Barion Pixel Mégsem biztonságosak a biztonságosnak mondott mikrózható műanyagok – Coloré

Mégsem biztonságosak a biztonságosnak mondott mikrózható műanyagok

2023. 08. 08.

Egy tanulmány arra derített fényt, hogy a biztonságosnak mondott mikrózható műanyagok sem olyan biztonságosak, mint hittük.

A nemrégiben végzett tanulmány eredménye azt mutatta ki, hogy nanométeres méretű részecskék milliárdjai kerülhetnek a műanyag edényekből a bennük tárolt ételbe, annak ellenére, hogy mikrózhatóként tartják őket számon. Erre az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársai jöttek rá, akik különböző kísérletekkel igazolták feltételezésüket. Olyan polipropilénből és polietilénből készült bébiételt tartalmazó műanyag dobozokat használtak a vizsgálathoz, amelyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szabályozó hatóságai biztonságosnak minősítettek.

A három percig tartó, 1000 wattos mikrohullámú sütőben történő melegítés után a dobozokba helyezett különféle folyadékokat elemezték mikro-és nanoműanyagok kimutatására.

A kutatás eredményei – Mikrózhatók a műanyagok vagy sem?

Az eredmények és a kutatók becslése szerint 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag részecske szabadulhatott fel egyetlen négyzetcentiméternyi műanyagból a háromperces mikrohullámú melegítés alatt.

Mint mondták, ez azért fontos felismerés, mert amikor élelmiszereket választunk a boltban, általában csak azzal vagyunk tisztában, hogy mennyi kalória van benne, vagy hogy a gyártáskor találkozhatott-e az élelmiszer valamilyen allergénnel, de azt a legritkább esetben nézzük meg, hogy a csomagolás mit tartalmaz.

A polipropilén vagy polietilén termékekben lévő víz vagy tejtermékek mikrózása valószínűleg a legnagyobb relatív műanyagkoncentrációt eredményezi – mutatták ki a kutatók. Az élelmiszerek és italok hűtésénél és szobahőmérsékleten történő tárolásánál is szabadultak fel részecskék, de lényegesen alacsonyabb számban.

Kutatások szerint a mikrózhatónak mondott tárolók is veszélyesek lehetnek az egészségünkre / Kép forrása: 4421010037 / Getty Images
Kutatások szerint a mikrózhatónak mondott tárolók is veszélyesek lehetnek az egészségünkre / Kép forrása: 4421010037 / Getty Images

Az egyelőre nem világos, hogy ezek a mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék mit tesznek velünk. Tanulmányok kimutatták, hogy potenciálisan károsak lehetnek a bélrendszerre és a kulcsfontosságú biológiai folyamatokra, de ez egy olyan terület, amelyben a tudósok még nem végeztek elég vizsgálatot. Az azonban valószínűleg biztos, hogy minél kevesebb műanyagot fogyasztunk, annál jobb. A kutatók által tenyésztett embrionális vesesejtek, amelyeket több napon keresztül a műanyag részecskéknek tettek ki a konténerek által kibocsátott koncentrációk szintjén, aggodalomra okot adó potenciált mutattak ki.

A csoport megállapította, hogy a legmagasabb műanyagszintnek kitett vesesejtek 77 százaléka elpusztult. Bár ez nem jelenti azt, hogy a saját veséinket feltétlenül közvetlenül ilyen koncentrációknak tennénk ki, mégis ad némi képet e mikroműanyagok és nanoplasztikák potenciális toxicitásáról – különösen a fejlődő szervezetekben.

Bár részletesebb kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy ezek a műanyagrészecskék mennyire lehetnek károsak ha egyszer a szervezetbe kerülnek, egyértelmű, hogy ez egy olyan kérdés, amelyet meg kell vizsgálni. A műanyagtól való függőségünk jelentős károkat okozhat abban a tekintetben, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe.

Forrás: Science Alert.

Nyitókép forrása: Getty Images