Barion Pixel Imádnivaló ablak beülő – Így alakítsd ki – Coloré

Imádnivaló ablak beülő – Így alakítsd ki

2022. 02. 01.

Elkap a sárga irigység, hacsak meglátunk egy képet egy lélegzetelállító ablak beülőről, mert elképzeljük, milyen jó lehet a reggeli kávét szorongatva fürdőzni a napfényben és a táj látványában. Hogy mindez valósággá váljon, nem kell mást tennünk, mint tudatosan kialakítani otthonunk kedvenc zugát.

Melyik ablakból lesz ideális beülő?

Az egyik legfontosabb szempont a kiszemelt ablak tájolása. Egy fénytelen, északi fekvésű ablakban még a nyári nagy kánikulában sem biztos, hogy kellemes lenne naphosszat üldögélni, míg egy dél felé néző ablakban árnyékolás nélkül épp a forróság miatt képtelenség megmaradni. Ezért az abszolút ideális elhelyezkedés egy ablak beülő kialakítására egy keleti, dél-keleti, avagy egy nyugati tájolás.

De tökéletes tájolás még önmagában nem elég! Hiszen mi van akkor, ha az ablak éppen a szomszéd sufnijára néz? Így a kilátás a következő szempont, ami meghatározza, hogy ténylegesen kuckózásra fogjuk-e használni ablak beülőnket, vagy a vasalni való tárolására szolgál majd.

Végül, de nem utolsósorban, az ablak mérete lesz mérvadó. Egy tágas, nagy ablakban élmény lesz üldögélni, ugyanakkor egy icipici nyílászáróban kialakított ülőhely inkább tűnik majd vallatósaroknak, mintsem egy kellemes, barátságos zugnak.

Fényfürdőzés indul!

Találjunk neki funkciót

Mielőtt nagy hévvel nekilátnánk a fúrásnak, faragásnak, tegyük fel magunknak a kérdést: „Mire szeretném használni az ablak beülőt?”. Ugyanis sokkal nagyobb eséllyel fogjuk ténylegesen birtokba venni ezt a bútordarabot, ha konkrét funkcióval látjuk el. Könyvmolyként vágyaink netovábbja lehet egy ily módon kialakított olvasósarok, de ehhez akkor érdemes a könyvespolcot köré építeni, hogy szerves részei legyenek egymásnak. Ezenkívül bármilyen kettő az egyben megoldás telitalálat lehet: egy sarokétkezővel összekombinált ablak beülő, de ha otthonunk adottságai engedik, akár a kanapé szerepét is betöltheti.

Az étkezővel összekombinálva két legyet ütünk egy csapásra!

Gondoljunk a világításra is!

Kár lenne csupán a napfényes órákra szűkíteni az ablak beülőnkben eltöltött időt – pláne, mert igazán jól kuckózni mégis csak esőben, és a végtelenül hosszú, sötét, téli órákban lehet. Hogy ilyenkor tovább lássunk az orrunk hegyénél, mindenképp szükségünk lesz megfelelő világításra, melynek kialakításánál számos dolgot érdemes figyelembe vennünk. Általánosan elkövetett baki az ablakok környékén elhelyezett lámpatesteknél, amikor utólag kapunk a fejünkhöz: éppen csak az ablakot nem tudjuk kinyitni az elé belógó lámpánktól. Azonban egy dönthető, vagy felhúzható nyílászáró esetén a problémát máris kipipálhatjuk.

Tudom, nehéz, de a lámpa kiválasztásánál próbáljunk meg ne csak arra szorítkozni, melyik darabért ver hevesebben a szívünk, hiszen lehet akármilyen szép, ha mellette egy zseblámpára is szükségünk lesz az olvasáshoz. Egy lefelé irányuló fényű falikarban vagy függesztékben biztos nem fogunk csalódni, melyet lehetőleg olyan magasságban helyezzünk el, hogy a fényénél jól lássuk majd a könyvünket.

Egy ilyen falikarral az esti stötétség sem állhatja útját az olvasásnak.

A fűtött padnak nincs párja!

Lányok, tegyük a szívünkre a kezünket: a fagyok beálltától az első ibolya megjelenéséig egyébként is a fűtőtest közvetlen közelében verünk tábort és itt próbáljuk átvészelni a telet. Hát még, ha ehhez egy ablak beülő is társul, az felér egy kéthetes nyaralással a Bahamákon! És ha nemcsak a popónkat, hanem a lelkünket is megmelengetnénk, helyezzünk egy takaróburkolatot az ülőpad alatti radiátorunk elé. Egy lyukacsos panel tökéletes a feladatra, amely úgy engedi át a meleget, hogy közben láthatatlan marad nem éppen impozáns radiátorunk. Vagy dönthetünk úgy, hogy beruházunk egy patinás, békebeli öntöttvas radiátorra, amire ha csak ránézünk, máris elolvadunk!

Talán fűtést rejt az a lyukacsos panel a pad alatt?

Ablak beülő, mint a mindent elnyelő tároló

Hogy a lehető legnagyobb lelki békében mulasszuk itt az időnket, nem árt, ha a gyerek milliónyi legóját egyetlen mozdulattal el tudjuk tüntetni – mondjuk pont az ablak beülőnk rejtekébe! Senki sem fog tudomást szerezni titkos tárolónkról, ha a pad tetejét alakítjuk felnyithatóvá. Azonban maradhatunk a klasszikus megoldásnál is, amikor az ülőpad frontján helyezünk el néhány ajtós szekrényt, vagy fiókot. A nyitott padnál pedig még mindig megvan a lehetőségünk arra, hogy amit akarunk szem előtt hagyjunk, minden más jó helyen lesz egy rattan kosárkába besuvasztva a pad alatt.

A mindent elnyelő fiókok.

Utolsó simítások: ülőmatrac és párnák

Mit sem ér egy ablak beülő pihe-puha ülőmatrac és néhány ölelni való párna nélkül! Elég nagy mázlink kell legyen ahhoz, hogy felleljünk egy méretben, színben, anyagban passzoló darabot, szóval ne vesztegessük a drága időnket: inkább vegyük saját kezünkbe ülőmatracunk elkészítését. Egy hempergésre hívogató francia matracnál nem is kell jobb! Már csak egyetlen megoldandó feladatunk van hátra: hogyan maradjon a helyén és ne csúszkáljon ki alólunk folyton-folyvást? A tépőzár remek találmány…

Ami pedig a párnákat illeti: csak módjával halmozzuk őket, hogy azért nekünk is maradjon egy talpalatnyi ülőhely. Egy-két díszpárna bőven elég a dekoráláshoz, azonban egy nagyobb, pufibb példány mindenképp legyen közöttük, aminek kényelmesen hátradőlve élvezhetjük otthonunk kedvenc zugát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix