Barion Pixel Az élet második legfontosabb kérdésére itt a válasz: Mire jó a sólámpa? A lakás dísze, vagy ténylegesen van haszna? – Coloré

Az élet második legfontosabb kérdésére itt a válasz: Mire jó a sólámpa? A lakás dísze, vagy ténylegesen van haszna?

2024. 05. 19.

A sólámpát bizonyosan sok lakásban megcsodáltuk már akár nappali, akár esti fényben, ám nem feltétlenül derül ki, hogy csupán dekorációs elem, vagy ténylegesen van haszna?

A sólámpa gyakorta látható boltokban és háztartásokban egyaránt. A határozottan mutatós külsejű tárgyról több pozitívum is kering, ám leginkább szépsége ragadja meg az embert. Mindennek ellenére számos, szemmel nem látható pozitív hatását ígérik a gyártók így bőven túlmutathat azon, hogy világít, és az otthonokat díszíti.

Mi az a sólámpa, és mire jó?

Ezek a lámpák általában rózsaszín Himalája sóból készülnek. Érdemes utánanézni annak, hogy pontosan mit veszünk, mert ezeket is előszeretettel hamisítják, így vigyázzunk az online rendelésekkel és a bolti vásárlásokkal is!

https://colore.hu/egeszseg/gasztro/tenyleg-jo-a-himalaja-so/

A leírások szerint a rózsaszín só negatív ionokat szabadít fel, ami segít megtisztítani a levegő minőségét. Spirituális szempontból úgy látják, hogy az ionoknak az energiaszint növelésében is szerepe van, ezáltal egy sólámpa mellett jobban alhatunk, jobb lehet a hanglatunk és az esetleges allergiás tüneteink is csökkennek.

A negatív ionok felszabadulása természetes jelenség, ugyanis a tenger hullámai és a napfény is termelik, s képesek arra, hogy több oxigént juttassanak a vérbe, és arra, hogy a szervezet általános jóérzetét javítsák. A gyártók szerint a sólámpák képesek arra, hogy megtisztítsák körülöttünk a levegőt, és akár az asztmás tüneteket is csökkenthetik, valamint segíthetnek azon, aki gyakorta köhög.

Mi szól ellene?

Valójában a szakemberek nem tudják egyértelműen állítani, hogy a sólámpának pozitív hatásai lennének az egészségünkre. Tanulmányok kimutatták, hogy a lámpa valóban felszabadít negatív ionokat, amik jó hatással lehetnek a depresszióra, de képtelen arra, hogy annyit szabadítson fel, amennyire egy hangulatváltozáshoz szükségünk lenne. Ugyanez vonatkozik a poratkára is: bár ezek az ionok a poratkák ellenségei, az általa kibocsátott mennyiségben sajnos nem sokat érnek.

A sólámpa fényénél kétségkívül jó érzés ücsörögni / Kép forrása: Slavica / Getty Images
A sólámpa fényénél kétségkívül jó érzés ücsörögni / Kép forrása: Slavica / Getty Images

Amennyiben valóban a szobánk vagy lakásunk levegőjét szeretnénk felfrissíteni, többre megyünk egy légtisztítógéppel, és a légútjaink is egészségesebbek lehetnek, ami egy allergiás időszakban és télen is sokat segíthet.

Mindennek ellenére a szakemberek sem ágállnak ellene, mert ártani biztosan nem árt, és látványa rendkívül megnyugtató a sötétben, de ne várjuk tőle, hogy bármilyen nyavalyánk elmúljon!

Forrás: Cleveland Clinic, Healthline, Real Simple.

Nyitókép forrása: Getty Images