Barion Pixel „Idő és tér kell ahhoz, hogy 18 évadnyi sorozat megszülessen” – Íme Shonda Rhimes lakása – Coloré

„Idő és tér kell ahhoz, hogy 18 évadnyi sorozat megszülessen” – Íme Shonda Rhimes lakása

2022. 05. 14.

Vadonatúj New York-i lakásának megtervezésekor az amerikai sorozatok koronázatlan királynője, Shonda Rhimes olyan otthont szeretett volna létrehozni, ahol nyugodtan írhat, és folytathatja egyszemélyes birodalmának építését.

Grace klinika, Bridgerton család, Az örökösnő álarca mögött, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot… Csak néhány nagyobb cím az alig ötven éves Shonda Rhimes produceri munkáiból, amelyek nem csak Amerikában, hanem hazánkban is évek óta a nézettségi listák élén találhatók. Shonda hitvallása, hogy a jó munkához nem csak időre, hanem megfelelő térre is szükség van, így vadiúj New York-i otthona megtervezésekor leginkább az inspiráló közeg kialakítása volt a célja. 

Shonda Rhimes, lakás
Shonda Rhimes az amerikai sorozatok koronázatlan királynőjeként ismertKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Citromfa és eklektikus stílus

Persze, ha az ember lánya a Nagy Alma egyik legfelkapottabb producere, nem egyedül kell bajlódnia a lakberendezéssel, hanem jobban teszi, ha profi segítségét veszi igénybe. Shonda sem volt rest, lakását Michael S. Smith belsőépítész tervezte meg, aki egyébként Barack Obama hivatali ideje alatt a Fehér Ház megőrzésével foglalkozó bizottság tagjaként dolgozott, emellett ő felelt az Ovális Iroda 2010-es átalakításáért is. 

Shonda Rhimes Upper East Side-i otthona tehát biztos kezekbe került, hiszen Smith jól láthatóan érti a dolgát. Az író szent meggyőződése, hogy az előszoba a lakás lelke, mivel itt fogadja az otthonába látogatókat és szeretné, ha azok rögtön otthon éreznék magukat, ezért olyan tárgyakkal díszítették a helyiséget, amelyek melegséget sugároznak. A kijelentés szó szerint értendő, hiszen az előszoba csillárja és egyéb világítótestjei nem csupán egy szimpla funkciót elégítenek ki: Shonda művészeti alkotásként tekint rájuk. A világos teret Hughie Lee-Smith képei díszítik: a szürrealista festő Shonda kedvenc művésze, alkotásai több helyen is visszaköszönnek otthonában. 

Shonda Rhimes, Lakás 1
Az előszoba csillárja nemcsak világítótest, hanem műalkotás is egybenKép forrása: YouTube

Míg az előszoba letisztult, fehér és arany színekben pompázik, addig a nappaliba lépve eklektikus stílusjegyek bontakoznak ki a szemünk előtt. Shonda a tapétával kezdte a szoba kidekorálását, ami önmagában is megér egy misét, hiszen a kék hátteret mediterrán fák sziluettjei díszítik, az embernek olyan érzése van, mintha egy olasz teraszon lenne Manhatten helyett.

Shonda Rhimes Lakás 4
A nappali szélén álló citromfa egyértelműen a helyiség csúcspontjaKép forrása: YouTube

Ahogy a tapétának is visszatérő motívumai a fák, úgy a szobában több ízben is visszaköszön Shonda természetszeretete, hiszen íróasztala mellett egy hetyke citromfa áll, amely – elmondása szerint – motiválja az írásban. Bútoraiban a modernitás és az antikvitás is visszaköszön: berendezésének mindegyike máshonnan származik, de szerencsére a különbözőség nem zavaró, inkább a szemnek kellemes elegyet alkotnak egymással. 

Shonda Rhimes Lakas 5
Rhimes nappalija Kép forrása: YouTube

Többfunkciós étkező és modern konyha

Shonda Rhimes egyébként érzékelhetően a funkcionalitás híve, hiszen igyekezett a legtöbbet kihozni az egyébként New York-i viszonylatban nem túl nagy lakásból. Így például az étkezője három funkciót lát el: az író egyrészt étkezésre használja, emellett a helyiség vendégszobává is alakítható, nem beszélve a könytárról, hiszen Shonda itt tárolja nem kicsi könyvgyűjteményét. 

Shonda Rhimes, étkező
A háromfunkciós helyiség könyvtár, vendégszoba és étkező is egybenKép forrása: YouTube

A helyiség egyébként kísértetiesen hasonlít a Bridgerton család étkezőjére, ebben nagy szerepet játszik a rosegold tapéta is, amelynek szimmetrikus mintái tipikusan a 19. századi miliőt idézik. A hangulatot egyedül a szoba falán terpeszkedő televízió töri meg, de ezt tekinthetjük munkahelyi ártalomnak is a producer részéről. 

Shonda konyhája a 2022-es tavasz trendjét hozza fehér és szürke tónusaival. Érdekes módon egyetlen centimétert sem hagytak kárba veszni a helyiségben, hiszen az ablakok elé egy hátul is üveggel fedett szekrény került, amelyen keresztül nem csak a tányérokra, hanem Manhattenre is rá lehet látni. Rhimes egyébként sok időt tölt a konyhában, és mivel az olasz konyha nagy szerelmese, ezért gyakran készül a helyiségben lasagne vagy egyéb tésztaféle. 

Az írónő persze nem feledkezett meg csemetéiről sem: a gyerekszobát a szürke, fehér és kék színek dominálják. Shonda azért választotta a kéket „húzó színnek” a többi mellé, mert úgy vélte, ez egyrészt otthonosságot teremt, másrészt pedig, ahogy cseperednek a lányai, szofisztikált terep lehet számukra. „Olyan teret akartam alkotni számukra, ami együtt növekszik velük,” ­– mondja a Vogue Architectural Digest nevű YouTube csatornának adott interjújában. 

„Gyakran egy egész univerzumot építek fel a fejemben, ezért próbálok nem csak az adott történetre, hanem az abból készülő sorozatra is gondolni. Ez nem egy kétórás munka, hiszen18 évadról beszélünk. Időre és térre van szükségem ahhoz, hogy gondolkodni tudjak a történetszálakon” – tette hozzá, s csak reménykedni tudunk abban, hogy vadiúj lakása megteremti majd számára azt a közeget, ahol további univerzumokat tud alkotni.  

Borítókép forrása: YouTube