Barion Pixel Egy só, két só, trisó – Így használd az otthonodban – Coloré

Egy só, két só, trisó – Így használd az otthonodban

2023. 09. 09.

Nem vagy kísérletező kedvedben és a biztosra szeretnél menni, ha az otthonod tisztaságáról van szó? Bizonyára a zsíros lerakódást és a vízkövet sem kedveled. Segítőtársad lehet a trisó.

Trinátrium-foszfát, nátrium-foszfát, Na3PO4. Nem mond semmit? Nem figyeltél kémia órán?! Pedig ez a trisó, amelyről szinte biztos, hogy hallottál már és pontosan amiatt, mert az otthonunk tisztántartásában is segítő szerről van szó. A sokat sejtető só a porszerű, fehér anyagra utal, amely olcsó és háztartási boltokban könnyen beszerezhető. Erős vegyület, amelynek használata során szükséges a kesztyű viselése, de a védőszemüveg sem árt.

Vízkő
A trisó a vízkővel is elbánik / Kép forrása: Iuliia Mikhalitskaia / Getty Images

Mit tud a trisó?

A nátrium-foszfát többféle formáját használják. Az élelmiszeriparban a savanyúság szabályozására, valamint tartósítószerként alkalmazzák (E339, E340), a hűtőfolyadékok összetevője is lehet, de az úgynevezett szuperfoszfát a kert műtrágyázásában segíthet.

Ha a takarításban kívánjuk felhasználni, akkor azt kell tudni a trinátrium-foszfátról, hogy:

  • kiválóan alkalmas a vízkő eltávolítására. Emiatt gyakorta alkalmazzák a fürdőszoba tisztítása során,
  • hatékony zsíroldó, így a konyhai szennyeződésektől is könnyű megszabadulni,
  • eltávolítja a régi festéket és még a tapétától is könnyebb megválni,
  • megszabadulhatunk a penésztől,
  • vízlágyító hatású,
  • a makacs rozsdafolt is eltüntethető a fémfelületekről.

Emellett a gyógyszerészetben ismert hashajtó hatásáról és számos tanulmány rámutatott arra, hogy az örökletes angolkór kezelésében is segíthet, valamint más gyógyszercsoportokkal kombinálva hatékonyabb kezelést érhetnek el.

Amit még tud

Olcsó és még szagtalanít is, amely a mai világban nagy előny, de mindenképp szükséges megemlíteni, hogy ha nem a megfelelőn alkalmazzuk a trisót, akkor potenciális környezetszennyező anyaggá válhat. Ugyan a természetben lebomló vegyületről van szó, de ahhoz idő kell, ezért is szükséges betartani a felhasználási szabályokat és közvetlenül a környezetbe nem szabad önteni.

Nemcsak a természetre, de a családtagokra is jelenthet veszélyt, ezért gyermektől elzárt helyen és szorosan lezárt tartályban szükséges otthon tárolni.

Ne kísérletezzünk azzal, hogy erősebb tisztítószert keverünk és más vegyi anyaggal vegyítjük.

Egy kísérletben kimutatták, hogy akár a frissen beszerzett zöldségek és gyümölcsök tisztítására is alkalmas a trisó. Vagyis, ha a vízhez trinátrium-foszfátot is kevernek, akkor csökken az E. coli és a szalmonella baktériumok száma. Sokkal hatékonyabb és biztonságosabb így a tisztítás. Azonban, ha a víz pH-értéke 11-12, akkor a trisó hatása is korlátozott. Arról nem is beszélve a vízhez való adagolás miatti környezetszennyezésről.

Hol és hogyan

Azt már tudjuk, hogy milyen képeségekkel bír a trisó, de mégis hogyan használjuk?

Kiválóan alkalmas a konyhában lerakódott zsíros szennyeződés eltüntetésére. A felmosóvízhez adagolva alaposan áttörölhetjük a követ, de még a parkettát is. 4 liter vízhez 1 evőkanállal adagoljunk a trisóból ahhoz, hogy hatékony legyen.

A vízkő eltávolításához bánjunk bőkezűbben a nátrium-foszfáttal, hogy igazán látványos munkát végezzünk.

Mosógép szennyeződés
A trisó vízlágyító hatású és megszabadulhatunk a mosógépben lerakódott vízkőtől, penésztől is / Kép forrása: Iuliia Mikhalitskaia / Getty Images

Ha a mosógép büdös és penészt észlelünk, attól a lehető legrövidebb úton szükséges megszabadulni egészségkárosító hatása miatt, valamint a ruhák megfelelő tisztítása érdekében. A mosógép tisztítása esetén a dobba és az adagoló rekeszbe is tegyünk a porból 1-2 evőkanállal és indítsunk el egy üres programot magasabb hőfokon. A fehér ruhák áztatásához, mosásához is kiváló.

Nem szükséges azonnal duguláselhárító segítségét kérni, ha eldugult a mosdólefolyó. 5-6 evőkanálnyi trisót szórjunk a lefolyóba esete, amikor már mindenki megfürdött és egy éjszakán át hagyjuk, hogy tegye a dolgát. Reggel alaposan öblítsük le azt meleg, majd langyos vízzel. A WC dugulásához ez a házi praktika már nem mindig elegendő, de egy próbát megérhet.

Nyitókép forrása: Natali_Mis / Getty Image

/otthon/haztartas/triso-takaritas/