Barion Pixel Hogyan csökkentik Európában az élelmiszer-hulladék mennyiségét? Utánanéztünk! – Coloré

Hogyan csökkentik Európában az élelmiszer-hulladék mennyiségét? Utánanéztünk!

2022. 09. 13.

Az utóbbi években nemcsak az általános szemét mennyisége nőtt, hanem az élelmiszer-hulladéké is. Ez Magyarországon túl is igaz, hiszen az egész világon problémát jelent. Ezt megoldandó, több ország is intézkedéseket vezetett be, amelyek számunkra is pozitív például szolgálhatnak.

Az élelmiszer-hulladék nagyon komoly globális probléma. Gondoljunk csak a saját konyhánkra: bármennyire igyekszünk, előfordul, hogy egy-egy étel a kukába kerül, mert kint marad éjszakára, elvész a hűtőben vagy valamilyen oknál fogva nem fogy el. Több nemzet országosan próbál megoldást találni a helyzetre, melyre különböző módszereik vannak.

Katalónia és az élelmiszergyártás

Katalóniában olyan intézkedéseket vezettek be, amiknek célja, hogy az élelmiszer-előállítás teljes útját kövessék, és már az előállítás fázisaiban ügyeljenek rá, hogy ne legyen élelmiszer-hulladék. Itt elsősorban arra koncentrálnak, hogy a gyártásnál minél kevesebb hulladék keletkezzen, de új fogyasztói jogokat is teremtettek, melyek értelmében az éttermekből lehetőség van rá, hogy a vendégek hazavihessék a maradékot úgy, hogy nem kell miatta többet fizetniük. A szabályozás az is kitér, hogy az ilyen típusú hulladékot hogyan gyűjtik be a cégek.

Az országok különböző módon szabályozzák az élelmiszer-hulladék csökkentését
Az országok különböző módon szabályozzák az élelmiszer-hulladék csökkentését / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Litvánia és az újrahasznosítás

Ebben az országban 2016-ban fogadták el azt a törvényt, amely azt a célt szolgálja, hogy az élelmiszer-hulladékot adományozni lehessen. Természetesen szigorú szabályok szabják meg, hogy milyen szervezetek foglalkozhatnak ezzel, és hogy pontosan miket lehet adományozni. Annak érdekében, hogy minél több minden felhasználható legyen, bizonyos élelmiszereknek meghosszabbították a szavatossági idejét, és a tárolási és a szállítási módon is módosítottak. A szervezeteknek jó hír, hogy évente 40%-os adóvisszatérítést igényelhetnek, amennyiben ételhulladék adományozásával foglalkoznak.

Franciaország az élelmiszer-hulladék ellen

A nyugat-európai országban 2019-ben fogadták el azt a törvényt, ami a hulladékmegőrzés szabályozására vonatkozik. A franciák a csomagolóanyagok fontosságára is kitértek, így betiltottak bizonyos műanyagot tartalmazó csomagolásokat. Megtiltották a zöldségek és a gyümölcsök műanyagba csomagolását, és saját tároló használatára biztatják a vásárlókat. A törvény első lépéseit megtették, de egészen 2030-ig vannak terveik, így a műanyag edényeket is ki fogják tiltani az iskolai étkezdékből, mely által fokozatosan érezhető módon csökkeni fog az egyszerhasználatos műanyag felhasználása.

Ha még szívesen olvasnál a témáról, látogass el a Humusz oldalára, amiből kiderül, hogy Írországban mit vezettek be az ételmaradékok csökkentésére!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix