Barion Pixel Csótány a lakásban? Így szabadulj meg tőle! – Coloré

Csótány a lakásban? Így szabadulj meg tőle!

2023. 02. 27.

A csótány a lakásban a legkevésbé szívderítő látvány, ugyanis amellett, hogy nem tudjuk, mit kezdjünk vele, még meg is ijedünk. Összeszedtük hát, hogy két, lábon kihordott infarktus után mi a teendő, ha ezzel a nem várt vendéggel találkozunk otthonunkban.

Ha csótány van a lakásban, az ember jószerivel a szívéhez kap, rávágja a betolakodóra az ajtót, és nem mer bemenni az adott helyiségbe. Ez egy teljesen normális reakció, ám sajnos idővel meg kell oldani a problémát!

Miért veszélyes a csótány a lakásban?

E rettegett rovar nem véletlenül bír rossz hírnévvel. Bármit elfogyaszt, amit megtalál az ember környezetében, így az ürüléket is, és pontosan emiatt irtózunk tőle, mert nem lehet tudni, hogy otthonunk előtt hol járt. Gyakran látható szeméttelepeken és csatornákban is, de a lakásba jutva tud csak igazán csemegézni! Életmódja miatt többféle gyomorproblémák okozója, de bélrendszeri betegségek is felüthetik a fejüket ha csótánnyal élünk egy háztartásban. Súlyosabb esetben akár leprát és tífuszt is terjeszthetnek, így ha összefutunk eggyel az otthonunkban, mindenképpen érdemes megszabadulni tőle.

A csótány a lakásban annak a jele lehet, hogy jobban oda kell figyelnünk a közvetlen környezetünkre
A csótány a lakásban annak a jele lehet, hogy jobban oda kell figyelnünk a közvetlen környezetünkre / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Magyarországon négyféle csótánnyal találkozhatunk, és legyen bármelyikkel is dolgunk, könnyű felismerni őket, ugyanis nem sokban különböznek egymástól: csupán méretük és színük lehet más.

Csótányirtás házilag

Több betolakodó is van, amikkel házilag is szembeszállhatunk, így egerek és különböző rovarok, ekképp tehát a csótánnyal is próbálkozhatunk.

Készíthetünk mi magunk is egy keveréket, ami méregként funkcionál. Ehhez keverjünk össze egy teáskanál porcukrot három teáskanál bórsavval. Ránk és kisállatainkra nem veszélyes, de a biztonság kedvéért ne érintkezzünk vele! Fontos, hogy olyan helyre szórjunk belőle, ahol többször előfordulnak a rovarok, mert így nagyobb eséllyel fogyasztanak belőle.

A ragacsos csapda is jó megoldás lehet, de ezt is körültekintően használjuk, és csakis belső téren tegyük ki, ügyelve rá, hogy gyermekünk vagy különösen kisállatunk ne mehessen a közelébe!

Bár a csótányok mindent megesznek, az uborkának még az illatát sem tudják elviselni, úgyhogy ha a feltételezett járatukhoz teszünk egy jó nagy szelettel, visszaszoríthatjuk őket.

Hasonlóan járhatunk el a mentával és a teafaolajjal is, hiszen ennek is erős az illata, ezen kívül pedig működhet a szappanos víz is! Bár nem épp humánus módszer, de ha szappanos vízzel lespricceljük a betolakodókat, megállásra kényszeríthetjük őket. Ha ezt választjuk, legyen kéznél egy papucs, ugyanis megdermedni nem fognak a csótányok, csupán lelassulni, így gyorsan kell cselekednünk, hogy nehogy újra elfussanak.

Ügyeljünk rá, hogy ne hagyjunk elől ételmaradékot, és ha egy mód van rá, mosatlant sem!
Ügyeljünk rá, hogy ne hagyjunk elől ételmaradékot, és ha egy mód van rá, mosatlant sem! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fontos a megelőzés!

Akárcsak a legtöbb betolakodó esetében, a tisztaság az egyik legfontosabb elkerülési módszer. Ha rendszeresen takarítunk, és ügyelünk rá, hogy markáns illatú szert használjunk, távoltarthatjuk a rovarokat. Sokat segítünk magunkon, ha különböző zacskók helyett üvegekben tároljuk az élelmiszert, és az is fontos, hogy ételmaradékot ne hagyjunk kint.

Figyeljük meg, vannak-e olyan repedések vagy lyukak, ahol bejöhetnek a különböző rovarok, külön ügyelve a sarkokra és elzártabb helyekre!

Ha minden próbálkozásunk ellenére nem tudunk megküzdeni az ellennel, hívjunk szakembert, aki speciális eszközeivel garantáltan megszabadít bennünket a betolakodóktól.

Nyitókép forrása: Coloré