Barion Pixel A függöny kérdés, amely kettéosztja az emberiséget – Coloré

A függöny kérdés, amely kettéosztja az emberiséget

2021. 02. 26.

Na ragaszkodjunk valamihez pusztán azért, mert ebben nőttünk fel, ezt szokta meg a szemünk. Inkább tanuljunk az északiaktól a közösségi élményről, nyitottságról és a függöny nélküliségről.

Északi szemlélet

Aki elsétál éjszaka Amsterdam vagy Stockholm utcáin, az akaratlanul is becsatlakozhat egy helyi család esti szeánszába az ablakon belesve; kicsit arrébb pedig zongoraszó csábíthat arra, hogy egy lopott pillantást vessünk a hangszer otthonába. Mert az északiak így élnek, együtt, közösen – függöny nélkül. Azt mondják, nekik nincs rejtegetni valójuk a világ elől és a függönyök száműzésével is ezt a nyitottságot sugallják egymás és a világ felé.

Miért váljunk meg tőle?

A közösségi szemlélet mellett egyértelmű, hogy az északiak legfőbb indíttatása a függöny mellőzésére az a minél több fény beengedése. Mi is fürdőzzünk inkább a fényben, valamint ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, a szemünk elé táruló kilátásban. Egy karakteres, fekete nyílászáró úgy keretezi be számunkra a látványt, akár a festményt és modern, tiszta, nyitott megjelenést kölcsönöz otthonunknak.

Ha valami mégis hiányzik

Barátságosság és otthonossá tehetjük függöny nélkül is otthonainkat néhány apró trükk bevetésével, melyek közül a legkézenfekvőbb pár mutatós növény a párkányon, vagy az ablakba lógatott dekor kellék, például egy világító papírcsillag. Ezenkívül becsaphatjuk szemünket a függöny illúziójával, ha az ablak köré keretet festünk kedvenc színünkkel, de egy színes ólomüvegből készült ablakrészlet éppoly szemkápráztató lesz, akár az igazi függöny.

Kiemelt kép: unsplash.com