Barion Pixel 7 tévhit az immunerősítő élelmiszerekről – Coloré

7 tévhit az immunerősítő élelmiszerekről

2023. 02. 17.

Az elmúlt néhány évben nyilvánvaló okokból sokak számára az immunrendszer egészsége előtérbe került. Számos tanácsot hallhatunk az immunerősítő élelmiszerekről, de vajon igazak-e?

Az Covid-járvány alatt egyre többen kezdtek el figyelni arra, hogy immunerősítő élelmiszereket fogyasszanak. Sokan gondolták át a prioritásaikat, változtattak az életmódjukon. Azonban, ahogy minden egészségügyi problémánál, itt is könnyű az interneten megtalálható információk miatt túlzásokban esni, valótlan információk áldozatává válni. Ezért összeszedtünk néhány egészségügyi szakértők által cáfolt tényt az immunerősítő élelmiszerekről.

A C-vitamin-adagok megduplázása immunerősítő

A C-vitamin fontos tápanyag az optimális immunműködéshez. Azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a megduplázása étrend-kiegészítők formájában nem igazán tesz jót a megfázás vagy más betegség leküzdésében. Ezekben az esetekben a több nem feltétlenül jobb, mivel szervezetünk egyszerre csak néhány száz milligramm C-vitamint képes feldolgozni. Az ajánlott mennyiség, amely a legtöbb ember szükségletét kielégíti, felnőtt nők esetében napi 75 milligramm, felnőtt férfiak esetében pedig 90 milligramm. Az ennél nagyobb mennyiség a vizelettel kiürül.

immunerősítő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az alvás kevés hatással van az immunitásra

A pihenés az egyik legfontosabb a felépüléshez a megfázásból, de létfontosságú a megelőzés érdekében is. Az immunműködés szorosan kapcsolódik az alváshoz és a test belső órájához, és a nem megfelelően csukott szem érzékenyebbé tehet a fertőzésekre. Egy kísérleti vizsgálatban azok a résztvevők, akik egy héten keresztül kevesebb, mint 6 órát aludtak, négyszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a megfázásvírus miatt, mint azok, akik legalább 7 órát aludtak. Más kutatások azt találták, hogy a megfelelő pihenés javíthatja az immunválaszt a védőoltások után. 

Az élelmiszerboltban vagy az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolásának megérintésével is megfertőződhetsz

Nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek csomagolásának megérintése vírusokat közvetít, beleértve a koronavírust is. A biztonság kedvéért azonban a felületeket fertőtlenítő kendővel letörölheted. Ügyelj arra, hogy alaposan moss utána kezet, mielőtt az ételhez nyúlnál.

A tejtermékek rontanak a tüneteken

Néhányan azért kerülik a tejtermékeket, amikor betegek, mert úgy gondolják, hogy tovább fokozzák a nyálkakiválasztást, de tudományos bizonyítékok még nem támasztották ezt alá. Egy, a tejhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező szójaalapú itallal végzett vak teszt során az alanyok a nyálkatermelésben ugyanolyan változásokról számoltak be, mint a tehéntej esetében.

Csak a citrusfélék immunerősítő ételek

A citrusfélék, mint a citrom, a narancs és a grapefruit értékes forrásai a C-vitaminnak. De nem ezek az egyetlen olyan élelmiszerek, amelyek támogathatják az immunrendszer egészségét, segítve, hogy kevesebbet betegedj meg, és ha mégis megbetegedsz, lerövidítik annak az időtartamát. Segíthetnek még:

  • Piros paprika: A napi C-vitamin-érték több mint 150 százalékát tartalmazza.
  • Fokhagyma: A fokhagymában található kénvegyületek bizonyítottan javítják az immunrendszer működését.
  • Sárgarépa: Gyakran mondják, hogy a sárgarépa nagyon fontos a szem egészsége miatt, de a benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin szintén fantasztikus immunerősítő.
  • Csirke: A húsleves nem véletlenül tartozik a betegség alatt kedvelt ételek közé. Egyrészt hidratál – de cinket is tartalmaz, amely fontos ásványi anyag, és segít a gyulladások kezelésében. Emellett B6-vitamint is tartalmaz, ami elengedhetetlen az új és egészséges vörösvértestek képződéséhez. A csirkehúsleves olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a bélrendszer egészségében és az immunitásban is.

Elég a jó étkezés, nem fontos a mozgás

A rendszeres testmozgás és a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása szintén hozzájárul az immunitás erősítéséhez. Szakértők szerint a tiszta és higiénikus környezetben, jó friss levegőn való tartózkodás elősegítette az emberek jobb gyógyulását és a szervezet immunitását. 

A friss gyümölcsök és zöldségek az immunerősítő élelmiszerek szempontjából jobbak, mint a konzervek vagy a fagyasztott verziók

A gyümölcs- és zöldségkonzerveket és a fagyasztott zöldségeket gyakran az érettség csúcsán gyűjtik be, hogy a szükséges tápanyagokat tartalmazzák. Kiváló forrása az egészséges összetevőknek, egyszerűen szolgálhatnak a gyümölcs- és zöldségbevitelünk növelésére.

immunerősítő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple, Outlook, Eating Well

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/otthon/haztartas/immunerosito-elelmiszerel-tevhit/