Barion Pixel Trópusi növények, amikkel dzsungellé varázsolhatod otthonod – Coloré

Trópusi növények, amikkel dzsungellé varázsolhatod otthonod

2022. 06. 26.

A trópusi növények a fényes lakások jolly jokerei. A (legtöbbször) zöld növények segítségével karibi életérzést varázsolhatunk az otthonunkba, amelyek akkor is biztosítják a könnyed, nyári hangulatot, ha már épp hazatértünk a nyaralásból. Lássuk, melyek ezek, s mit érdemes tudni a gondozásukról!

Papagájvirág – Sterlitzia nicolai

A trópusi növények hazai zászlóshajója a papagájvirág vagy latin nevén sterlitzia nicolai, amely Dél-Afrikából származik, s a pillangós virágúak családjába tartozik. Nem nehéz kitalálni, honnan kapta a nevét, hiszen feltűnő, sárga, kék és lila színekben játszó virága tarka papagájra emlékeztet. Ezek általában 15-18 centiméter közötti méretűek, vagyis igen feltűnő jelenségnek számítanak. Ha nem épp virágaival hívja fel magára a figyelmet, akkor levelei biztosítják számára az elismerést: az evezőkhöz hasonlító levelei akár a két méter magasságot is elérhetik. 

Trópusi növények, odahaza, papagájvirág, sterlitzia
Levelei hatalmas méreteket ölthetnek, ha a növény jól érzi magát a kijelölt helyén. Kép forrása: Pexels.com

A papagájvirág szereti a jó minőségű, laza, savanyú vagy kifejezetten mediterrán növényeknek készített virágföldet, hazai környezetben általában méretes dézsába szokás ültetni. A papagájvirág viszont olyan, mint egy díva: nem fog az első évben virágot hozni, gyakran csak az ültetést követő negyedik, ötödik évben örvendezteti meg tulajdonosait színes virágaival.

Trópusi növények, odahaza, papagájvirág
A papagájvirág virága rendkívül látványos színekben pompázik.Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A papagájvirág szereti a világos, szélvédett helyeket, egyaránt jól érzi magát a napon és a félárnyékban is. A legideálisabb általában az, ha délelőtt érik a nap jótékony sugarai, így védve van a délutáni, tűző naptól. Nyáron rendszeresen érdemes locsolni, két öntözés között pedig hagyni kell a földjét picit szikkadni, emellett ügyeljünk, hogy ne hagyjuk sokáig vízben pangani. 

Banánfa – Musa acuminata

banánfa vagy musa acuminata szintén egy klasszikus, trópusi növény, amelyet alapvetően a terméséért termesztenek, ám hazánkban inkább különleges, karibi hangulatú levelei miatt érdemes tartani. Több fajtája is ismert, ezeket nagyrészt méreteik különböztetik meg egymástól, így beszélhetünk óriás, közepes és törpenövésű banánfákról is. A banánfát nyáron a kertben, télen pedig egy üvegházban érdemes átteleltetni, hogy a meleg idő bekövetkeztével ismét gyönyörködhessünk benne. Az átmenetet is érdemes megtervezni: a nyári meleg lecsengése után érdemes egyre kevesebb vízzel locsolni, majd helyezzük a növényt védett helyre. 

Tropusi Novenyek Odahaza Bananfa 2
Ugyan a banánfa eredetileg a szabadban nő, mégis jól érzi magát a napos lakásokban isKép forrása: Pexels.com

A nagyobb méretű banánok a locsoláson kívül a speciális földet is igényelik: a kertészek gyakran istállótrágyát kevernek a földölhöz, hogy megfelelő tápanyagot biztosítsanak a növény számára. Trópusi növény ide vagy oda, ha kiültetjük a banánfát, érdemes inkább szélvédett, nem direkten napos helyre ültetni, mert a tűző nap kiégetheti az egyébként gyönyörű, zöld színben pompázó leveleit. 

Nyáron heti szinten érdemes öntözni a földjét, télen kevesebbel is beéri. A leveleire is figyeljünk oda: hetente nedvesítsük be virágpermetezővel, télen pedig párásítsuk körülötte a levegőt. A banánfa meghálálja a gondoskodásunkat, hiszen hajlamos sarjnövényeket hozni: ezeket leválasztva, s friss cserépbe ültetve újabb növénnyel gazdagíthatjuk otthoni kertészetünket.

Kínai kenderpálma – Trachycarpus fortunei

Ugyan a papagájvirág és a banánfa kapcsán illik odafigyelni, hogy ne tűző napra helyezzük őket, a kínai kenderpálmánál már nem kell ilyesmitől tartanunk, sőt: a kifejlett példányok kifejezetten igényelik a tűző napot. Persze, a locsolást sem érdemes elhanyagolni: a nagy hőségben rendszeres öntözést igényel, de ha esőt kap, várjuk meg, amíg a földje kiszárad. 

Trópusi növények, odahaza, kínai kenderpálma
A kínai kenderpálma gyönyörű, legyezőszerű levelekkel örvendezteti meg a tulajdonosaitKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Nyaranta, akárcsak a banánfánál, érdemes egy kevés tápoldatot adni az öntözővizéhez, átültetéskor pedig istállótrágyával frissíthetjük fel a földjét, amely megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít majd a további növekedéséhez. Ha a kenderpálma jól érzi magát, akár 10-15 méter magasra is megnőhet, a kertbe való kiültetésre viszont csak a 1,5 méternél nagyobb példányok a megfelelő jelöltek. 

Ha a pálma megfelelően bekvártélyozta magát, akár még virággal is megörvendeztetheti tulajdonosait: zöldessárga virágai június végén, július elején nyílnak. 

Törpenarancs – Citrus calamondino 

citrusfélék kapcsán nem feltétlenül célszerű egy konkrét növény megnevezése, hiszen a népes nemzetségbe sokféle, különböző egyed (így például a vadcitrom, törpenarancs vagy a törpemandarin) tartozik, amelyek közös tulajdonsága, hogy szeretik a meleg, napos, széltől védett helyeket. Kezdő citrustartók számára mégis a citrus calamondino, azaz a törpenarancs lehet a megoptimálisabb választás, mivel jól érzi magát a lakáson belül és kívül is és három, maximum hat méterre nő meg. Gyümölcsét, a Panama narancsot gyakran használják koktélok ízesítésére és ételek díszítésére is. 

A törpenarancs szereti az enyhén savas, jó áteresztőképességű földet, amelyet kéthetente a citrusfélék számára készített, speciális tápoldattal is érdemes megtámogatni. Nem igényeli az évi szintű átültetést, mivel általában lassan növekszik, de ha mégis erre kerül a sor, akkor kora tavasszal érdemes azt megtenni.  

+1 Dracaena Fragrans

Az illatos sárkányfa vagy dracaena fragrans nem kifejezetten a tűző napon érzi jól magát, de a világos lakás egy félárnyékos pontján szintúgy hozzájárulhat a dzsungelszerű légkörhöz. Az illatos dracénát többféle változatban is forgalmazzák: gyönyörű, világoszöld leveleinek látványa azonnal a karibi tájakra repíti a benne gyönyörködőt, persze csak gondolatban. 

Tropusi Novenyek Otthon Dracaena Fragrans
A dracéna félárnyékos helyen szintúgy lakásunk éke lehet. Kép forrása: Pexels.com

Az öntözése során érdemes a földjét enyhén nyirkosan tartani, ugyanakkor esetében is kerüljük a pangó vizet, különben hullásnak indulhatnak a levelei. A locsolás mellett, akárcsak a banánfát, úgy a dracéna leveleit is permetezzük néha vízzel, hogy azok is némi nedvességhez jussanak. Ahogy az előző növényeket, úgy az illatos sárkányfát is érdemes kéthetente tápoldatozni, ősszel és télen a gyakorlat elhagyható. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix