Barion Pixel Hogyan takarítsuk ki gyorsan a házat: 7+1 hatékony háztakarítási tipp – Coloré

Hogyan takarítsuk ki gyorsan a házat: 7+1 hatékony háztakarítási tipp

2022. 11. 26.

Mindenki utál takarítani, de mindenki szereti a tiszta, rendezett házat. Létezik vajon tuti módszer egy lakás vagy ház gyors kitakarítására?

Tiszta szoba, rendes ház, erkölcsös lakók – vannak hasonló mondások, melyek arra utalnak, fontos és árulkodó, hogy ki mennyire tartja tisztán és rendben a környezetét. Aki kisebb lakást birtokol, az kevesebb idővel megúszhatja a heti nagytakarítást, míg akinek kertes háza van, annak egy soha véget nem érő feladat a házimunka.

takarítás, ház
Forrás: Unsplash

Kövessük ezt a több éves, nehezen megszerzett tapasztalaton alapuló, lépésről lépésre szóló útmutatót, hogy a legtöbbet hozzuk ki az időből, és gyorsan kitakarítsuk a lakókörnyezetünket!

1. Tisztítsuk meg az egész házat azonos módszerrel, ne csak egy szobát egyszerre

A takarítás sokkal hatékonyabb, ha egyetlen feladatot választunk ki (porszívás, porszívózás, felmosás), és ugyanazt a feladatot végezzük el a ház minden helyiségében, nem pedig a konyhát, a fürdőszobát, majd a hálószobákat külön-külön.

2. Gyűjtsük össze az összes tisztítóeszközt egy lavorban

Legyen szó lavorról, vödörről vagy táskáról, ha minden tisztításhoz szükséges dolgot egy hordozható helyen tárolunk, sokkal könnyebbé válik a munka elvégzése. Nem vesztegetjük az időt a szerszámok keresgélésével takarítás közben, és nem kell aggódni amiatt, hogy összegyűjtsük megint őket a következő takarításhoz.

3. Tegyünk rendet

Mielőtt elkezdenénk a takarítást, menjünk szobáról szobára, és szedjük össze a rendetlenséget. Amikor az egyes tárgyakat felvesszük, fontoljuk meg, hogy eltegyük, kidobjuk vagy adományozzuk tovább.

ház takarítása
Forrás: Unsplash

4. Por szemle

Mielőtt elkezdenénk a porolást, győződjünk meg arról, hogy a mennyezeti ventilátorok ki vannak kapcsolva. A port a bútorok tetejéről és a polcok aljáról, a korlátokról, képkeretekről és TV-képernyőről töröljük le először. Nehezen elérhető helyeken, mint például a redőnyök és a felső polcok, használjunk egy mikroszálas kendőt a felmosó vagy seprű végére. Porszívózás előtt cseréljük ki az ágyneműt a hálószobákban!

5. Fertőtlenítsünk

Menjünk végig a házon és töröljük le a kemény felületeket – a munkalapoktól, készülékektől és szekrényektől a kilincsekig, villanykapcsolókig, TV távirányítókig és telefonokig. Készíthetünk környezetbarát fertőtlenítő oldatot úgy, hogy egynegyed-fél csésze fehér- vagy almaecetet egy csésze vízzel összekeverünk.

6. Idő a szanitereknél

Permetezzünk tisztítószert a konyhai mosogatóra, majd a fürdőszobai szaniterekre, kádra és WC-re. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a tisztítószernek legyen ideje feloldani a szennyeződéseket és a foltokat. Térjünk vissza a konyhába, és kezdjük el a súrolást. A WC legyen az utolsó a sorban.

7. Ne felejtsük el rendszeresen kimosni a tisztítóeszközöket

A ház takarításának gyakran figyelmen kívül hagyott része a tisztítóeszközök karbantartása. A piszkos felmosó vagy porszívó használata teli zacskóval sokkal kevésbé hatékony, és a végén több időt kell tölteni a takarítással.

+1. Tegyük csoportos tevékenységgé a takarítást

Együtt könnyebb! A takarítás csapatmunkává tétele az egyik legjobb módja a ház gyors takarításának. Egyeztessünk egy időpontot a család többi tagjával és osszuk szét a feladatokat.

Forrás: cosmopolitan.com

Borítókép forrása: Unsplash