanyagokat, amelyek betölthetik a szemeteszsák funkcióját. A papírhulladéknak jó ötlet például a papírzsák vagy egy egyszerű doboz, a műanyag és a fém mehet egy régi műanyagzacskóba, amit másra már úgysem tudnánk használni, az üveg pedig – mivel nem piszkol – elfér bármilyen nagyobb, tartós tárolóeszközben.

Szemeteszsák Használata A Konyhában
A szemeteszsák használata akár el is hagyható, már amennyiben szeretnénk környezettudatosabban élni (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kommunális hulladék nagy része – ha szelektíven gyűjtjük a szemetet – valójában komposzthulladék és vegyes anyagú csomagolóanyag. Előbbit (a csomagolása nélkül) az otthoni komposztba dobhatjuk, vagy szintén csomagolás nélkül lefagyaszthatjuk és elvihetjük közösségi komposztba. A komposztálásról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Akár el is hagyhatjuk a szemeteszsák használatát

Egy-egy papír-, műanyag-, fém- vagy akár üvegkuka évekig használatban lehet anélkül, hogy bármilyen anyagú szemeteszsákot tennénk bele, főleg, ha kidobás előtt felületesen lemossuk a szemetet. A komposzthulladéknak szánt tárolóeszköz szintén könnyen tisztítható, így ebben az esetben is elhagyható a kukászsák. Ha pedig nagyon ragaszkodunk hozzá, papírral kibélelhetjük az alját és az oldalát.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix