Barion Pixel Kevés fényt igénylő szobanövényekkel a sötét lakásból is oázist varázsolhatunk! – Coloré

Kevés fényt igénylő szobanövényekkel a sötét lakásból is oázist varázsolhatunk!

2022. 09. 04.

Bambuszpálma, anyósnyelv, rákvirág – csak három, azon túlélő típusú növények közül, amelyek minimális napfénnyel is teljes életet élhetnek az otthonunkban, pláne, ha az árnyékosabb a kelleténél.

Kevés fényt igénylő szobanövények, a sötét otthonok jolly jokerei

Nem mindenki büszkélkedhet „fényes otthonnal”, sőt, vannak, akik saját lakásuk kialakításakor inkább az árnyékos fekvést preferálják. Otthonunkban ellszállásolt növényeink azonban nem feltétlenül tolerálják a sötét zugokat, hiszen fejlődésük egyik sarokköve a fény, amely a fotoszintézis alapja. (A növények a fotoszintézis segítségével jutnak tápanyaghoz, szénhidrághoz és folyadékhoz.)

Árnyékos otthonunk felvirágoztatásakor ezért érdemes olyan növényeket válogatnunk, amelyek csak kevés fényt igényelnek mindennapi működésükhöz, így nem ér minket folyamatos csalódás, vajon mit csináltunk rosszul, s a növények sem sínylik meg a lakásunk alapvető adottságait. 

(Agg)legénypálma – Zamioculcas zamiifolia

Az (agg)legénypálma a magyar közintézmények, így például kórházak, rendelők és várók egyik leggyakoribb lakója, s ezt igen strapabíró természetének köszönheti: lényegében lehetetlen elpusztítani. A legénypálma húsos gumói hosszú ideig képesek eltárolni a nedvességet, így táplálva a növényt az ínségesebb időszakokban. Ugyanakkor érdemes vele vigyázni, mert amikor jól érzi magát, gyors ütemben képes növekedni, s nem győzzük majd átültetni. A kevés fényt igénylő szobanövények táborát erősíti, mivel inkább az árnyékos, semmint a napos helyeket kedveli, ezért is találkozhatunk vele a fent említett helyszínek sötétebb zeg-zugaiban. 

kevés fényt igénylő szobanövények, legénypálma
A kevés fényt igénylő szobanövénye egyik legszívósabbja a legénypálmaKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Bambuszpálma – Chamaedorea elegans 

A bambusz vagy gúnynevén gyompálma szintúgy a kevés fényt igénylő szobanövények csoportjába tartozik: átlagos fényigénnyel rendelkezik, így világos, félárnyékos helyen is vígan éli világát. Vele kapcsolatban egyetlen dologra érdemes odafigyelni: ne tegyük huzatos helyre, mivel azt nehezen tolerálja, egyúttal biztosítsunk neki, és terjedelmes lombozatának elegendő teret ahhoz, hogy ki tudjon bontakozni. Nem bánjuk meg, hiszen a bambuszpálma gyönyörű éke lehet az árnyékosabb sarkoknak odahaza!

kevés fényt igénylő szobanövények, bambuszpálma
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Anyósnyelv – Sansevieria 

A legénypálmához hasonlóan elpusztíthatatlan növény az anyósnyelv, amely tökéletesen mutat úgy a modern, mint az egyszerűbb stílusú lakások különböző zeg-zugaiban. A bambuszpálmától eltérően az anyósnyelv fényhiányos vagy kevés fénnyel rendelkező lakásokban is jól érzi magát, emellett minimális a vízigénye, így akkor sem történik nagy baj, ha elfelejtjük megöntözni. Az anyósnyelvnek számos vállfaját ismerjük, leggyakoribb a hengeres anyósnyelv, amelynek levelei (a többitől eltérően) nem lapos, hanem henger alakúak, végük pedig felfelé keskenyedik. 

kevés fényt igénylő növények, anyósnyelv
Az anyósnyelv is a kevés fényt igénylő szobanövények csoportjába sorolhatóKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Rákvirág – Aglaonema 

A Délkelet-Ázsiából származó rákvirág nemcsak alacsony fényigénye miatt lehet jó választás: kutatások szerint ez a szobanövény az egyik legalkalmasabb arra, hogy javítsa a levegő összetételét. (Nagy mértékben csökkenti például a benzol mennyiségét.) 

kevés fényt igénylő szobanövények, rákvirág
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A rákvirág általánosan 20 fokos környezetet igényel, tavasszal és nyáron gyakrabban, ősszel és télen ritkábban is elegendő öntözni, ugyanakkor érdemes ügyelni arra, hogy környezete nedves legyen, mivel származása miatt nem szereti a nagyon száraz levegőt. Emellett viszont figyeljünk rá, hogy ne direkt a leveleket, hanem csak környezetét nedvesítsük, mivel azok a folyadék hatására foltossá válhatnak!

Lándzsarózsa – Aechmea 

A Brazíliából származó lándzsarózsa is jó választás lehet, amennyiben árnyékos az otthonunk. Ugyan a növény a fényre nem, az öntözésre annál inkább érzékeny: érdemes mindig nedvesen tartani a földjét, s ha virágot hoz, a rózsába is juttassunk néhány csepp vizet. 

kevés fényt igénylő szobanövények, aechemea
Szintúgy a kevés fényt igénylő szobanövények táborát erősíti az egzotikus lándzsarózsa isKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A rákvirághoz hasonlóan szintúgy ügyeljünk arra, hogy nedvesen tartsuk környezetét, esetében viszont a levelei is igénylik a gondoskodást, így néha érdemes azokat áttörölgetni egy tiszta, nedves ronggyal, hogy megfelelően fejlődjenek. Árulkodó lehet, ha kiszárad a földje és a levelei barnulásnak indulnak: ekkor érdemes átgondolni, mennyit locsoltunk az utóbbi időben, ugyanakkor a túlzott öntözés hátulütője, hogy megrohadhat a földje, s a pára miatt ellephetik a pajzstetvek, amelyeket igazán nehéz kiírtani. 

Vitorlavilág – Spathiphyllum wallisii

A vitorlavirág a sötét otthonok növényeinek királynője: vitorlára emlékeztető, méregzöld levelei és fehér virágai legalábbis erre engednek következtetni. A rákvirághoz hasonlóan javítja a levegő összetételét, ám míg az előbbi a benzol, addig a vitorlavirág a szén-dioxid mennyiségét képes csökkenteni. 

kevés fényt igénylő szobanövények, vitorlavirág
A vitorlavirág a kevés fényt igénylő szobanövények legszebbjeKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Akárcsak a lándzsarózsa és a rákvirág, venezuelai származása miatt a vitrolavirág is igényli az öntözésen kívül környezete párásítását, emellett érdemes bizonyos időközönként nedves törlőkendővel megtisztítani a leveit: figyeljük meg, a művelet után olyan, mintha egy hosszan tartó álomból ébrende fel! 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy napfényes az otthonunk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy inkább trópusi növények között válogassunk, hiszen a (legtöbbször) zöld növények segítségével karibi életérzést varázsolhatunk az otthonunkba, amelyek akkor is biztosítják a könnyed, nyári hangulatot, ha már épp hazatértünk a nyaralásból. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix