Barion Pixel Mikrohullámú sütő tisztítása egy egyszerű módszerrel – Coloré

Mikrohullámú sütő tisztítása egy egyszerű módszerrel

2023. 03. 04.

A konyha talán egy legmostohább feladata a mikrohullámú sütő tisztítása. Most viszont mutatunk egy módszert, amivel nemcsak gyorsan, hanem az otthon már megtalálható dolgokkal végezheted el ezt a feladatot.

Előfordulhat, hogy te minden használat után áttörlöd a mikrohullámú sütőt, azonban ez nem minden étel után könnyű feladat. Egyes melegítések után úgy nézhet ki a belseje, mintha mészárlást végeztek volna benne, amit nem két perc eltüntetni. Ha pedig nem tisztítod meg rendesen, a helyzet csak egyre rosszabb lesz, ugyanis a kiömlött, szétfröcskölt szószok, ételdarabok egymásra rakódnak, ami nem szép látvány, és a baktériumoknak is jó táptalaj. A legrosszabb esetben, egy piszkos mikrohullámú sütő akár tüzet is okozhat.

Azonban találtunk egy módszert, amivel tényleg könnyedén és gyorsan megtisztíthatod a mikrohullámú sütődet, és még csak sokat sem kell rá költened.

mikrohullámú sütő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Milyen gyakran kell tisztítani a mikrohullámú sütőt?

Mivel nagyon népszerű készülék a konyhában, gyakran naponta többször is használjuk. Ezért törekedj arra, hogy havonta egyszer legalább jobban tisztítsd át, és minden alkalommal töröld le a felületeket. Ha foltokat vagy szagokat észlelsz, gyakrabban is takaríthatsz benne.

A mikrohullámú sütők élettartama általában körülbelül 5-10 év. A rendszeres tisztítás segít abban, hogy növeld ezt az időszakot.

Mi kell a takarításhoz?

  • Újratölthető szórófejes palack
  • Mikrózható üvegtál
  • Desztillált fehér ecet (vagy citrom)
  • Illóolaj (nem kötelező)
  • Fogpiszkáló vagy fakanál
  • Edényfogók vagy sütőkesztyűk
  • Zsíroldó mosogatószer
  • Szivacs vagy súroló
  • Szöszmentes kendő
  • Univerzális konyhai tisztítószer (elhagyható)

A tisztítás

Egyenlő arányban keverj össze a fehér ecetet és a vizet, és bőségesen permetezd be a mikró belsejét. Tölts meg egy mikrózható edényt két csésze vízzel és két evőkanál ecettel. Még egy vagy két csepp illóolajat is hozzáadhatsz. Ha nincs kéznél ecet, frissen facsart citromlevet használj.

Tegyél egy kis fakanalat vagy fogpiszkálót a tálba, emiatt buborékok képzőnek a fa körül, és nem robban ki a benne lévő víz forráskor. Ezután három percre indítsd el a mikrót, majd várj még 15 percet, mielőtt kinyitnád. Ez a várakozási idő lehetővé teszi, hogy a mikrohullámú sütő extra gőzt kapjon.

A kezed az edényfogóval védve vedd ki a tálat, de ne öntsd ki. Nedvesíts meg egy tiszta mikroszálas kendőt az ecetes keverékkel, és töröld le a mikrohullámú sütő belsejét. Ha makacs foltokat találsz, karcmentes súrolóeszközt használj. Tisztítsd meg a forgótányért mosogatószerrel, forró vízzel és szivaccsal. Töröld meg egy tiszta konyharuhával.

Permetezz egy kis univerzális tisztítószert egy tiszta ruhára, és töröld le a külsejét. Soha ne permetezz közvetlenül a vezérlőpanelre.

mikrohullámú sütő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix