Erős immunrendszer: ritkább és enyhébb felfázás

2022. 04. 14.

Sokan küzdenek a felfázással, pedig a hólyaghurut kialakulását meg lehetne előzni, illetve a megjelenő tünetek is enyhíthetők.

„Ne ülj le a hideg kőre, mert felfázol!” vagy „Vigyázz a derekadra, nehogy megfázzon!” – hányszor hallhattuk ezeket kislány korunkban a felnőttektől! Holott a felfázásként emlegetett betegséget, vagyis a hólyaghurutot nem közvetlenül a hideg váltja ki, az inkább csak rásegít a kialakulására. A húgyhólyag gyulladását többnyire baktériumok okozzák, azok közül is leginkább az E. coli baktérium. Sokan női nyavalyaként tartják számon, pedig a hólyaghurut a férfiakat sem kerüli el. Tény azonban, hogy a nők sokkal fogékonyabbak rá, aminek oka a női test anatómiája, azon belül is a húgycső- és a végbélnyílás közelsége, valamint a női húgycső eleve rövidebb volta.

A végbél kórokozókban gazdag terület, és ha onnan a húgycsőnyílás közelébe jutnak a baktériumok, akkor a húgycsövön át rövid úton feljuthatnak a húgyhólyagba, ahol gyulladást okoznak. Ennek következményeként tapasztalhatók a kellemetlen és fájdalmas tünetek: a gyakori vizelési inger, csípő, égő érzés pisiléskor, az alhasi görcsök.

Hajlamosíthatnak a hólyaghurutra a genetikai adottságok, a kevés folyadékfogyasztás, a vizelet tartogatása, a nem megfelelő személyes higiénia, a szexuális életmód, illetve az alhas lehűlése is. Ha felfázás idején arra várunk, hogy a panaszaink maguktól megszűnjenek, azzal leginkább csak a betegség és a tünetek elhúzódását érjük el.

A felfázás gyakori tünetei között szerepel a sűrű vizeletürítési inger, amely járhat nehézkes, fájdalmas vizeletürítéssel és akár véres vizelet is jelentkezhet. Az antibiotikumos kezelés segít megszabadulni a baktériumoktól és azzal együtt a gyulladástól, de még jobb megelőzni a bajt.

Erősimmunrendszer

Teendők hólyaghurut megelőzésére

Egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy aki egyszer felfázott, annak onnantól mindig szembe kell néznie ezzel a betegséggel. Ha a felfázást megelőző „óvintézkedéseket” az életünk részévé tesszük, akkor jó eséllyel elkerülhetjük az ismétlődő hólyaghurut kellemetlenségeit.

Amire érdemes odafigyelnünk:

 • réteges öltözködés: ezzel kivédhető az alhas lehűlése
 • személyes higiénia, azaz a gáttájék tisztántartása, lemosása tiszta vízzel, különösen székletürítés után
 • bőséges folyadékfogyasztás: mindennap gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről
 • rendszeres vizeletürítés: a hólyagban pangó vizelet kedvező terep a baktériumok szaporodásához
 • szexuális együttlét utáni vizeletürítés
 • a műszálas fehérneműk kerülése
 • a hüvelyflóra egyensúlyának megóvása
 • sportolás után az izzadt ruha cseréje
 • uszodalátogatáskor a nedves fürdőruhát ugyancsak mielőbb váltsuk szárazra!

Mi a teendő a már meglévő panaszok esetén?

Még kellő körültekintéssel sem mindig kerülhető el a felfázás. Senki sem szeret orvoshoz járni, ezért lássuk, mit tehetünk magunk a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés érdekében:

 • Bőséges folyadékfogyasztás: mindenkor fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ami hólyaggyulladás esetén fokozottan igaz, mert ezzel elősegíthetjük a kórokozók kimosódását a húgyutakból.
 • Meleg vizes palack: ha menstruációs görcs esetén bevált, miért ne tehetne jót hólyaghuruttal járó görcsök esetén is? Jóleső érzés és a tüneteket is enyhíti.
 • Ülőfürdő: akár egy fárasztó nap fénypontja is lehet a kellemesen meleg fürdő, és felfázás esetén a gyógynövények (kamilla, cickafark) vagy a sós víz még enyhíti is a panaszokat.
 • Gyógynövények:
  • Baktériumok ellen: a vörösáfonyából, tőzegáfonyából készült tea fogyasztása segíthet meggátolni, hogy a szervezetbe bejutó baktériumok megtelepedjenek a húgyhólyag nyálkahártyáján, így lassíthatjuk a baktériumok szaporodását.
  • Gyulladáscsökkentő: ismert húgyúti fertőtlenítő gyógynövény a medveszőlő, amely bizonyítottan antibakteriális hatású, a hólyaghurut leggyakoribb kórokozója, az E. coli bélbaktérium ellen is. Baktériumölő hatása mellett gyulladáscsökkentő és vizelethajtó is.
  • Vizelethajtó: csalánból, mezei zsurlóból,aranyvesszőfűből, petrezselyemgyökérből is készíthető vizelethajtó tea, ezek mind a fertőzött vizelet kiürülését segítik.
  • Immunerősítő: zöldségek és gyümölcsök, valamint C-vitamin fogyasztásával a szervezetet lehet felkészíteni a kórokozókkal szembeni védekezésre.

HIRDETÉS

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 
3528LgUl4M566TFNakWT ml3LEo 2ujpnf4Zx UMWPg9 W2TQVOb3gQ2lPzC0uNezvouaBOlqIkejLYUhHC9KwrOGGgP dnJt72Dknzq wjy3k9zG4FJVRmSrNM3L7ztSJFWHZr1
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!