Dolgok, amiket eddig a sárga kukába dobtál, pedig nem kéne – Szelektív hulladékgyűjtés, jól

2023. 03. 23.

Abban egyre jobbak a magyarok, hogy a tejes- és gyümölcsleves kartonokat, valamint az üdítős műanyagflakonokat a szelektívbe dobják, de van egy csomó olyan hulladék, ami elbizonytalanítja a környezettudatos embereket: vajon hova valók? Segítünk válogatni!

Elterjedt tévhit, hogy a szemetet feleslegesen szelektíven gyűjteni, mivel Magyarországon, elszállítás után azt újra összeöntik a kommunális hulladékkal. Ez természetesen nem igaz! Ennél fontosabb tény viszont – amit sokkal kevesebben tudnak –, hogy a budapesti hulladékkezelő 2021. végén változtatott a szelektív hulladékgyűjtés rendjén, és a korábbiakkal ellentétben a használt tejes- és gyümölcsleves kartonokat már nem a papírokkal együtt (kék kukák), hanem a műanyagokkal együtt (sárga kukák) gyűjtik.

Azt is kevesebben tudják, hogy a szelektív hulladékgyűjtést alapvetően nem adott szemét funkciója (vajasdoboz, joghurtos flakon stb.) határozza meg, hanem az anyag, amiből készült – és bizony műanyagból rengeteg féle létezik! Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot: régiónként vagy megyénként változhat, hogy helyben pontosan milyen anyagok újrahasznosítására képes adott hulladékkezelő.

Alább a budapesti viszonyok alapján néhány olyan csomagolóanyagot sorolunk fel, amelyek a szelektívbe nem dobható kivételek közé tartoznak.

Szelektív hulladékgyűjtés
A csokipapír a vegyesbe, a tojástartó a papírok közé!

Hungarocell

Puha, kis fehér golyócskák, amik megvédik például az új tévét vagy laptopot a kartondobozban? Semmi keresnivalójuk a szelektívben – ha már nincs rájuk szükség, irány velük a hulladékudvar!

Testápoló flakonja, krém tégelye vagy tubusa (PP5 vagy PE-k)

Mivel ezeket nem lehet teljesen megtisztítani, a vegyes, tehát kommuniális hulladék között a helyük.

Vajasdoboz, evőeszköz, joghurtos- és kefirestégelyek (PS6)

Ez egy trükkös dolog, ugyanis számot tégely PET-ből készül, ami sok esetben egy öblítéssel tisztítható (pl. joghurtos flakonok), ám néhány gyártó PS6 típusú műanyagot, vagyis polisztirolt használ. Mivel Budapesten nem tudják újrahasznosítani a polisztirolt, a vegyes hulladékba kell dobnunk ezeket. Az alapanyag kódja szerencsére mindig megtalálható a tégelyek alján.

Zsugorfólia és folpack

Ezek alapanyaga a PVC (polivinil-klorid), ami nem újrahasznosítható.

Mogyoróvaj és csokikrém tégelye

Habár ezek PET-ből készülnek, és e tekintetben újrahasznosíthatók lennének, sajnos nem tudjuk teljesen megtisztítani őket, így aztán nem is mehetnek a szelektívbe.

Fehérjeporos és egyéb porokat, liszteket tartalmazó tasakok (LPDE)

Azok a bizonyos fényes felületű, visszazárható, strapabíró zacskók LPDE és alumínium keverékéből állnak, amit nem lehet újrahasznosítani. Ezeknek papírral kevert változata is létezik. Ezeket is a vegyes hulladék közé kell dobnunk.

Bolti blokkok és BKK-jegy (hőpapír)

Bár papírnak tűnik, ezt a speciális anyagot Budapesten nem tudják újrahasznosítani.

Gyógyszer üres buborékcsomagolása

Részben alumínium, részben műanyag – olyan elegy, amit nem tudunk újrahasznosítani.

Dezodorospalack, hajtógázas hajlakk

Szintén keverék anyagok, amik ráadásul nem is tisztíthatók. A vegyes szemétben a helyük.

Csoki, csipsz, sós mogyoró csomagolása

Csokoládé szennyezett alufóliája, csipsz és sós mogyoró belül fémes csomagolása – ezek mind keverék anyagok, amik a vegyes hulladék közé dobhatók.

Hogyan csináld?

Ha igazán környezettudatos vagy, érdemes egy kis cetlin, post-iten felírnod magadnak a szelektálható és a nem szelektálható műanyagtípusokat, és azt a kukádra ragasztanod. Nyugi, ha elrontod, akkor sem történik baj, a hulladéktelepen ugyanis okos gépek és gyakorlott kezek szelektálják újra mindennapi szemetünket.

Forrás: FKF

Fotók: Shutterstock