Barion Pixel Így szerepelt a magyar csapat a téli olimpián – Összefoglaló – Coloré

Így szerepelt a magyar csapat a téli olimpián – Összefoglaló

2022. 02. 20.

Örömből és bánatból sem volt hiány a február 4 és 20 között megrendezett pekingi téli olimpián.

A legelső téli olimpiára 1924-ben került sor Chamonix-ban, és az azóta eltelt közel száz év alatt sokszor képviseltek minket sportolóink a játékokon. Az idei, Pekingben megrendezett 24. esemény több tekintetből is emlékezetes lesz Magyarország számára – a legfontosabb hír persze az, hogy Liu Shaoang történelmet írt február 13-án, amikor a rövidpályás gyorskorcsolya férfi 500 méteres versenyszámában győzedelmeskedett. Ez pedig nemcsak az ország második téli olimpiai aranyát jelentette, hanem az első egyéni számban elnyert érmet is. Már ekkor eldőlt, hogy ez az első téli olimpia, ahol a magyar csapat egynél több érmet vihet haza. „Uraltam a vasárnapot, tökéletes futam volt” – nyilatkozta a sportoló a döntő után.

Időrendben azonban az idei olimpia legelső magyar érmét a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltónk szerezte meg február ötödikén. Nem volt könnyű menet, de bronzéremmel térhettek haza.

téli olimpia liu shaoang
Az idei téli olimpia egyetlen magyar aranyérmese, Liu Shaoang. Forrás: Northfoto

Majdnem egy héttel korábban, február hetedikén azonban nem volt ilyen jó hangulatban – ahogy az ország sem -, ugyanis a férfi rövidpályás gyorskorcsolya ezer méteres döntőjének első helyezettjétől a verseny végeztével elvették az aranyérmét egy állítólagos szabálytalanság miatt – ez pedig nem volt más, mint testvére, Liu Shaolin Sándor. A magyar versenyző elsőként haladt át a célvonalon, így minden joggal kezdett ünneplésbe (vele együtt pedig több millióan), azonban a videóbíró felvételeit többszörösen megvizsgálva a versenybírók úgy döntöttek, hogy kizárják a versenyből, visszaveszik tőle az aranyat. Ez azt eredményezte, hogy a dobogó első és második helyén végül kínai versenyzőket láthattunk, Liu Shaolin öccse, Liu Shaoang pedig bronzérmes lett.

Edzőjük, Bánhidi Ákos megóvta az igazságtalannak tartott döntést, mint mondta: „Nem tartjuk igazságosnak, ami történt, ezért hivatalosan is óvunk. Egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya”. Az óvást azonban a felzúdulás, a sokak által hangoztatott problematikus helyzet ellenére a bizottság másnap elutasította. Az aranyától megfosztott sportoló így írt Instagram-oldalán a történtekről: „A nap, amikor majdnem egyéni olimpiai bajnok lettem. Edzettem, szenvedtem mentálisan és fizikálisan egyaránt az elmúlt négy évben, sőt, mióta 2005-ben elkezdtem korcsolyázni. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam hozni azt az eredményt, amit mindannyian akartatok.Nehéz nap volt, mindent kiadtam magamból, nem tudnék semmit sem másképp csinálni. A rövidpályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sport, amit imádok. Gratulálok a barátomnak, Zsen Ce-vejnek. Még keményebben és még okosabban fogok edzeni.

Ne feledkezzünk el a többiekről sem, a magyar olimpiai keret idén 14 főből állt: rövidpályás gyorskorcsolyázóból hét (Kónya Zsófia, Varnyú Alex, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra), alpesi sízőből kettő (Kékesi Márton, Tóth Zita), sífutóból kettő (Pónya Sára,Kónya Ádám), műkorcsolyázóból kettő (Scsetyinyina Julija, Magyar Márk), snowboardosból pedig egy (Kozubah Kamilla) utazott a megmérettetésre.

A megmérettetést végül a 19. helyen zártuk az éremtáblázatban az arany és a két bronzéremnek köszönhetően.