Ezt a fokhagymamártást az utolsó pillanatban is összedobhatod, mert biztosan minden hozzávalót megtalálsz otthon. Remek „beugró”, ha az eredetileg tervezett szószod nem sikerült, vagy ízletes színfolt a karácsonyi asztalon.
Eleinte tartármártást adtam szentestén a rántott hal és az egyéb rántott ételek mellé, de aztán kipróbáltam az egyik receptújságban látott fokhagymamártást. Azóta mindig ezt kéri a család, a tartármártást pedig szépen csendben elfelejtettük.
A fokhagymás-tejfölös-savanykás ízű szósz nagyon jól kiemeli a rántott és a sült ételek ízét, és én is kedvelem, mert tényleg percek alatt el lehet készíteni. Az állás jót tesz neki, ezért ha belefér az időbe, inkább csináld meg az előző nap.
Hozzávalók:
Egy kevés olaj, búzaliszt, (gluténmentes változatban rizsliszt), víz, 4 gerezd fokhagyma, 250 ml tejföl, só, bors, citromlé, esetleg szárított fokhagymapor és/vagy szárított metélőhagyma.
Elkészítése:
Készíts rántást a szokásos módon, mintha egy főzelékhez készülne (egy kevés olajon pirítsd meg a lisztet, add hozzá a vizet és kevergesd, amíg besűrűsödik.) Figyelj oda arra, hogy ne legyen csomós!
Vedd le az edényt a tűztől, és fokhagymanyomón törd bele a megpucolt és feldarabolt fokhagymákat. Újra tedd vissza a tűzhelyre, és főzd 2-3 percig, amíg a fokhagymaszag elmegy. Hűtsd le a mártást – ha van időd, a kamrában vagy az udvaron, ha nincs, akkor hideg vízbe téve.
Ezután keverd bele a tejfölt és ízesítsd a citromlével és a felsorolt fűszerekkel. Egy kellemesen savanykás, fokhagymaízű mártás lesz a végeredmény.
Jó étvágyat!
Nyitókép: Shutterstock / PuzzlePix
Tipp
Ha szereted a fokhagymamártást, próbáld ki ezt a receptet is: