Barion Pixel Ezt a három dolgot lehet, hogy rosszul tudtad a felfázásról! – Coloré

Ezt a három dolgot lehet, hogy rosszul tudtad a felfázásról!

2022. 04. 14.

A köznyelvben felfázásnak nevezett húgyúti fertőzés, a hólyaghurut, gyakori betegség. A népesség nagy része találkozott már vele élete során legalább egyszer, ezért is meglepő, mennyi tévhit övezi még mindig ezt a kórképet. Az alábbiakban három hibás vélekedést cáfolunk meg.

A felfázás a húgyhólyag többnyire bakteriális eredetű, leggyakrabban az E. coli baktérium által kiváltott gyulladása. A gyakori vizelési ingerrel, égő, fájdalmas, nehézkes vizeletürítéssel járó betegség sokakat érint, ezzel együtt van pár dolog, amit rosszul tudunk róla. Íme a leggyakoribb tévhitek a hólyaghurutról.

  1. TÉVHIT: A hideg okozza

A “fázás” szó miatt automatikusan arra gondolhatunk, hogy minden bizonnyal a hideg időjárás következtében fázunk fel. Pedig a szó az altest hőmérsékletének lehűlésére utal, ami miatt az immunrendszer alacsonyabb fokozatba kapcsol, így kevésbé tud megvédeni minket a baktériumok okozta fertőzésektől. Az altest legtöbbször a nem megfelelő öltözködés, a mezítláb, zokni nélkül való mászkálás vagy a hideg felületen való hosszas ücsörgés miatt hűlhet le – mindez pedig évszaktól függetlenül, akár még nyáron is járhat kellemetlen következményekkel.

felfazas

2. TÉVHIT: Csak az antibiotikum segíthet

A kellemetlen, sok esetben fájdalmas tünetek – gyakori vizelési inger, szúró, égő érzés pisilés közben – megjelenésekor sokan máris íratnák fel magunknak az antibiotikumot. Holott ilyenkor nem csak az antibiotikum jelenthetne megoldást. Ha egyébként is erős az immunrendszerünk, és már a kezdeti, mérsékelt tünetek jelentkezésekor, idejében gondoskodunk a húgyutak baktériummentesítéséről – bőséges folyadékfogyasztással és gyakori vizeletürítéssel, a panaszokat pedig tünetcsökkentő készítményekkel enyhítjük –, akkor jó eséllyel 3-4 nap alatt túl lehetünk az egészen anélkül, hogy antibiotikumot szednénk. A fájdalomcsillapítók, görcsoldók mellett kérjünk a patikustól medveszőlőlevél-tartalmú készítményt is, ez a gyógynövény ugyanis igazoltan antibakteriális hatású, így segítségével (a fertőzés kezdeti szakaszában alkalmazva) elkerülhetjük az antibiotikum-szedést.

Azonban ha lázasak vagyunk, véres a vizeletünk vagy erős alhasi panaszaink vannak, illetve ha visszatérő hólyaghuruttal van dolgunk, mindenképp keressünk fel szakorvost, hogy megelőzzük a további szövődményeket, például a vesemedence-gyulladást. Ilyen esetben természetes, ha az orvos antibiotikum-kúrát javasol.

3. TÉVHIT: Csak a nőket érinti

Arányaiban tényleg több nőt érint a felfázás, mint férfit, aminek elsősorban anatómiai oka van. A nők húgycsöve ugyanis rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók az ő esetükben könnyebben juthatnak fel a hólyagba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fordulna elő hólyaghurut ugyanúgy férfiaknál is, akiknél ráadásul prosztatagyulladás, vagy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is állhat a betegség hátterében. A megnövekedett dülmirigy miatt ugyanis nehezebbé válik a vizeletürítés, a hólyagban megrekedő, pangó vizeletben pedig könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok.

A hólyaghurutra való fokozott hajlam családi halmozódása is ismert – nemtől függetlenül –, de a vesekövesség, vagy az immunrendszert gyengítő más betegségek szintén  hajlamosíthatnak erre a húgyúti betegségre.


HIRDETÉS

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 
3528LgUl4M566TFNakWT ml3LEo 2ujpnf4Zx UMWPg9 W2TQVOb3gQ2lPzC0uNezvouaBOlqIkejLYUhHC9KwrOGGgP dnJt72Dknzq wjy3k9zG4FJVRmSrNM3L7ztSJFWHZr1
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!