Barion Pixel Anglia igazi arca – 4. rész: Költözés a Brexit előtt és után – Coloré

Anglia igazi arca – 4. rész: Költözés a Brexit előtt és után

2024. 04. 19.

Anglia sokáig könnyű célpont volt a költözni vágyók számára, egészen 2020. januárjáig, amikor is a Brexit következtében egy csapásra minden megváltozott. Szerzőnk feleleveníti, hogy 2008-ban hogyan került ki az Egyesült Királyságba, és azt is elmagyarázza, hogy ha most mennénk ki, milyen esélyeink vannak, és vannak-e egyáltalán.

Jóval a Brexit előtt, 2008. augusztus 2-án jöttem ki Angliába. A saját érkezésének dátumát minden angliai magyar pontosan tudja, legyen az bármennyire is távoli. Ez az a nap ugyanis, amikor az élet bizonyos szempontból újrakezdődött. Ismeretlen helyek, idegen kultúra és sok esetben egy új nyelv várta az embert. Tény ugyanis, hogy egy Rigó utcai nyelvvizsgával a mellünket verve, magabiztosan érkezünk, de amikor az is gondot okoz, hogy megértsük, mit kérdez a taxis, rájövünk, hogy nem lesz ez olyan könnyű, mint amilyennek elképzeljük.

https://colore.hu/szelavi/kultura/anglia-voros-teglas-hazak/

Nekem sem volt az, különös tekintettel arra, hogy itt, Birminghamben egyfajta tájszólásban beszélik a nyelvet, és a nyelvvizsgán, a recsegő magnón hallott angol nem éppen ilyen volt. Mindennek ellenére sikerült feltalálni magamat, és az itteni felsőoktatás megértése és elsajátítása után a diplomát is megszereztem.

Nekem még könnyű dolgom volt annak idején. Találtam egy szimpatikusnak tűnő főiskolát, jelentkeztem, és felvettek. A diákhitelt is könnyedén megkaptam, amit a mai napig – a diploma után tizenkét évvel – sem fizettem vissza, tekintve, hogy csak akkor kell visszafizetni, ha az ember egy bizonyos összeg felett keres. A megállapított legalacsonyabb fizetés is havonta csupán pár fontot jelent, így korántsem veszi annyira igénybe az embert még az sem, ha törlesztenie kell az adósságot.

Anglia a Brexit után

2008-ban egy személyi igazolvány is elegendő volt, hogy az ember Angliába költözzön, ma már azonban egy útlevél sem elég ahhoz, hogy szívesen lássanak minket az országban.

A 2020. január 31-án életbe lépett Brexit ugyanis igencsak felforgatta az országba való letelepedést. Elmúltak már azok az idők, amikor az ember angoltudás nélkül, ,,bármit elvállalok” jeligére érkezett, hiszen most már számos kitételnek meg kell felelni ahhoz, hogy zöld utat kapjon az, aki vállalkozik arra, hogy végigmenjen a procedúrán.

Ha kirándulni, családtagokat meglátogatni vagy egy gyors munkát elvégezni érkezünk, nem kell aggódnunk, mert útlevéllel ugyanúgy átjöhetünk a határon, ahogyan eddig, legfeljebb olyan kérdésekre kell válaszolnunk, hogy miért érkezünk és meddig szándékozunk maradni.

Ha azonban munkára vagy felsőoktatási intézménybe jelentkeznénk már nehezebb helyzetben vagyunk, merthogy egy pontrendszer alapján döntik el, hogy érdemesek vagyunk-e arra, hogy III. Károlyt szolgáljuk.

Ha diák lennél

Ha diákként érkeznénk, csak úgy számolhatunk, hogy diákhitelhez kell folyamodnunk, ugyanis a felsőoktatás rendkívül drága, hitel nélkül nem úszhatjuk meg. Ahhoz azonban, hogy hitelt vegyünk fel, különböző kritériumoknak kell megfelelnünk. Ezek rendkívül okosan vannak megfogalmazva, mert lényegében kizárják azt, hogy külföldről érkezhessen az ember.

A Brexit lényegében ellehetetlenítette, hogy főiskolai külföldiként folytassunk főiskolai vagy egyetemi tanulmányokat - hacsak öt éve nem tartózkodunk Angliában / Kép forrása: Pixabay
A Brexit lényegében ellehetetlenítette, hogy főiskolai külföldiként folytassunk főiskolai vagy egyetemi tanulmányokat – hacsak öt éve nem tartózkodunk Angliában / Kép forrása: Pixabay

Ahhoz, hogy diákhitelt kaphassunk mindkét alábbi elvárásnak meg kell felelnünk:

  • Legalább öt éve az Egyesült Királyságban kell élnünk a kurzusunk első tanévének első napja előtt
  • Angliában kell élnünk a tanfolyam első tanévének első napján

Hacsak nem élünk eleve az Egyesült Királyságban, ezekre vajmi kevés esélyünk van, így ha külföldön tanulnánk, érdemes más országot választani.

Ha dolgoznál

Amennyiben hosszabb távú munkát szeretnénk végezni, és életvitelszerűen Angliában élni, vízumhoz kell folyamodnunk. Ahhoz azonban, hogy vízumot kapjunk két dolog elengedhetetlen:

  • Legalább középfokon beszélnünk kell angolul
  • Olyan foglalkozást kell űzünk, ami szerepel a támogatott foglalkozások listáján

Ha ezek megvannak, jelentkezhetünk az úgynevezett Szakmunkás Vízumért, ám ezért is a zsebünkbe kell nyúlnunk, merthogy egy vízum ára 625 fontál, azaz nagyjából 280 ezer forintnál kezdődik.

Amennyiben megkaptuk a vízumot, számítsunk rá, hogy az angol fizetés csupán 80 százalékát tehetjük zsebre, és ha doktori fokozattal rendelkezünk, vagy egy tudományos hiányszakmában találunk munkát, a britek fizetésének 70 százalékát kaphatjuk meg.

Ha dolgozni szeretnénk, vízumhoz kell folyamodnunk, ám korántsem mindegy, hogy milyen munkatapasztalattal a tarsolyunkban vágunk neki! / Kép forrása: asbe / Getty Images
Ha dolgozni szeretnénk, vízumhoz kell folyamodnunk, ám korántsem mindegy, hogy milyen munkatapasztalattal a tarsolyunkban vágunk neki! / Kép forrása: asbe / Getty Images

E pontnál jogosan merül fel a kérdés, hogy mely szakmák hiányszakmák, mivel érdemes vízumért folyamodni.

Különböző területekről várják a menedzseri pozícióban lévőket, illetve azok is jelentkezhetnek, akik autószerelő műhely nyitását tervezik, akik fodrászatot vagy boltot nyitnának, és a tudományos munkák számos művelője jelentkezhet. A web designerek is bepróbálkozhatnak, valamint az orvosok, gyógyszerészek, nővérek, középiskolai tanárok, ügyvédek és újságírók.

A teljes lista ezen a linken található.

Amennyiben megkapjuk a vízumot, nyert ügyünk van, és már csak az angol lakáskeresés sűrűjébe kell belevetnünk magunkat, de ha egyszer bebocsátást nyertünk az országba, ez már sétagalopp.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images