Barion Pixel Az intim együttlét utáni hólyaghurut sok nő életét beárnyékolja: így előzheted meg – Coloré

Az intim együttlét utáni hólyaghurut sok nő életét beárnyékolja: így előzheted meg

2022. 04. 14.

Az együttlét utáni hólyaghurut sokak számára érhetetlen, mert a közvélekedés szerint akkor fázunk fel, ha sokáig ültünk hideg felületen. A „felfázás” elnevezés ugyanis félrevezető, hiszen a hólyagfertőzést számos egyéb tényező előidézheti, illetve növelheti a kialakulásának kockázatát – így például a nemi aktus is. Cikkünkben elmagyarázzuk az összefüggést és bemutatjuk a leghatékonyabb megelőzési módszereket.

A hólyaghurutot, más néven felfázást, a nők többsége sajnos jól ismeri. Gyakori vizelési ingerrel, alhasi görcsökkel, pisiléskor tapasztalható csípő, viszkető, égő érzéssel, súlyosabb esetben véres vizelettel, lázzal járó betegség ez. Legtöbbször az egészséges bélflóra részét képező E. coli baktérium okozza, amikor a húgycsövön keresztül bejut a húgyhólyagba, ahol elszaporodva gyulladást idéz elő.

Amíg csak enyhe panaszokat tapasztalunk, addig a recept nélkül kapható gyulladáscsökkentők, görcsoldók, fájdalomcsillapítók vagy antibakteriális gyógynövénykészítmények, -teák is segíthetnek. Ám ha a tünetek nem múlnak el, netán súlyosbodnak is, célszerű orvoshoz fordulnunk, mert ha túl sokáig várunk, a fertőzés tovább terjedhet, és akár a vesék vagy más kismedencei szervek is megfertőződhetnek.

Szex utáni hólyaghurut

A felfázásra számos körülmény hajlamosíthat, ilyen például a vizelet tartogatása, a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, a menopauza vagy éppen az intim együttlét. Gyakrabban alakul ki felfázás intenzív vagy gyakori szerelmeskedés, illetve sűrű partnercsere esetén, valamint kifejezetten jellemző lehet egy-egy új kapcsolat kezdetén – utóbbi miatt a felfázást „nászutas betegségnek” is szokták nevezni.

Szex Utani Holyaghurut Nyito

Nőként különösen oda kell figyelnünk az intim együttlétek higiénés szabályaira, mi ugyanis – testünk anatómiai felépítése miatt – hajlamosak lehetünk a szex utáni hólyaghurutra. Egyrészt rövidebb a húgycsövünk, másrészt a húgycsőnyílásuk közel esik a végbélnyíláshoz, így a bélbaktériumok nagyobb eséllyel sodródhatnak a húgyutakba. Az aktus közben kifejezetten nagy a kockázata annak, hogy a kórokozók a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át a hólyagba jussanak. A hímvessző mozgása ráadásul segíti is a kórokozók felfelé haladását.

Így előzhetjük meg a bajt

Ha szeretnénk elkerülni a szex után hólyaghurutot, semmiképp sem az a megoldás, hogy lemondunk a szerelmes együttlétről a párunkkal! Ha betartunk pár egyszerű, ám annál fontosabb szabályt, azzal már jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

Szex Utani Holyaghurut Gyogytea

Az egyik lefontosabb, hogy együttlét után azonnal menjünk ki pisilni, mert a húgyhólyagban pangó vizelet kiváló táptalaj lehet a baktériumok számára, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, így a számuk 17-20 perc alatt akár meg is duplázódhat. Igyunk a szex után (is) sok folyadékot (vizet!), ezzel is elősegítve a baktériumok kiürülését. Alaposan tisztálkodjunk meg az aktus előtt és után is, illetve mindig helyes irányban, elölről hátrafelé irányuló mozdulattal töröljük meg magunkat vécézés után. Ha ezeket a szabályokat mind betartjuk, ám másnap mégis felfázásos tünetekkel ébrednénk, akkor cselekedjünk azonnal: igyunk sokat, pisiljünk minél többször, valamint alkalmazzunk gyógynövényeket, például medveszőlőlevelet tartalmazó készítményt. Amennyiben ez sem segítene, kérjük szakorvos segítségét! 


HIRDETÉS

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 
3528LgUl4M566TFNakWT ml3LEo 2ujpnf4Zx UMWPg9 W2TQVOb3gQ2lPzC0uNezvouaBOlqIkejLYUhHC9KwrOGGgP dnJt72Dknzq wjy3k9zG4FJVRmSrNM3L7ztSJFWHZr1
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás:

The Link Between UTIs and Sex: Causes and How to Prevent Them | Everyday Health

UTI After Sex: Risk Factors and Prevention Tips (healthline.com)