Barion Pixel Hűsöljünk blackout függönyünk társaságában! – Coloré

Hűsöljünk blackout függönyünk társaságában!

2021. 07. 13.

Csak rántsuk be a speciális, hőszigetelő funkcióval ellátott blackout függönyünket, és élvezzük, amint szobánk egy hűsítő oázissá alakul át!

Blackout vs. sötétítő függöny – van különbség?

Nagyon is! Hiszen a hagyományos dekor sötétítő függöny leginkább a kíváncsi tekintetek elől nyújt védelmet az esti órákban – azonban nem sok sikerrel segít majd lejjebb tornászni a hőmérőnk higanyszálát a nyári dög melegben. Ellenben a blackout függöny éppen arra hivatott, hogy a fény és meleg útját elzárja, így megejthessük délutáni sziesztánkat a kellemesen hűs szobánkban. Ugyanis ezek a textilek 70-90%-os fényzáró képességgel rendelkeznek, azonban akad közöttük akár 100%-ban vak sötétséget nyújtó darab. Rendkívüli hőszigetelő funkcióját pedig annak a különleges szövési eljárásnak tulajdoníthatjuk, mely során az anyag színe és fonákja közé bekerül egy fekete fényzáró réteg.

„Ha ezt tudtam volna…”

Kaphatunk a fejünkhöz bosszúsan, ha éppen most tettük fel vadiúj dekor sötétítő függönyünket annak reményében, hogy az majd elviselhetőbb hőmérsékletet varázsol az otthonunkban. De nincs minden veszve: egyszerűen helyrehozhatjuk a hibát akár egy IKEA-s blackout béléssel, melyet a már meglévő függönyünk hátuljára kell csupán ráapplikálnunk. Mi több, ezt a cselt akkor is bevethetjük, ha a blackout függönyök között nem találunk kedvünkre való színűt vagy mintájút, ellenben szerelemre lobbanunk egy hagyományos függöny iránt.

Otthon Haztartas Lakberendezes Arnyekolas Fuggony Blackout Ikea 2
Forrás: instagram/@dhl_id

Trükkök, melyekkel még hatékonyabb lesz!

A kialakítás során bevethetünk néhány apró trükköt, hogy nyakon csípjük a beszökni vágyó legkisebb fényt is. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy az ablakkereten kényelmesen túlnyúló karnist válasszunk, hogy így a függöny mellett ne tudjon bejutni a fény. Azonban erre esélye sem lesz, ha a karnisunk két vége befordul a fal felé. Az ablak felső részének kialakításánál pedig arra ügyeljünk, hogy a karnis és a függöny találkozásánál a lehető legkevesebb rés keletkezzen. De ha tutira akarunk menni, akár a mennyezeten futó sínre is felfogathatjuk a függönyt, és egy karnistakaró léccel stílusosan elállhatjuk a betolakodó fény útját.

Otthon Haztartas Lakberendezes Arnyekolas Fuggony Blackout 3
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix