Barion Pixel A 2022-es konyhatrendek izgalmasabbak, mint valaha! – Coloré

A 2022-es konyhatrendek izgalmasabbak, mint valaha!

2022. 01. 09.

A konyhánk otthonunk szívcsakrája – a koronavírus-járvány megjelenése óta pedig még inkább, ahol már nemcsak a gőzölgő pite illata terjeng, hanem az egész család birtokba vette. Ki munkához, ki tanuláshoz használja, de még a legkisebbek is folyton láb alatt vannak itt. A 2022-es konyhatrendek pedig válaszul egy minden igényt kielégítő, megnyugtató légkört hoznak el otthonunkba.

Szempontok, melyek közrejátszottak a 2022-es konyhatrendek alakulásában

A trendek – jó esetben – nem öncélúan nőnek ki a földből, csak mert kipattant egy ötlet valakinek a fejéből. Az életterünk alakulása mindig valamilyen aktuális társadalmi, gazdasági változásra, vagy eseményre reagál – most például az immár két éve minket „boldogító” koronavírus-járványra. A konyha pedig halmozottan érintett e változásban, hiszen hirtelen többet kellett nyújtania egy tea megfőzésénél: egyszerre lett közösségi színtér, munkahely és iskola, ahol időnk java részét töltjük. Ebben a bizonytalan és frusztráló élethelyzetben pedig semmi másra nem vágyunk jobban, mint egy praktikus és barátságos helyre, mely megnyugtatja a szemet, a kezet és a lelket.

Mi más lenne erre alkalmasabb, mint a finoman lekerekített formák?

Szinte felérnek egy terápiával a konyhabútorokat drámaian megreformáló gömbölyű formák és lágy ívek, melyeken csak úgy megcsusszan a tekintet. A kemény, éles sarkok helyett ezentúl kisebb-nagyobb ívek zárják a munkapultokat, ezt pedig leköveti a konyhaszekrény széle is. A Memphis lakberendezési stílus előszeretettel használta eddig is a boltíveket, melyek ezentúl felüthetik a fejüket a konyhabútorok frontjának kialakításában. A legapróbb részletek is elirigylik ezt a friss és fiatalos megjelenést: a bútorfogantyúk apró gömbökké, mutatós kerek tárcsává, vagy legalább félkör alakúvá változnak.

Ívek, amerre csak nézünk!

A pihe-puha HPL dekor lemez

Vigyázat! Egy ilyen konyhabútort beszerezve fennáll annak a veszélye, hogy egész nap csak simogatnánk ezeket a lehetetlenül sima felületeket, melyek különlegessége a HPL dekor lemezekben rejlik. A – tisztességes nevén – High Pressure Laminate egy olyan magas nyomású eljárás, melynek során sok-sok impregnált papírréteget préselnek eggyé. A végeredmény: kitűnő kopásállóság, teljes vízhatlanság, de karc- és hőállóságban is dobogós helyet érdemelnek. Az pedig, hogy a szivárvány bármely árnyalatában tündökölhetnek konyhánkban, már csak a hab a tortán!

https://www.instagram.com/p/CP7Ow93Bg-Z/
Itt egyszerre érvényesül a textúra és a színek kombinációja. Ugye milyen simogatnivaló?

És ezennel meg is érkeztünk a színekhez

Mert végre eljött az idő, amikor a snassz fehér, szürke és bézs színeken túl dúskálhatunk a pompás árnyalatú konyhabútorok között! Kedvünk lenne beleharapni a kékek és terrakották telt, természetes árnyalataiba, míg a leheletfinom cukorkaszínek nyugtatóan hatnak minden idegszálunkra. Azonban ebben az évben mind közül a zöld árnyalatai hozzák el otthonunkba leginkább a természetesség érzését, legyen az akár egy erdei atmoszférát idéző mohazöld, vagy a zsálya könnyed, füstös zöld árnyalta.

Ne álljunk meg egy színnél!

Előfordulhat, hogy a tengernyi csodás árnyalat közül képtelenek leszünk egyet kiválasztani – akkor hát válasszunk kettőt! Könnyed és játékos hangulatot teremt majd konyhánkban, ha más-más színnel látjuk el az alsó és a felső szekrénysort, vagy az egymástól különálló darabokat. Ráadásul a színek segítségével sokkal szellősebbé is tehetjük helyiségünket, mert a szemünket megtévesztve egycsapásra eltüntethetjük a falra felszerelt szekrényeket. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint a fal színével megegyező árnyalatra festenünk a felső elemeket.

https://www.instagram.com/p/CKw48lnBJiw/
A zöld árnyalatai kiemelten fontos szerepet kapnak, melyek fával kombinálva még andalítóbbak!

A fa konyhabútor reneszánsza

Sokáig kellett nélkülöznünk a fák energiát adó jelenlétét a pandémia ideje alatt, de ez soha többé nem fordulhat elő, ha beköltöztetjük őket otthonunkba egy fa konyhabútor formájában. A látható erezet éppen elég díszítő értékkel bír, így nincs szüksége mutatós fogantyúkra vagy különleges formákra – csak hagyjuk őt érvényesülni a maga természetes szépségében. A friss trendek szerint idén háttérbe szorulnak az utóbbi éveket meghatározó, skandináv jellegű világos fák, és sokkal inkább a középtónusú, vagy sötétebb alapanyagok játsszák a főszerepet – melyek tökéletesen passzolnak majd japandi stílusú otthonunkhoz is.

https://www.instagram.com/p/CAZr5zPlnts/
Természetes szépségével hódít ez a fa konyhabútor – a merész márvány már csak a ráadás

És mi legyen a munkalappal?

Tegyük fel a pontot az i-re egy márványlappal – de ne amolyan semleges színű és mintájú darabot válasszunk! Legyen merész, kontrasztos rajzolattal, és a színek terén se fogjuk vissza magunkat: a fehérek és szürkék helyett válogassunk akár a smaragzöld, kékes, lilás árnyalatok között. Ugyanez visszaköszönhet a konyha falát borítva, vagy egy grandiózus konyhasziget formájában, mely elég helyet biztosít főzéshez, játékoz, munkához egyaránt – a járvány utáni békeidőkben is!

Borítókép forrása: laminex.com