Barion Pixel Egy kicsit a Kicsiknek! Szabó Simon és Elek Ferenc színművészekkel a Bókay Gyermekklinika 1% kampányában (x) – Coloré

Egy kicsit a Kicsiknek! Szabó Simon és Elek Ferenc színművészekkel a Bókay Gyermekklinika 1% kampányában (x)

2024. 05. 13.

Az 1%-od felajánlásával klinikánkon kezelt beteg gyermekek gyógyulásához járulsz hozzá! A te segítséged sokat tesz hozzá, hogy biztosítani tudjuk a magas színvonalú ellátáshoz szükséges korszerű műszereket, eszközöket és családbarát környezetet a Bókay Gyermekklinikán.

A Bókay Gyermekklinika 1%-os filmje kapcsán, Elek Ferenc és Szabó Simon színművészeket kérdeztük.

  • Hogyan kerültetek kapcsolatba a Bókay Gyermekklinikával?

Simon: – Én már egészen kis koromban, csecsemőként a klinika páciense voltam. Tehát gyakorlatilag 44 éve kapcsolatban állok a klinikával. Amikor apa lettem, a fiamat is kezelték itt egy elhúzódó betegsége kapcsán.

Ferenc: – Nekem nem volt ilyen személyes kapcsolatom a klinikával, lehet mondani, hogy hála az égnek. Simon keresett meg a film elkészítése során, amit örömmel fogadtam, mert nagyon fontosnak tartom az ilyen intézményeket támogatását.

  • Miért lett fontos számodra ez a kapcsolat?

Simon: – Igyekszem visszaadni valamit az életben, ahol tudok, és ezt lehetőleg olyan irányba teszem, amiben személyesen is érintett vagyok.

Ferenc: – Igen, ezt én is hasonlóan gondolom. Próbálom meghálálni az élettől kapott jó dolgokat. Ezért is fontos számunkra a klinikával való rendszeres kapcsolat, hogy szerény lehetőségeinkhez képest a lehető legjobb módon tudjuk támogatni.

  • Milyen együttműködésekben veszel részt azóta is a Bókay Gyermekklinikával?

Simon: – Évek óta próbálom megosztani közösségi oldalaimon a klinikával kapcsolatos információkat, illetve már a harmadik 1%-os kampányban veszek részt, mint kreatív, illetve mint rendező.

Ferenc: – Nekem idén ez az első felkérésem, aminek örömmel tettem eleget, de a továbbiakban is számíthat rám az alapítvány, és a klinika.

  • Mesélj a legutóbbi 1%-os kampányfilm forgatásról! Hogyan állt össze a projekt?

Simon: – A kampánynak több lába van, és nagyon sokat segít benne Czomba Albert operatőr társam, illetve Máté Gergő grafikus művész (Trigolit Visual). Miután a Klinika alapítványának vezetőivel kitaláltuk a történetet, azt követően kértem fel Elek Ferit, hogy szerepeljünk együtt a filmben. Ezt követte a forgatás, ami nagyon jó hangulatban telt. Egy fél éjszakát forgathattunk a klinika üres részein, amiben pár, a klinikán dolgozó orvos, asszisztens és még a portás néni is segített.

Ferenc: – Igen, nagyon jól telt a forgatás, amibe én egy előadás után csöppentem már bele, mondhatjuk úgy is, hogy hozzám igazítottuk a forgatás időpontját a színházi elfoglaltságaim miatt. Piroch Gábortól kaptunk kölcsön kaszkadőr felszereléseket, hogy be tudjunk esni az ablakon. Ez elég jól sikerült, többször nem is tudtuk felvenni, mert nem kockáztathattuk a testi épségünket.

  • Mi okoz örömöt ebben a munkában?

Simon: – Imádunk filmezni, és még jobban szeretjük, ha valami hasznos cél érdekében tehetjük. Nyilván az, hogy szabad kezet kapok ilyenkor, és improvizatív dolgokat is csinálhatunk az csak hab a tortán. Feri jelenléte pedig mindig megnyugtat, hihetetlen az a profizmus, amit egy végig dolgozott nap után még ilyenkor este is nyújtani tud.

Ferenc: – Nagyon jóban vagyunk Simonnal, ezért eddig bármibe hívott, örömmel mentem. Ilyenkor a munka mellett jut idő egy kis baráti beszélgetésre, egymás ugratására, ami mind hozzátesz a filmhez. Nagyon jó lenne már valami hosszabb filmben is újra együtt dolgozni. De ha esetleg csak ennek az 1%-os filmnek lesz jövőre folytatása, már annak is örülnénk mindketten.

2

A Bókay Gyermekklinika Alapítvány közhasznú tevékenységét a gyógyító munka támogatása mellett, az ehhez szükséges berendezések, műszerek beszerzése céljából, valamint a gyermekklinikán gyógyító orvosok, kutatók és szakdolgozók képzése érdekében és javára végzi. Nagy súlyt helyezünk arra, hogy a beteg gyermek és családja – elsősorban az édesanya – minél többet lehessen együtt a gyermekkel, annak kórházi tartózkodása során. Hiszünk abban, hogy az édesanyák és édesapák jelenléte gyermekük mellett növeli a gyógyulás esélyeit. Törekszünk arra, hogy gyermekük betegségének súlyosságától függetlenül is minél több időt tölthessenek együtt gyermekükkel. Támogatjuk a klinikai osztályok felújítását, baba-mama szobák kivitelezését, a kis betegek mielőbbi gyógyulása érdekében.

Az alapítvány további céljai között szerepel a betegségekről, illetve azok megelőzéséről, gyógyításáról ismeretterjesztő kiadványok készítése, ilyen volt például a Bókay Egészségpercek Podcast, vagy a „Kérdezd az orvost!” vagy a „Bókay Akadémia” videósorozatunk. Immáron 9. éve rendezzük meg a nagysikerű Tour de Bókay jótékonysági kerékpáros felvonulást és családi napot.

Logo

A te 1%-od is sokat tesz hozzá, hogy elérjük a 100%-ot és a minőségi gyógyító munkához szükséges nélkülözhetetlen, életmentő gépeket, felszereléseket vásárolhassunk a Bókay Gyermekklinika számára valamint fejleszteni tudjuk a gyógyulást támogató családbarát környezet!

Ha segítenél, akkor nincs más dolgod, csak ajánld fel az 1%-od, hogy a sok 1%-ból, valóban 100% legyen! Egy kicsit a Kicsiknek!

A Bókay Gyermekklinika Alapítvány adószáma: 1822432-1-42

További információk: www.bokaygyermekklinika.hu