Recept: melengető fokhagymakrémleves

A téli hidegből a lakásba lépve alig több mint fél órán belül megcsinálhatod ezt a párolgó, ízes, szívet-lelket átmelegítő fokhagymakrémlevest. Közben a betétnek szánt fűszeres kenyérkockák is elkészülnek, és minden gondodról-bajodról megfeledkezhetsz.

Családunk egyik kedvence a fokhagymakrémleves receptje, amit – ahogy kell – évekig finomítottam. Szerintem közel vagyunk a tökéleteshez, mi legalábbis ezt tartjuk a kifogástalan változatnak.

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagyobb vagy két kisebb fej (!) fokhagyma

250 gramm natúr krémsajt

olívaolaj

fűszerek: só, bors, szárított fokhagymapor, friss, szeletelt vagy szárított snidling

Elkészítés:

A fokhagymafej(ek)ről húzd le a héjuk külső rétegét, vágd le a „bajuszát”, és csomagold alufóliába, miközben egy kis olívaolajat löttyintesz rá. 160 fokos sütőben süsd kb. 40 percig.

Ezalatt van időd elkészíteni a levesbetétet. A legjobb a felkockázott, kicsit száraz kifli vagy zsemle, de a kenyér is megteszi. Egy serpenyőben egy kevés olajjal pirítsd meg őket lassú tűzön. Sok recept a sütőt ajánlja, de én jobban szeretem látni, hogy haladunk. Amikor kész, szórd meg sóval, borssal és fokhagymaporral.

fokhagymakrémleves
A levesbetétre is figyelj oda! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Térjünk vissza a közben krémesre sült fokhagymákhoz: miután kicsit kihűltek, nyomd ki a gerezdeket abba a lábasba, ahol a leves lesz. Tedd bele a krémsajtot is, és egy kis vízzel turmixold össze a hozzávalókat.

Most jön a finomhangolás: hígítsd fel a fokhagymakrémlevest annyi vízzel, eseteg tejjel vagy tejszínnel, hogy pont a megfelelő állagot kapd, és fűszerezd sóval, borssal, snidliggel és – ha nem elég intenzív a fokhagymaíz – szárított fokhagymaporral. A levesbetéttel tálald.

Jó étvágyat!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint