Barion Pixel Helyes élelmiszer-tárolás: hogyan növelheted az élettartamukat? – Coloré

Helyes élelmiszer-tárolás: hogyan növelheted az élettartamukat?

2022. 11. 24.

A helyes élelmiszer-tárolással rengeteget spórolhatsz. Mutatjuk, hogyan!

Rengeteg élelmiszert pazarolunk el a mindennapokban. Ez nemcsak a környezetnek nem tesz jót, hanem – főleg a mostani időszakban – a pénztárcánknak sem. Az árak az egekben, az infláció soha nem látott méreteket ölt, ezért mindenki spórol, ahogy csak tud. Nemcsak úgy spórolhatsz, hogy az olcsóbb terméket veszed meg, hanem az élelmiszer-tárolással is.

Fagyaszd le a húsokat a vásárlás napján

Ha nem tervezed, hogy a boltban vett húsokat a vásárlást követő néhány napon belül elkészíted, fagyaszd le őket. Ezek gyorsan megromlanak, különösen, ha a hűtőszekrény mélyén felejted őket. A nyers baromfihúst kilenc hónapig, az egyéb húsokat pedig két hónaptól egy évig tárolhatod a fagyasztóban.

élelmiszer-tárolás
Kép forrása: Shutterstock

A helyes élelmiszer-tárolással lassíthatod a rothadást

Van egy tippünk a számodra, amivel sokkal tovább fogja bírni a burgonya otthon. Helyezd egy papírzacskóba, majd tedd egy légmentesen záródó edénybe. A papírzacskó felszívja a nedvességet, hogy a krumpli ne legyen túl nedves. Mivel a fény sem teszi neki jót, tárold sötét helyen.

A zöld növények különleges odafigyelést igényelnek, ugyanis „lélegezniük” kell. Az esetükben fontos a levegő áramlása, ha ezt megszünteted, akkor a tárolás során felszabaduló gázok felgyorsítják a természetes folyamatokat, és hamarabb végzik a kukában ezek a termékek. A tárolóedény aljába tegyél egy papírtörlőkendőt, amit néhány naponta cserélni kell – ez elnyeli a páralecsapódást, és tovább zsengén tartja a zöld növényeket.

A sárgarépát, a zellert, a retket és a citrusféléket tárolhatod vízben. A brokkolit szintén, bár nem lepheti el teljesen. Képzeld virágnak, ugyanis pontosan ugyanúgy, csak egy kevés vízben kell állnia.

A bogyós gyümölcsöket viszont pont, hogy nem teheted vízbe, azokat ne is mosd meg tároláshoz, majd csak fogyasztás előtt. A legjobb, ha légmentesen záródó edénybe teszed.

élelmiszer-tárolás
Kép forrása: Shutterstock

Használd megfelelően a hűtőd az élelmiszerek élettartamának növelésére

Általában hátul, a középső és alsó polcok a hűtőszekrény legjobban hűtő részei. A szakértők azt tanácsolják, hogy a nagyon romlandó termékeket, például a húst és a tejtermékeket a polcok hátulja felé helyezd. Ezenkívül győződj meg arról, hogy a hőmérséklet 4,5 C vagy az alatt legyen. Ha melegebb, akkor az káros baktériumok elszaporodását okozhatja az élelmiszereken.  

Fontos, hogy mindig reálisan gondold át a heted, mire lesz szükséged, milyen ételeket akarsz készíteni és mennyit. Ezzel megakadályozhatod a túlvásárlást, így pedig kevésbé lesz szükséged trükkökre a helyes élelmiszer-tároláshoz.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: HuffPost, Tom’s Guide