Barion Pixel Felnőtté érett a Memphis lakberendezési stílus – Coloré

Felnőtté érett a Memphis lakberendezési stílus

2021. 06. 23.

Immár éretten és kiforrottan áll előttünk az a lakberendezési stílus, amely néhány évtizeddel ezelőtt lázadó kamasz módjára feszegette a határokat és kereste önmagát a világban. A Memphis most végre rátalált a valódi hangjára.

„A lázadó gyermek”

Így jellemzik az 1980-ban világra jött mozgalmat, melyet szülőatyja, Ettore Sottsass egy Bob Dylan dal után Memphisnek nevezett el. Megálmodói olyan irányzatokból gyúrták össze a teljes nevén Memphis Milano stílust, mint az art deco, pop art, illetve kapott egy keveset az 1950-es évekbeli Kitsch-ből. Amivel pedig kiharcolta hírhedt lázadó jelzőjét, azok a vibráló, tiszta színek és geometrikus formák kavalkádja, valamint a megszokottól teljesen elrugaszkodó bizarr formák. Kívülről nézve egy ilyen teret az az érzés kerít hatalmába minket, mintha egy infantilis felnőtt otthonába csöppennénk, aki lélekben megmaradt vidám, játékos, csapongó és megzabolázhatatlan gyermeknek – így nem csoda, hogy nem vált általánosan elterjedtté az otthonokban. Azonban ennek ellenére a Memphis Milano kiállta az idő próbáját, és habár a mozgalom 1988-ban feloszlott, ikonikus tárgyait a mai napig megvásárolhatjuk.

Mephis lakberendezési stílus
Forrás: instagram/@elenasoboleva

Neo Memphis lakberendezési stílus!

A Memphis soha nem tűnt el teljesen. A háttérben éveken, évtizedeken át formálódott, mígnem napjainkra felnőtté érett. Elhagyta az üvöltő figyelemre vágyását, és megdöbbenés helyett immár lenyűgözve állunk a Neo Memphis előtt. Eltűnt a sallang, és csak a stílus esszenciája maradt meg a geometrikus formákban, a színekben és az anyaghasználatban, egy sokkal csendesebb és szelídebb kivitelben. Ezért is lehet az, hogy mára a Memphis kilépett a kiállítási terekből és valódi életre kelt az otthonainkban.

Ismerkedjünk meg vele

Négyzetek, téglatestek, háromszögek, körök, félkörívek, gömbök, hengerek, csíkok – minden mennyiségben! Lényegében ezek kombinációjára épül a stílus, melyek a legkisebb léptéktől a legnagyobbig behálózzák a tereket. A tervezők előszeretettel élnek azzal a trükkel, hogy az egyszerű, négyzet vagy téglalap formájú csempék közé kontrasztos fuga kerül, és már kész is a négyzetrácsos fürdőszobafal. Az ovális forma kimondottan nagy népszerűségnek örvend: az apróbb lakberendezési kiegészítők és bútorok mellett sokszor még az ajtók, ablakok is a felső sarkaiktól megfosztva, lágy íveket kapnak. De a konyhabútorpiacot is forradalmasítani igyekszik erős kontúrokkal, ívekkel és simogató pasztell színekkel.

Lakberendezes Memphis 1
Forrás: instagram/@breeleech
Lakberendezes Memphis 2
Forrás: instagram/@sarahshermansamuel

Merthogy a Neo Memphis szakított a harsány színekkel és a helyükbe lágy, füstös, pasztell rózsaszínek, zöldek, kékek és sárgák kerültek. Néha már-már mintha egy cukorkaboltban járnánk, aztán hirtelen valahol felvillan egy karakteres fekete folt, vagy fekete-fehér bútor, és helyrebillen az egyensúly.

Lakberendezes Memphis 3
Forrás: instagram/@breeleech

Amerre a szem ellát, a legkülönfélébb formájú bútorok, mint élő organizmusok terjednek és veszik birtokukba élettereinket. Mert néha tényleg olyan érzésünk támad az aszimmetrikus, lekerekített kanapéktól és fotelektől, hogy nem akarnak véget érni és bármelyik pillanatban osztódásnak indulhatnak.

Az art deco-ból megörökölt fényes elegancia elmaradhatatlan kelléke a Neo Memphis stílusnak. Fel-felcsillan az arany- és rézszínű lámpatesteken, bútorfogantyúkon, csaptelepeken és apró-cseprő tárgyakon. De anyaghasználat tekintetében kedvencei közé tartozik még a márvány, valamint a játékos terrezzo, melyek fényt és csillogást visznek a matt színek és kiegészítők mellé.

Lakberendezes Memphis 4
Forrás:instagram/@sarahshermansamuel

Mandy Moore birodalma

A This Is Us sikersorozat egyik főszereplője, Mandy Moore is a Memphis stílus szerelmese – legalábbis erről árulkodik a nemrégiben elkészült saját produkciós irodája. A Paramount Studios-tól bérelt ingatlan érdekessége, hogy valaha Lucille Ball színésznő öltözője volt, majd valami tragédia folytán egy végtelenül fantáziátlan iroda vált a szentélyből, nyomasztó padlószőnyeggel és sötét, lapra szerelt bútorokkal. De jött a megmentő Sarah Sherman Samuel személyében, – aki egyébként Mandy otthonát is tervezte – és megtöltötte csajos rózsaszínekkel, meleg barnákkal, mindezt a Memphis stílusra jellemző geomteriák játékával kiegészítve. Majd a nagy habcsókba bedobta a bombát: egy fekete-fehér csíkos mennyezetet és dohányzóasztalt, valamint az íróasztal mögötti falrész is kapott a vibrálásból – és ez így együtt hatalmasat robban!

Lakberendezes Memphis Mandy Moore 1
Forrás: instagram/@sarahshermansamuel

Rusnya padlószőnyeg?

Persze, Mandy Moore-nak könnyű kigazdálkodni egy ilyet” – gondolhatjuk, és minden bizonnyal így is van. Viszont néhány valóban drága tervezői darabtól eltekintve a legtöbb bútor és kiegészítő bárki számára elérhető – a többit pedig leleményességgel és kevés kreativitással könnyen pótolhatjuk. A kis fa széket és az íróasztalt például maga a tervező is bolhapiacon vadászta, és szívbaj nélkül rakta be a legegyszerűbb fehér IKEA-s rakodóasztalt. És akkor sem esett kétségbe, amikor a Paramount Studios megtiltotta neki, hogy felszedje a rusnya padlószőnyeget: rádobált néhány világos darabot, melyek egyből levegőt hoztak a térbe. Így Sarah bebizonyította nekünk, hogy egy hasonló stílusú otthon kialakításának legfőbb alapfeltétele nem a pénz, hanem maga a Memphis eszméje: a felhőtlen, szabad, bátor játék.

Lakberendezes Memphis Mandy Moore 3
Forrás: instagram/@sarahshermansamuel

Borítókép forrása: instagram/ @heycheese.tw