Ismerd meg a praktikusan kialakított sarokétkező négy aranyszabályát!

2021. 12. 22.

Annyi baj legyen, ha nem tudjuk körbetáncolni a sarokban elhelyezett étkezőnket! Kárpótlásként egy igazán izgalmas megjelenésű, kényelmesen használható ebédlőt kapunk – főleg, ha megszívleljük a most következő tanácsokat.

Hogy télen ne fázzunk, és a betűző naptól se kókadozzunk

Kétségtelenül romantikus az ablak előtti étkezőpadon ülve nézni a kinti hóesést – de gyorsan megtöri majd a varázst a fülünk mellett süvítő huzat. Mert hiába a jó szigetelés, közvetlenül az áthűlt ablak mellett akár több fokkal is hűvösebbnek érezhetjük a szoba hőmérsékletét, mint az asztalunk túloldalán ücsörgők. Egy huzatfogó párna azonban máris kellemesebbé teszi a családi ebédet, de ha biztosra akarunk menni, egy kis radiátort is beépíthetünk az ülőrész alá. És hogy nyáron se főjenek meg az ablak előtt helyet foglalók, szereljünk fel egy textilből vagy bambuszból készült római rolót.

Lakberendezes Saroketkezo Kialakitasa 1
A bambusz rolók védik az ablakban ülőket a nyári tűző naptól / Kép forrása: Pinterest / thelifestyledco.com

Háttámlával az igazi!

Egy kiadós lakoma után jólesik elégedetten hátradőlve ejtőzni az asztal körül, amit könnyedén meg is tehetünk a falnál helyet foglaló sarokülőnknél. Ellenben az ablak előtt kialakított ülőhelynél nehézkes lesz kényelembe helyezni magunkat, ha az ablak alja egészen az ülőmagasságig ér. Néhány nagyobb párnával ugyan valamelyest orvosolhatjuk a problémát, azonban igazán okosan akkor járunk el, ha az ablakunk alja a háttámlás padunk tetejéig ér.

Lakberendezes Saroketkezo Kialakitasa 2
Egy ilyen párnázott padon ülve bárki órákig ejtőzik majd / Kép forrása: Pinterest / elledecor.com

Itt a láb, hol a láb?

Ha a padot kipipáltuk, már csak egy éppen hozzá passzoló asztalt kell levadásznunk! A kiszemelt darabok közül máris zárjuk ki a hagyományos, négy lábbal rendelkező étkezőasztalokat, mert a rossz helyen lévő lábak igencsak útban lesznek, amikor megpróbálunk beslisszanni az asztal mellé. Sokkal komfortosabb lesz sarok étkezőnk egy olyan asztallal, aminek a lába középen helyezkedik el.

Lakberendezes Saroketkezo Kialakitasa 4
Nemcsak extravagáns, de nagyon praktikus is ez a lábkialakítás / Kép forrása: Pinterest / remodelaholic.com

És milyen legyen az asztal formája?

Egy olyan asztallal, ami követi a pad formáját, biztos nem lövünk mellé! Viszont ha megtörnénk az unalmas derékszögek sokaságát egy impozáns kör alakú asztallal, kulcsfontosságú a megfelelő méret kiválasztása ahhoz, hogy a pad szélére szorulóknak ne kelljen korgó gyomorral szemlélni a terülj-terülj asztalkámat. Ezért a kör alakú asztal kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az asztal széle legalább a pad széléig érjen, de inkább lógjon túl rajta.

Lakberendezes Saroketkezo Kialakitasa 3
Ezt a kör alakú asztalt mindenki kényelmesen használhatja / Kép forrása: Pinterest / theidentite.co

Borítókép forrása: Pinterest / elledecor.com