Bevált praktikák a hűtő takarításához

2021. 09. 24.

A legkevésbé kedvelt háztartási munkák között szerintem igen előkelő helyen szerepel a hűtő kitakarítása. Nálam az ablakpucolás után rögtön a második volt, amíg nem értesültem arról. hogy sokkal egyszerűbb is lehet a folyamat.

„No frost! Akkor ezt soha nem kell leolvasztani?” – csillant fel a szemem, amikor először találkoztam ezzel a típusú hűtőszekrénnyel. Gyorsan rájöttem, hogy sajnos nem, nem fogok megszabadulni a hűtőtisztítástól, mert ha jeges nem is lesz, de idővel bekoszolódik. De nem mindegy, hogyan csinálom a takarítását.

A hűtőtisztítás első lépése az, hogy letörölgeted a fridzsiderből kivett üvegeket, flakonokat, edényeket, és félreteszed őket. Ehhez megfelelő hely kell a konyhapulton, a székeken, sőt szükség esetén egy kis összecsukható asztalt is bevethetsz erre a célra. Legyen üres a mosogató is, hogy rögtön el tudd mosni a kisebb rekeszeket. Érdemes a kukát is előkészíteni, mert ilyenkor szoktuk kidobni a gyanús, vagy lejárt szavatosságú ételeket.

Man,cleaning,the,fridge
Neked melyik módszer válik be? / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Két bevált szer: ecet és szódabikarbóna

Ezután jön a hűtő kitakarítása, amire sokaknak megvan a saját módszerük. Működik az a változat, hogy ecetet forró vízzel keverünk el, és szórófejes flakon segítségével juttatjuk ki a szennyezett felületekre. Nagyon jól feloldja a szennyeződéseket, neked nincs is más dolgod, mint hogy egy mikroszálas kendővel áttörlöd a polcokat és a belső teret. A másik „recept” szerint két evőkanál szódabikarbónát oldasz fel egy liter forró vízben, és ezt a keveréket használod tisztításra. Mindkét módszernek az az előnye, hogy tulajdonképpen élelmiszerekkel végzed a takarítást. Semmiképpen nem maradhat vissza tehát olyan vegyi anyag, aminek nem kellene a hűtőben lévő ennivalóval érintkeznie.  

Amikor jönnek a hétköznapok

Örökre nem lehet tisztán tartani a hűtőt, de megpróbálhatjuk olyan messzire tolni a következő takarítás időpontját, amennyire csak tudjuk. Ebben segít, ha azonnal letöröljük a kis foltokat, és eltüntetünk mindent, ami kiömlik. Tisztítsuk meg az edények, flakonok alját is. A romlott ételekkel legyünk szigorúak: nincs helyük a hűtőben, ha már úgysem ennénk meg őket.

Ha valami – hús vagy bogyós gyümölcsök – levet eresztene, inkább egy tányéron tegyük be. Az ajtó hajlamos a koszolódásra, főleg a fogantyú körül, de egy kis meleg, mosószeres víz megoldja a problémát. A szagok eltüntetésére is többféle módszer létezik. Az egyik barátnőm esküszik arra, hogy ha frissen őrölt kávét szór egy tálcára, az minden illatot magába szív. Én biztosan ki fogom próbálni.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix