Barion Pixel Hogyan előzhetjük meg és védhetjük ki a felfázást? – Coloré

Hogyan előzhetjük meg és védhetjük ki a felfázást?

2022. 04. 14.

Akit egyszer elkap a hólyaghurut, az sajnos nagy eséllyel tapasztalhatja meg máskor is ezt a húgyúti fertőzést élete során.

Gyakori vizelési inger, égő-csípő érzet pisilés közben, valamint alhasi görcsök – ezek mind a felfázás jellegzetes tünetei, amelyek gyakran mintha a semmiből jönnének elő. Aki egyszer megtapasztalja, az jó eséllyel újra áldozatául eshet ennek a kellemetlen betegségnek. A köznapi neve alapján azt gondolhatnánk, hogy a felfázást a hideg okozza, holott a kórkép valójában bakteriális eredetű, kialakulásának hátterében pedig leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium által okozott fertőzés áll.

A felfázást a legjobb megelőzni, és bár az enyhe hólyaghurut akár gyógyszerek nélkül is gyógyulhat, attól még nagyon fontos a korai kezelése, hogy elkerülhessük a szövődményeket, köztük a vesemedence-gyulladást. A kórokozók ugyanis a húgyhólyagból a húgyvezetékeken át felszálló fertőzésként akár a vesékig eljuthatnak.

A felfázás, más néven hólyaghurut tehát bakteriális (ritkán vírusos vagy gombás) eredetű fertőzés. A húgyhólyagba bejutó mikroorganizmusok az ott pangó vizeletben különösen jól érzik magukat, ezért gyors szaporodásnak indulnak. A fertőzésre hajlamosíthat a hideghatás, míg sokaknál a gyakori vagy intenzív szexuális aktushoz köthető, illetve okozhatják a túl fűszeres ételek is. A hüvelyi pH megváltozása, a menopauza idején bekövetkező hormonális változások vagy éppen öröklött hajlam ugyancsak állhat a hátterében. A leggyakoribb kórokozó, az E. coli baktérium ugyanis velünk él, ami azt jelenti, hogy a „forrás” ott van minden ember szervezetében, bizonyos hajlamostó tényezők megléte esetén pedig berobbanhat a fertőzés.

Hogyanelőzhetjükmeg

Mit tehetünk meg otthon a felfázás megelőzésért, illetve a sikeres kezelés érdekében?

  • Öltözzünk mindig rétegesen, az évszaknak megfelelően.
  • Tartsuk be szigorúan az intim higiénia szabályait: ügyeljünk a hüvelyflóra egyensúlyára, vécéhasználat után pedig mindig elölről hátrafelé töröljük a gáttájékot, hogy ne sodorjuk a baktériumokat a végbél irányából a húgycső felé.
  • Ha jelentkeznek a felfázásos tünetek, fogyasszunk sok folyadékot, mert a gyakori vizeletürítés segít „kimosni” a baktériumokat a húgyutakból.
  • Kerüljük a szexuális együttlétet a fertőzés meglétekor.
  • A tünetek enyhítésére kipróbálhatjuk a forró, sós fürdőt.
  • Alkalmazzunk vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényeket, ilyen például a medveszőlőlevél vagy az aranyvessző. Az ezekből készült teák fogyasztásával a bőséges folyadékbevitelt és a gyakori vizeletürítést is biztosítani tudjuk.
  • Fontos az immunrendszer általános erősítése, ebben segítségünkre lehet a megfelelő dózisú D- és C-vitamin szedése.
  • Ha pár nap után nem múlnak a panaszok, vagy véres a vizeletünk, forduljunk orvoshoz!
  • Ha antibiotikumot kapnánk, feltétlenül szedjünk mellé probiotikumot is, valamint használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt is: ez azért fontos, mert az antibiotikum nemcsak a káros baktériumokat pusztíthatja el, hanem a szervezet hasznos bél- és hüvelyi mikroflóráját is károsíthatja. Ne feledjük, a bélflóra is az immunrendszer fontos része!

A felfázást általában „női” betegségként tartják számon, ám attól még a férfiakat is sújthatja A férfiaknál azért fordul elő ritkábban, mert a nőkhöz képest nekik hosszabb a húgycsövük, emiatt a kórokozó baktériumok nehezebben jutnak fel a húgyhólyagig.


HIRDETÉS

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 
3528LgUl4M566TFNakWT ml3LEo 2ujpnf4Zx UMWPg9 W2TQVOb3gQ2lPzC0uNezvouaBOlqIkejLYUhHC9KwrOGGgP dnJt72Dknzq wjy3k9zG4FJVRmSrNM3L7ztSJFWHZr1
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!