Barion Pixel Borítsuk tavaszba otthonunkat virághagymákkal! – Coloré

Borítsuk tavaszba otthonunkat virághagymákkal!

2022. 01. 29.

A télapó szánja régen elsuhant már, és a szilveszteri pezsgőből is kipangott az összes bubi, de a tavasz eljövetele még mindig fényévnyi távolságra van tőlünk. Nincs mit tenni: rázzuk fel otthonunkat téli álmából néhány üde tavaszi hagymással!

Kreáljunk virághagymáinkból látványos kompozíciót

Ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy egy tavaszi hagymás sem hozza el otthonunkba a tavaszt – de három, öt, vagy tíz darab annál inkább! Halmozzuk az élvezeteket, és vásároljunk be néhányat kedvenc tavaszi hagymásaink közül: jöhet a mindig illatos jácint, nárcisz, krókusz, törpenőszirom és az erdei hangulatot árasztó fürtös gyöngyike. A tulipán szánt szándékkal maradt ki a felsorolásból, mely melegben hamar elnyílik, így kevésbé alkalmas vegyes virágkompozíciókba.

Hozzuk felszínre kreativitásunkat, és a hagyományos virágcserép helyett fogjunk be a nemes feladatra egy kiszuperált lábost, csorba porcelánedényt, egy kosarat vagy fakéregből készült ültetőedényt. A két utóbbit béleljük ki nejlonnal, hogy locsolás közben ne árasszuk el a lakást is vízzel. Majd fogjuk előnevelt növényeinket és a cserépből kivéve, de földlabdástól kerüljenek új helyükre. Vegyük számításba, hova kerül majd a virágkompozíciónk: ha egy fal melletti rakodóasztalkára képzeltük, akkor hátra kerüljenek a magasabb növények, előre pedig az alacsonyabbak. Viszont ha olyan központi helyre kerül, ahol minden oldala szem előtt lesz, középre helyezzük az ég felé nyújtózkodókat, és köré az egyre kisebbeket. A virágok közötti üres helyeket pedig töltsük fel virágfölddel – de még véletlenül se álljunk meg ennyinél! Bugyoláljuk őket körbe puha mohával, és dekoráljuk pár szál zúzmós faággal, tobozzal, vagy száraz falevéllel.

Tipp: Ha nincs kedvünk az ültetéssel bajlódni, akár cserepestől is beletehetjük növényeinket egy nagyobb edénybe – így viszont a moha elmaradhatatlan kellék lesz, ami majd ápol és eltakar.

A moha kettős szerepe

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a moha egy felesleges úri huncutság, és nélküle is bombasztikusan mutatnak majd tavaszi hagymásaink, elárulok egy kis titkot. Általában minden virághagyma a nedves, ámde nem víztől tocsogó földet kedveli, ezért nagyon észnél kell lennünk az öntözéssel, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok. De mivel jellemzően inkább megfeledkezünk a locsolásról, a moha addig is helyettünk dolgozik és nedvesen tartja virágunkat, amíg észbe nem kapunk.

jácint porcelán edényben
A moha nemcsak dekorál, hanem nedvesen tartja a hagymások földjét / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Gyönyörködjünk a gyökerekben is

Dupla élményben lesz részünk, ha a növény virágba borulása mellett kusza, rajzos gyökérzetének növekedését is figyelemmel követhetjük. Ugyanis a virághagymák rendelkeznek annyi tartalék tápanyaggal, hogy föld nélkül is vígan kitartanak, csupán némi életető vízre lesz szükségük. Szóval, fogjuk a beszerzett virághagymákat, finoman távolítsuk el róla a földet, majd utolsó simításkánt mossuk le gyökeréről a maradék koszt. Delikvensünket ezután helyezzük egy vízzel telt hajtató vázába, de ha ilyenünk nincs kéznél, ne görcsöljünk rajta: bármilyen kreatív megoldás megteszi, akár egy kecses kristályváza vagy a spájzban üresen álló befőttesüveg. A lényeg, hogy olyan szűkülő nyaka legyen, aminek a tetején kényelmesen csücsül majd a hagymánk, míg gyökérzete kedvére lubickolhat a vízben. De semmi esetre se nyomjuk nyakik vízbe, ha nem szeretnénk idő előtt fulladás általi halálra ítélni szegényt!

Ha pedig vadulni támadna kedvünk, akár egy hatalmas vázát is teletömhetünk tulipán- vagy nárciszhagymákkal úgy, hogy éppen csak a virág feje kukucskál ki az üvegből. Ilyen esetben a váza alját borítsuk be jócskán kavicsokkal, így annak a tetején trónolhatnak a hagymák a legnagyobb biztonságban.

dekoráció tavaszi hagymásokkal
Keresd a hibát a képen! Igen, úgy van: túlságosan ellepi a víz a hagymákat. Minden más csillagos ötös! / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/lakberendezes/boritsuk-tavaszba-otthonunkat-viraghagymakkal/