Barion Pixel Az egészséged bánhatja, ha nagy az élelmiszer-tartalék otthon – Coloré

Az egészséged bánhatja, ha nagy az élelmiszer-tartalék otthon

2022. 04. 10.

Sokan halmoznak fel élelmiszer-tartalékot a kamrában, így bizonyos alapanyagokat jóval a minőségmegőrzési idő lejárta után sem dobnak ki. Mutatjuk, melyek ezek.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta tudjuk, hogy pánikhelyzetben az emberek hajlamosak mindent felvásárolni, és élelmiszer-tartalékot felhalmozni otthonainkban, hiszen ki tudja, mikor lehet rá szükség. Bizonyos alapanyagokból azonban ez nem tanácsos, mert nem állnak el addig, mint hinnék, így pedig már csak kidobott pénzről beszélhetünk. Arról nem beszélve, hogy bár nem törvényszerű, de egy minőségét vesztett termék sokaknál egészségügyi problémát okozhat. Mindenekelőtt azonban tisztázzunk egy fontos különbséget:

Minőségmegőrzési idő vs. fogyaszthatósági idő

Az élelmiszereinken alapvetően kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. A minőségmegőrzési idő pedig a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók – olvasható a Nébih közleményében.

16 termék, amiből nem érdemes élelmiszer-tartalékot felhalmozni

Quinoa

A teljes kiőrlésű gabonák, így például a quinoa eltarthatósága nagymértékben függ zsírtartalmuktól. A hő, a levegő és a nedvesség a teljes kiőrlésű gabonafélék legnagyobb ellensége, mivel károsítják a bennük található egészséges olajokat, így néhány hónap után megavasodhatnak. A gabonák íze és illata vagy enyhén édeskés, vagy egyáltalán nincs illatuk. Ha dohos vagy olajos illatot érzünk, akkor a termék minőségmegőrzési ideje valószínűleg már lejárt.

Kurkuma

Sokak kedvenc őrölt fűszerei a kurkuma, a paprika és a szerecsendió, melyek általában körülbelül két-három év után veszítenek szavatosságukból. Bár fogyasztásuk ezt követően sem káros az egészségre, viszont nem is ízesítik meg az ételt. Végezzünk el egy gyors szippantás- és íztesztet, hogy megállapítsuk, friss-e még a fűszer.

Sütőpor

Az őrölt fűszerekre vonatkozó szabályok alá tartoznak a sütési hozzávalók is. A sütőpor és a szódabikarbóna idővel elveszíti kelesztő erejét, így a sütemény nem fog szépen feljönni a sütőben, ahogyan kellene. Az alapanyag kelesztőerejét bármikor kipróbálhatjuk ezzel az egyszerű tudományos kísérlettel: keverjük össze a szódabikarbónát ecettel, és a sütőport forró vízzel. Ha habzik és buborékol, az azt jelenti, hogy a hozzávalók még felhasználásra készek.

Kekszek

A felbontott kekszet mindig tartsuk légmentesen záródó edényben, hogy megakadályozzuk a nedvesség beszivárgását, különben a rágcsálnivaló nagyon gyorsan megpuhul.

élelmiszer Tartalék Diófélékből
A diófélékből nem tanácsos élelmiszer-tartalékot felhalmozni a kamrában, mert könnyen megavasodhatnak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Diófélék és magvak

Néhány héten vagy hónapon belül érdemes elfogyasztani a héj nélküli dióféléket, például a mandulát és a földimogyorót. „A diófélék és magvak általában nagy mennyiségű olajat tartalmaznak, ami pár hónap után avasodásnak indul” – mondja Tryg Siverson, a Feel Good Foods séfje és társalapítója. A dióféléken vagy magvakon az avasodás jelei közé tartozik a fűre vagy festékre emlékeztető szag, valamint a sötét szín és az olajos tapintás. Az optimális frissesség és hosszú élettartam érdekében helyezzük az élelmiszereket átlátszó fagyasztózsákba, és tegyük a hűtőszekrénybe, ahol akár egy évig elállnak. Nagyobb mennyiségű élelmiszer-tartalékot azokban ne halmozzunk fel.

Gabonapehely

Egy lezáratlan doboz gabonapehely három hónap után megpuhul a levegő miatt, lezárva viszont akár egy évig is eláll. Az eltarthatósági idő ugyanakkor változhat, különösen, ha diófélét is tartalmaz, mivel azok hajlamosabbak az avasodásra. Igen, tudjuk, a gabonapehely sokak élelmiszer-tartalékában szerepel, ettől függetlenül ebből sem célszerű egyszerre túl sokat vásárolni.

Cukorka

„Ha biztonsági problémák merülnek fel az édességekkel kapcsolatban, az általában minőségi, és nem a lejárati idő” – mondja dr. Fadi Aramouni, élelmiszertudományi szakértő. Hozzáteszi: a cukorkák általában nehezen romlanak meg alacsony nedvességtartalmuk miatt, de ez az édességtől függ, ezért jobb, ha nem tárazunk be belőle.

Sör

A szobahőmérsékleten tárolt sör nem feltétlenül tesz rosszat az italnak, ám ha állandóan ki van téve a napfénynek és a melegnek, akkor négy hónap után kellemetlen lehet az íze. Ezért a söröket érdemes mindig hűtőben vagy hűvös helyen tartani.

Filteres tea

A filteres tea szintén sok helyütt az élelmiszer-tartalék fontos eleme, pedig azt egy év alatt el kellene fogyasztani, mert a benne található olaj megromlik, a tea pedig ihatatlan lesz. Ugyanez igaz a szemes és az őrölt kávéra is. Isabel Maples dietetikus szerint utóbbit valójában egy hónapon belül célszerű elfogyasztani. Az instant kávé valamivel tovább, körülbelül két hónapig megőrzi minőségét.

élelmiszer Tartalék Teából
A filteres teáról sokan nem gondolnák, hogy maximum egy évig fogyasztható (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Barna cukor

Egy felbontott és le nem zárt zacskó barna cukor a levegő hatására akár négy hónap alatt megkeménykedhet, és használhatatlanná válhat. Ezért a legjobb, ha egy jól zárható edényben tároljuk, és nem halmozunk fel belőle komolyabb élelmiszer-tartalékot.

Konzervzöldségek

Azt hinnénk, hogy a konzervzöldségek egy életen át kitartanak, ám a valóság az, hogy minél később használják fel őket, annál pocsékabb lesz ízük. Példának okáért a túl savas konzervek, például amilyen az uborka is, általában 12-18 hónapig fogyaszthatók, míg a konzerves kukorica akár évekig is eláll. Az amerikai Élelmiszerbiztonság Hivatal álláspontja szerint a konzervek többsége a minőségmegőrzési idő lejárta után is fogyasztható feltéve, ha a konzervdobozon nincs horpadás, nem rozsdás vagy kidudorodó tetejű.

Olívaolaj

Az olívaolaj rosszul tűri a napfényt és a meleget, és ha egy bontott üveg hat hónapnál tovább kitart, akkor elveszíti jellegzetes ízét.

Teljes kiőrlésű liszt

Az emberek többsége a kamrában tartja a lisztet, Mabples szerint azonban a sima hűtő- vagy a fagyasztószekrényben kellene. Előbbiben ugyanis nyolc hónapig, míg utóbbiban egy évig eláll. „A teljes kiőrlésű liszt hamarabb megavasodik a fehér liszthez képest” – magyarázza Maples. Hozzáteszi: az élelmiszerbiztonságot ez nem befolyásolja, az étel minőségét és ízét azonban mindenképp. Ezért még ha van is belőle élelmiszer-tartalékunk, azért ne vigyük túlzásba, és ne vásároljuk fel az összeset a boltban.

élelmiszer Tartalék Lisztből
A teljes kiőrlésű liszt az élelmiszer-tartalék alapvető eleme, mégsem tanácsos betárazni belőle, mert hamar megavasodik (Fotó: Unsplash/Sonia Nadales)

Burgonya

A burgonya körülbelül két hétig áll el a hűtőben és két hónapig az éléskamrában. A lejárati ideje onnan ismerhető fel, hogy elkezd kicsírázni és halvány fekete foltok jelennek meg a héján. Két hónap nem túl hosszú idő, ezért a burgonyából sem célszerű élelmiszer-tartalékot tartanunk otthon.

Barna rizs

A barna rizs a fehér rizs egészségesebb alternatívája, Siverson szerint azonban közel sem tárolható annyi ideig, mint a fehér változata. Ahogy fogalmaz, a barna rizs rozskorpája olajat tartalmaz, ami hat hónap után megavasodik, ezáltal ehetetlenné teszi az élelmiszert. Fagyasztóban tárolva viszont akár egy évig is eláll.

Fokhagyma

A népszerű fűszernövény sötét és hűvös helyen három-öt hónapig tárolható. Ha ennél tovább áll, akkor összeaszalódik vagy kicsírázik – olvasható a Kaliforniai Egyetem Mezőgazdasági és Természeti Erőforrások intézetének közleményében. Bár a fokhagyma így sem veszélyes az egészségre, a fenti állapotok azonban a minőségromlását jelzik. Ezért ebből sem célszerű komolyabb élelmiszer-tartalékot felhalmozni otthon.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix