Barion Pixel Holnap kezdődik a téli olimpia! Ezeket biztosan nem tudtad róla – Coloré

Holnap kezdődik a téli olimpia! Ezeket biztosan nem tudtad róla

2022. 02. 03.

2022. február 4-én. azaz holnap kezdődik és február 20-ig tartja lázban a téli sportok kedvelőit a XXIV. téli olimpia, amelynek során mi is izgulhatunk a 14 fős magyar csapatért. Számos inspiráló, érdekes vagy vicces pillanatra is számíthatunk, hasonlókra azokhoz, amiket a korábbi rendezvények résztvevői és nézői is átélhettek. Ezekből készítettünk egy nagyon szubjektív válogatást.

Az első téli olimpiát a franciaországi Chamonix-ban tartották 1924-ben. 1936-ban a német Garmisch-Patenkirchen volt a rendezvény helyszíne, ahol Adolf Hitler is megjelent – ez volt az utolsó téli olimpia a II. világháború kitörése előtt.

Az első alkalommal rendezett téli játékokon 16 ország 258 sportolója vett részt, 2018-ban a dél-koreai Pjongcsangba már 2925 versenyző érkezett 92 országból.

téli olimpia 2022
A sportrajongók alig várják, hogy elkezdődjön / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

1992-ig a téli és a nyári olimpiát ugyanabban az évben tartották. A mai napig csak 12 ország vett részt az összes téli olimpián: Ausztria, Kanada, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Svédország, Svájc és az USA. Utóbbi az egyetlen, amelyik minden alkalommal tudott aranyat szerezni. A legtöbb érmet egyébként Norvégia zsebelte be a téli játékokon.

Érdekesség, hogy a déli féltekén még soha nem rendeztek téli olimpiát.

Inspiráló rekordok

Az 1968-as téli olimpia sztárja a francia Jean-Claude Killy alpesi síelő volt, aki akkora fölénnyel nyerte meg a rendezvény mindhárom alpesi versenyét, hogy a média „Killympics”-nek kezdte nevezni az eseményt.

Hasonlóan inspiráló teljesítményt nyújtott az osztrák Franz Klammer 1976-ban Innsbruckban. Lesiklásban elért gyorsasági világrekordja annyira lenyűgözte a nézőket, hogy a rendőrségnek kellett megvédenie rajongóitól.

Az amerikai Eric Heiden gyorskorcsolyázó volt az első ember, aki egyetlen olimpián – 1980-ban Lake Placidben – öt aranyérmet nyert. Eközben négy olimpiai rekordot és egy világrekordot is felállított.

Jim Shea egy egészen különleges rekordot állított a 2002-es téli olimpián Salt Lake Cityben: a bob-csapat tagjaként családjában harmadik generációsként nyert aranyérmet téli olimpián. Édesapja korábban sífutásban jeleskedett, nagyapja pedig a híres gyorskorcsolyázó, Jack Shea volt.

téli olimpia, bob
Az egyik népszerű versenyszám, a bob / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Magánéleti és egyéb konfliktusok

Az 1994-es lillehammeri játékok legnagyobb sztorija az amerikai műkorcsolyázó Tonya Harding és Nancy Kerrigan közötti konfliktus volt. Egy hónappal a játékok előtt Harding volt férje állítólag térden ütötte Kerrigant, hogy távol tartsa az olimpiától. Kerrigan visszatért, és ezüstérmet nyert.

Az osztrák Hermann Maier az 1998-as naganói olimpián vált széles körben az egész világon ismertté. Lesiklás közben hatalmasat bukott, de sértetlenül megúszta a repülést, sőt mindezek után két további versenyszámban aranyérmet is szerzett. Ekkor kapta a „Herminátor” becenevet.

A 2010-es vancouveri olimpiai játékokon még a megnyitó előtt tragédia történt. Nodar Kumaritashvili grúz szánkós sportoló edzés közben összeomlott, és órákkal a megnyitó ünnepség előtt a kórházban meghalt.

lesiklás, téli olimpia
A lesiklás is lehet nagyon veszélyes / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Havas érdekességek

Az 1964-es téli olimpián Innsbruckban fennállt az a veszély, hogy nem lesz . A problémát úgy oldották meg, hogy az osztrák hadsereg csaknem 40 ezer köbméter havat szállított a helyszínre. A japán naganói téli olimpián 1998-ban pedig pont a túl sok hó jelentett problémát, emiatt többször megváltoztatták a sportesemény időpontját.

A brit Cecilia Colledge volt a téli olimpiák legfiatalabb versenyzője, aki 11 évesen indult Lake Placidben 1932-ben. Mindössze néhány nappal volt fiatalabb egy brit korcsolyázónál, Megan Taylornál.

Az 1968-as grenoble-i téli olimpia volt az első, amit színesben is közvetítettek.

Mit kell tudnunk a pekingi olimpiai játékokról és kik képviselik hazánkat?

A több mint húszmilliós város eddig az egyetlen város, ami nyári (2008) és téli olimpiának is helyszínt biztosított. Pekingben összesen 109 versenyt tartanak majd 13 helyszínen, ezek közül ötöt már a nyári olimpiai játékok során is használtak. A kültéri sportágaknál végig műhavat használnak a biztonság kedvéért.  

A játékok becsült költségvetése 3,9 milliárd dollár, ami kevesebb mint egytizede a 2008-as nyári olimpiára költött 43 milliárd dollárnak. A téli olimpiát is érintette a COVID-járvány: több egészségügyi és biztonsági előírást léptetnek életbe, és a nézőszámot is korlátozzák.

Idén a magyar olimpiai csapatot 14 fő képviseli: hét rövidpályás gyorskorcsolyázó (Kónya Zsófia, Varnyú Alex, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra), két alpesi síző (Kékesi Márton, Tóth Zita), két sífutó (Pónya Sára,Kónya Ádám), két műkorcsolyázó (Scsetyinyina Julija, Magyar Márk), valamint egy snowboardos (Kozubah Kamilla). A megnyitón a magyar zászlót Tóth Zita és Kékesi Márton viszi majd.

Borítókép: Shutterstock/PuzzlePix