Barion Pixel Otthonok korona idején – Coloré

Otthonok korona idején

2021. 02. 24.

A Covid19 szigorú, talán kegyetlen, ámde következetes tanítóként lépett elénk és mutatott rá arra, mennyire fontos egy fenekestül felfordult világban az otthonunk nyújtotta biztonság, illetve, hogy lakótereink maximálisan igazodni tudjanak a megváltozott életkörülményeinkhez.

Multifunkciós otthonok

Az utóbbi időben az otthon egy olyan többfunkciós bázissá vált az életünkben, ahol a pihenés, kikapcsolódás és a családi élet mellett a munka, tanulás, játék és sokkal több magánszféra is helyet követel magának. Így az utóbbi évtizedekre jellemző nagy, közös terek és az egybenyitott konyha-ebédlő-nappali triumvirátusának egy sokkal hagyományosabb, osztott térrendezés vet véget – persze a mai kor elvárásainak megfelelően. A modern térelválasztásról olyan üvegfalak fognak gondoskodni, melyek mellett továbbra is élvezhetjük a nyitott terek előnyeit, a fény szabad áramlását, hogy rálátunk a gyerekekre a konyhából vagy a nappali sarkában leválasztott irodából, azonban az ajtót becsukva kizárhatjuk a zavaró hangokat és önmagunkban lehetünk. Erre az igényünkre és a koronavírus-járványra válaszul dolgozta ki például a Woods Bagot építésziroda az AD-APT moduláris rendszerét, amely egyedülálló módon teszi lehetővé számunkra a falak mozgatását, mindig az éppen aktuális napszaknak vagy tevékenységünknek megfelelően.

Biztonságos múlt

Ha túl sok a bizonytalanság, a jól ismert múlt megnyugvással tölt el minket” – állítja Gemma Riberti, a WGSN Lifstyle&Interiors feje, aki szerint felértékelődik az életünkben az ismerős, régi tárgyak jelenléte. Ez pedig kihat a lakberendezési trendekre is: kezdetét veszi az antik tárgyak újrafelfedezése, összehangolása a kortárs irányzatokkal, valamint a kidobásra ítélt bútorok felújítása, melyben a nosztalgikus érzések mellett a fenntarthatóság is egyre fontosabb szemponttá válik. Így a családi ereklyék méltó helyükre lelhetnek otthonunk falai között, a viktoriánus kor ihlette, apró virágmintás kárpitok, textilek és tapéták társaságában, melyek egy sokkal lassabb és csendesebb élet ígéretével kecsegtetnek. Ugyanezt a megnyugtató légkört hozzák el otthonunkba a zöldek, kékek és az olyan földes árnyalatok, mint a terrakotta – mert a jelenlétükkel ismét közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Azonban még ennél is régebbi történelmi korokhoz nyúlhatunk vissza, akár a görög oszlopokból vagy légies gótikus építészetből merítve, felhasználva olyan dekorációs elemeket, melyek már kiállták az idő próbáját.

A kint az új bent

Mikor napokon, heteken keresztül csupán az ablakból szemlélhetjük a világot, hirtelen villámcsapásként hasít a tudatunkba az egyik legalapvetőbb emberi igény: a természetben eltöltött idő és friss levegő utáni mérhetetlen vágyunk. Ezzel a felismeréssel veszi kezdetét az erkélyek, tetőteraszok és kertek reneszánsza, melyek mostantól mint közösségi terek lesznek jelen az életünkben: a családi vacsorák, játék, sport és mentális felfrissülés színterei. A terasz szinte a belső tér folytatásává válik – ezt tükrözik a négy évszakos, téli fagyoknak is ellenálló kerti ülőgarnitúrák, vagy az innovatív, PVC bevonatú kültéri szőnyegek. De nem csak a nappali, hanem a konyha, mi több, akár az irodánk is a kertbe települhet.

Nem véletlen, hogy a koronavírus-járványra válaszul, gombamód nőnek ki a földből a minden igényt kielégítő, mobil kerti irodák – mint amilyen a Boano Prišmontas előre legyártott és pillanatok alatt összeszerelhető aprósága. Vásároljunk akár kész design terméket, vagy vállalkozzunk egy költséghatékony DIY projektre, a végeredmény minden tekintetben a zavartalan koncentrálást szolgálja majd. Egy praktikus minimál designnal és könnyen mozgatható bútorokkal pedig a munka végeztével használhatjuk hobbi szobának, ahol egy jó könyvvel kikapcsolódhatunk, vagy néhány gyertya társaságában jógázhatunk.

A kiszolgáltatottság nyitotta fel a szemünket, és indította el bennünk a saját veteményeskert gondolatát, mely – jöjjön bármilyen krízis – legalább részben ellát minket egészséges, friss élelmiszerrel. Ennek hatására már most jelentősen megugrott a vidéki kertesházak, tanyák, zártkerti ingatlanok iránti kereslet, ahol elég terület áll rendelkezésre egy család zöldség- és gyümölcsszükségletének előállításához. Azonban akit munkája mindenképp a városi léthez köt, annak sem kell lemondania a nap érlelte paradicsomról, ha rendelkezésére áll egy talpalatnyi balkon.

Függetlenedés

Az összedőlő gazdaság és a megszűnő munkahelyek hatására felmerül a kérdés: mi lesz velünk és a családunkkal, ha tartósan jövedelem nélkül maradunk? Hogyan fizetjük a fűtést, áramot, vizet? A Covid minden eddiginél láthatóbbá tette kiszolgáltatottságunkat a szolgáltatók felé és sürgős szemléletváltásra szólított fel minket a saját és nem utolsó sorban a környezetünk érdekében. Ezért a következő évtizedekben a megújuló energiák, napelemek és geotermikus fűtésrendszerek kiépítésére, valamint az esővíz gyűjtésére és annak házon belüli felhasználására, mi több, akár ivóvízzé történő átalakítására helyeződik a hangsúly – hogy ezzel egy új, tudatosabb és nyugodtabb kor vegye kezdetét, mely az otthonainkban kezdődik.

Kiemelt kép: unsplash.com