Barion Pixel Hogyan lett a női nadrág betiltott ruhadarabból hétköznapi viselet? – Coloré

Hogyan lett a női nadrág betiltott ruhadarabból hétköznapi viselet?

2022. 02. 06.

Kevés ruhadarab története olyan érdekes, mint a női nadrágé. Hiába hordták a nomád népek asszonyai már évezredekkel ezelőtt, egy időben mégis a feminizmus jelképe lett. Sok-sok év kellett ahhoz, hogy hétköznapi viseletté váljon, sőt egyes országokban ez csak az utóbbi időben történt meg.

A régészeti bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a nők és a férfiak is nadrágot hordtak – furcsa is lett volna a szoknya a nomád, lovas népeknél. A modern történelemben azonban az ominózus ruhadarabot csak férfiak hordhatták. Kivételek azonban mindig voltak: az 1850-es évek nőmozgalmának képviselői nem törődtek a tiltással, és sok aktivista pusztán azért is előnyben részesítette a női nadrágot, mert kényelmesebb és praktikusabb volt a szoknyánál.

Sok országban pedig nem bízták a kérdést a szokásokra vagy a társadalmi normákra, hanem törvényekkel (!) akarták megoldani a kérdést, többek között az USA néhány városában is.

női nadrág, tiltás, szoknya
Amikor elképzelhetetlen lett volna, hogy a nők nadrágot viseljenek / Fotó: Shutterstock / PuzzzlePix

Szoknyát viselni bűncselekmény

1863-ban San Franciscóban például bűncselekménynek számított, ha egy nő nem „a neméhez nem illő” ruhadarabot viselt. Közel két tucat amerikai városban volt érvényben hasonló szabályozás – például Chicagóban, Houstonban és Orlanóban – de még az 1950-es (!) években is születtek olyan törvények, amit tiltották a szoknya viselését – például Detroitban és Miamiban.

Pedig nem csak a feminizmus lelkes képviselői hordtak szoknyát. Harriet French, akit a csavargás elleni törvény – ebben szerepelt a nadrágviselést tiltó paszus – alapján vontak felelősségre 1882-ben Bostonban, elmagyarázta: „Egyszerű női eladóként kb. 7 dollárt keresek hetente. Ha férfinak álcázom magam, heti 20 dollárt kapok.”

Elkezdték feszegetni a határokat

1851-ben Elizabeth Smith Miller, a nők jogainak szószólója új ruhdarabot mutatott be Amelia Bloomernek: az eredetileg „török ruha” néven ismert kreációban egy térdig érő szoknya volt egy török stílusú nadrág felett. Ez a kompromisszumos megoldás, a bloomer kevésbé borzolta a kedélyeket, és a nőmozgalom vezetőinek nyomására hamarosan népszerűvé is vált nemcsak az USA-ban, hanem Európában is. Párizsban például valóságos bloomer-őrület bontakozott ki.

Ezzel párhuzamosan a Wigan környéki szénbányákban dolgozó bányásznők egyenruhájuk részeként rövid szoknya alatt nadrágot kezdtek viselni. Bár feltűnést keltettek, a többség elfogadta a praktikus lépést.

1895-ben pedig a magukat „modern nőknek” nevező középosztálybeli amerikai lányok felfedezték a biciklit, amihez a bloomer nagyon alkalmas viselet volt. Kicsit átalakított változatát pedig például teniszezés vagy lovaglás közben is lehetett használni, hiszen könnyebb volt benne mozogni, mint szoknyában.

A női nadrág alkalmasabb viselet biciklizésre a szoknyánál.
Biciklizéshez sokkal alkalmasabb viselet a nadrág / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az áttörés

Az elő világháborúban nők dolgoztak a gyárakban, főleg az USA-ban és Angliában. Számukra egyértemű volt, hogy munka közben a sokkal praktikusabb nadrágot viselik. Először a férjeikét hordták, hamarosan pedig megjelentek a női nadrágok is. A közvélemény merésznek tartotta ugyan ezt a lépést, de – tekintettel a körülményekre – elfogadta.

A háború után pedig kiderült, hogy a nők is képesek fizetett munkát végezni. Komoly sikereket értek el a nők jogaiért harcoló mozgalmak, például szavazójogot szereztek a nőknek. Az is egyre elfogadottabbá vált Európában és az USA-ban, hogy a nők is sportolnak, erre a célra is sokkal alkalmasabb a nadrág.  

Sajnos nem mindenhol volt ilyen egyszerű a helyzet. Az első nőt például, a puerto ricói Luisa Capetillo szakszervezeti vezetőt, aki az életben lévő törvényt megsértve először viselt nadrágot 1919-ben, bebörtönözték.

…és jöttek a celebek

Marlene Dietrichet, Katherine Hepburnt, később pedig Coco Chanelt és Audrey Hepburnt gyakran fotózták nadrágban. Ez azt is jelzi, mekkora utat tett meg az egykor betiltott ruhadarab, ami a politikai körökbe is eljutott. Eleanor Roosevelt volt az első First Lady, aki nadrágban jelent meg 1933-ban a húsvéti tojásgurításon, igaz, csak azért, mert nem volt ideje átöltözni a kora reggeli lovaglás után. Az azonban, hogy így is pózolt a fotókon, mutatja az álláspontját. A Vogue 1939-ben hozta le először nadrágot viselői nők fotóit.

A harcnak azonban még nem volt vége.

női nadrág, népserűsíté, Marlene Dietrich
Marlene Dietrick sokat tett a női nadrág népszerűsítéséért / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Elindult a női nadrág diadalmenete  

A történelem megismételte önmagát, csak a nagyságrend változott. A II. világháborúban a férfiak harcoltak, a nők pedig újra a gyárakba kényszerültek. 1942 és 1945 között például soha annyi nő nem dolgozott az amerikai nagyüzemekben, mint akkor. Hasonló volt a helyzet Nagy-Britanniában is, akik kezdetben a férjük nadrágját viselte, de később kellett az utánpótlás. 1944-ben arról számoltak be a gyártók, hogy az eladott női nadrágok száma megötszöröződött.

A nadrágok népszerűsége most viszont a háború után sem esett vissza. A nők már nem akartak lemondani a kényelmes ruhadarabról, legfeljebb a munkahelyükön viseltek szoknyát. Ezt a képet csak a capri-nadrágok megjelenése rajzolta át az ötvenes évek végén.

Az 1960-as években André Courrèges bemutatta a kifejezetten nők számára tervezett farmernadrágját, Yves Saint Laurent pedig a Le Smokingot, a formális alkalmakra szánt női szmokingot.

Akik sokat tettek a női nadrág népszerűsítéséért

Charlotte Reid volt az első nő, aki 1969-ben nadrágot viselt az USA kongresszusában. Ugyanebben az évben Barbra Streisand nadrágban vette át az Oscar-díjat a Funny Girl című filmben nyújtott alakításáért. 1972-ben Pat Nixon volt az első First Lady, aki nadrágot viselt, amikor egy országos magazin riportot készített vele.

A First Ladyk egyébként kedvelték ezt a ruhadarabot: Lou Hoover és Jackie Kennedy is szívesen hordta. Hilary Clinton volt az első First Lady, aki hivatalos portréin is nadrágban volt.

Az 1970-es években pedig olyan színésznők is népszerűsítették, mint Jane Fonda, Diana Ross, Tatum O’Neal vagy Diane Keaton. 

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix